Cobook for iPhone wil standaard-app voor je contacten worden

Cobook is een nieuwe contacten-app voor de iPhone waarmee je je adresboek kan verrijken met Twitter, LinkedIn en Facebook op de goede manier.

Cobook iPhone iPod touch adressenlijst-appEr is een nieuwe applicatie die een gooi doet naar het overbodig maken van de standaard contactenlijst op de iPhone: Cobook. Het programma staat al een tijdje hoog aangeschreven op de Mac en probeert het nu ook in de palm van je hand. Cobook belooft échte privacy als het om je adresboekbestand gaat en kan LinkedIn, Twitter en Facebook koppelen aan je contacten. Niet om honderden gebruikers in je telefoonlijst te hebben zonder telefoonnummer, maar om je bestaande contacten te voorzien van extra profielinformatie en een foto.


Cobook opent met de melding dat de applicatie plechtig belooft je contacteninformatie niet uit te wisselen of ergens op een server neer te zetten en dat geeft meteen vertrouwen om door te gaan. Met drie knoppen kan je vervolgens verbinden met de drie sociale netwerken die Cobook ondersteunt. Welke je ook selecteert voordat je doorgaat: als je de stappen doornomen hebt, kom je meteen in de contactenlijst terecht en kan je die alvast verkennen terwijl de app contacten associeert met de profielgegevens.

Het resultaat is overtuigend. Telefoonnummers uit je lijst worden gekoppeld aan de gegevens van de netwerken. Zo verschijnen profielfoto’s bij je contacten en wordt er een beschrijving vanaf Twitter of LinkedIn aan toegevoegd. Je ziet alle bijgewerkte gegevens in de normale Telefoon-app terugkomen overigens; een beschrijving tref je bijvoorbeeld in het notitieveld. Waar beschikbaar, zie je ook de verjaardag bij iemand staan. Met knoppen onderin een balk kan je schakelen tussen de profielpagina waar je naar kijkt en de contacten-kaartweergave, waarmee je een visitekaartje van iemand kan doorsturen naar een ander. Daarop kan je zelf de aanwezige onderdelen en de volgorde ervan aangeven die je wil mailen. Daarnaast zijn er directe knoppen voor actuele profielinformatie en berichten van Twitter, Facebook en LinkedIn. Bij twitter zie je bijvoorbeeld de profielomschrijving, het aantal volgers en laatste tweets. Het maakt dat Cobook niet alleen een telefoonlijst is, maar ook een prima toepassing is om snel een vriend op een sociaal netwerk mee te zoeken.

Cobook contactenlijst Cobook menu met opties

Met de bewerkknop kan je een contact net als in de standaard Telefoon-app aanpassen en verrijken met extra nummers, een functieomschrijving, webadres, IM en kan je allerlei profielen toevoegen. Daarbij gaat de app verder dan de genoemde drie: je kan er ook terecht voor koppelingen naar Google+, Foursquare, Flickr, Xing, Github, HackerNews en AngelList – die je vervolgens vanuit de app kan activeren. Met het menu links schakel je tussen alle contacten, contacten op je iPhone en Twitter- en Facebook-vrienden. Daaronder kan je aangemaakte contactgroepen openen en Twitter-lijsten benaderen en ten slotte heb je Smart Lists. Daarop kan je contacten filteren die geen mailadres hebben, geen telefoonnummer of geen foto.

Maar zorgt Cobook ervoor dat je de standaard Telefoon-app in een mapje kan wegstoppen? Nou, misschien. Tijdens het prepareren van de contactlijsten van sociale netwerken, loopt de applicatie regelmatig vast. Je moet Cobook eerst goed laten uitrazen voordat je hem als basis contactenapp gaat gebruiken. Daarna is ook het tweede tabblad met toetsen handig: begin met het tikken van een telefoonnummer en de app visualiseert automatisch je contacten die met de cijfers overeenkomen. Ook de zoekfunctie werkt snel en adequaat.

Cobook contactpagina Cobook profielinformatie

Dus ja: als je de app de tijd geeft om je sociale netwerken in te laden en in dat proces de vastlopers van de app tolereert, kan Cobook de standaard Telefoon-app prima naar een tweede plan wijzen.

Downloaden: Cobook (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.