Review: Cloak VPN maakt Wi-Fi-verbinding beveiligen simpel

De bekende VPN-app Cloak voor iPhone en iPad is terug. Daarmee beveilig je je internetverbinding op openbare Wi-Fi-netwerken.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Cloak iPhone iPad VPN verbinding appEen oudgediende in de wereld van beveiligde internetverbindingen op de iPhone en iPad is grondig vernieuwd. Cloak is net als het gisteren besproken F-Secure Freedome een VPN-app, die voor een veilige, versleutelde internetverbinding zorgt. De techniek is vooral handig als je gebruik maakt van openbare Wi-Fi-netwerken die vaak slecht beveiligd zijn. VPN wil nog wel eens gepaard gaan met ingewikkelde instellingen, maar daar moet het gloednieuwe Cloak 2.0 niks van hebben. De app is kinderlijk eenvoudig in gebruik. Bovendien kan je Cloak 30 dagen gratis proberen.

Eenvoudige installatie

Ook als je nog geen eerdere kennismaking hebt gehad met VPN-apps, is de installatie van een veiligere internetverbinding vanuit de app geen uitdaging. Bij het opstarten word je vanuit de app doorgestuurd naar de instellingen van je iPhone, waar je gevraagd wordt om een VPN-profiel te installeren. Die wordt meteen geactiveerd. Doe dat en je komt op een tussenpagina in webbrowser Safari waar je uitleg over de werking vindt. Met een knop op de pagina ga je terug naar de Cloak-app.

Nuttige opties

In de Cloak-app vind je drie nuttige opties:

  • Transporter destinations: Hierin kies je het land waarin de server voor je beveiligde verbinding moet staan. Als je kiest voor Nederland, kan je ook vanuit het buitenland gebruik maken van diensten als NPO Uitzending Gemist en de app van je televisiemaatschappij. Je kan ook schakelen naar het Verenigd Koninkrijk (bijvoorbeeld voor de Britse BBC iPlayer) of de Verenigde Staten (voor de Amerikaanse Netflix, bijvoorbeeld). Als je kiest voor een ander land, moet je een nieuw profiel installeren op je toestel. Die wordt opnieuw automatisch geactiveerd door de app.
  • Trusted networks: Hier voer je de Wi-Fi-netwerken in die je van jezelf vertrouwt, en waarbij de VPN-verbinding niet hoeft aan te staan. Dat loont: VPN is namelijk nadelig voor je batterijduur en eventueel voor je internetsnelheid. Je kan ook aangeven of je telefoonnetwerken wil vertrouwen of niet.
  • Auto-secure connection: Zet dit schuifknopje aan en Cloak verbindt automatisch op elk netwerk waarop je zit, met uitzondering van je trusted networks. Zet hem uit en je kan de VPN-verbinding handmatig inschakelen in de Instellingen-app van de iPhone of iPad.

Het zijn functies die geen gemeengoed zijn in VPN-apps. Zo merkten we gisteren bij F-Secure Freedome nog op dat die géén Nederlandse server heeft en altijd automatisch verbindt met netwerken. In Cloak zijn dat dus opties.

Cloak VPN hoofdscherm iPhone Cloak VPN uit land kiezen

Verbeterpunten

Wat Cloak niet heeft ten opzichte van F-Secure Freedome VPN, is een indicatie van de onveilige gevaren die je tegemoet komt tijdens het internetten. Het is aan jou of je dat een gemis vindt, of er juist een rustiger gevoel van krijgt. Wat wel jammer is, is dat Cloak ook geen verbruiksmeter heeft. Je kan in de app niet zien hoeveel data je al hebt vervoerd over de verbinding. Er is nog een verbeterpunt aan Cloak: thuisnetwerken van Ziggo en vermoedelijk ook UPC worden als onveilig gemarkeerd. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat die providers ook Wi-Fi-spots leveren. Inderdaad: openbare Wi-Fi-netwerken. Een groot euvel is het ook niet: je kan bij Trusted Networks je eigen Wi-Fi-verbinding als veilig markeren en de app dringt de VPN-verbinding niet verder op als je thuis bent.

Twee prijsmodellen

Cloak VPN proefperiode beginnenEr zijn steeds meer VPN-apps op de markt en dat gaf voor Cloak de aanleiding fors te zakken met de prijzen van de dienst. Wat een beetje onoverzichtelijk is, is dat er twee modellen zijn. In de applicatie zelf kan je eenmalige toegangspassen kopen. Een week lang onbeperkte data kost 3,59 euro, een maand lang 8,99 euro en een jaar lang kost 89,99 euro. Dat zijn geen abonnementen, maar eenmalige verbintenissen. Op de website van Cloak kan je wel abonnementen nemen: 2,99 dollar per maand voor 5 gigabyte data of 9,99 dollar per maand voor onbeperkte data. Je kan de abonnementen en passen op meerdere toestellen tegelijkertijd gebruiken: op de iPhone, iPad én de Mac. Je instellingen worden via iCloud gesynchroniseerd. F-Secure Freedome mag met 26,99 euro per jaar voor onbeperkte data alsnog véél goedkoper zijn: Cloak is wel flexibeler.

De grootste kracht: 30 dagen gratis

Maar het grootste wapenfeit is nog niet toegelicht: je kan Cloak dertig dagen lang gratis en onbeperkt proberen. Een hele vakantieperiode lang kan je de dienst dus testen. We kunnen het alleen maar aanraden op openbare Wi-Fi-netwerken. De vraag is alleen of je nu al moet toehappen, of liever wacht tot de vakantieperiode.

Downloaden: Cloak (gratis, met in-app aankopen, iOS 7.0+)

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.