Cycloramic: kan de iPhone 6 automatisch een panorama schieten?
In de allerlaatste dagen van 2012 testten we een bijzonder appje. Cycloramic liet je een 360 graden-video maken waarbij je zelf niks hoefde te doen. Je zette de iPhone 5 rechtop en de app liet de telefoon een rondje draaien door het trillen van de iPhone. Echt goed werkte de app niet. Kan Cycloramic for iPhone 6 zich revancheren met de iPhone 6?
Ontwikkelaar Egos Ventures heeft een aparte app uitgebracht voor de iPhone 6. Hij werkt niet met de zwaardere en grotere iPhone 6 Plus. Hoe Cycloramic de ronde en gladde nieuwe iPhone aan het draaien krijgt? Nee, niet door hem rechtop te zetten. Ditmaal zet je de iPhone in het stekkertje dat je meegeleverd krijgt. Het Amerikaanse stekkerblokje is met name geschikt om de iPhone te hanteren, maar met ons smalle stekkertje zou het ook moeten werken.
In onze test merken we inderdaad het verschil tussen het oude, dikke stekkerblok van de iPad en de slanke nieuwe iPhone-oplader. Bij de eerste valt de iPhone onherroepelijk om als je een opname wilt maken met de trilling van de iPhone. In het slanke stekkerblokje blijft de iPhone 6 wel overeind, op zowel een glad houten bureau als een granieten oppervlakte. Maar om nou te zeggen dat de app werkt zoals het zou moeten…
Panoramafoto of video
Cycloramic heeft twee standen. Met de ene maak je video’s in 360 graden of meerdere rondjes, met de andere is het doel een panoramafoto. De app gebruikt altijd de front facing-cam van de iPhone. De betere camera aan de achterzijde wordt niet aangespoord, of de functie is goed verborgen. Of je nou een panorama of video maakt: je ziet jezelf altijd in beeld. Bij de instellingen geef je aan hoelang de app aftelt voordat hij begint en of je wilt klappen om hem te starten. Je kan het watermerk zonder extra kosten uit beeld halen en panoramafoto’s automatisch naar video’s van 15 seconden converteren. Ideaal voor Instagram.
Omdat je de app zelf moet stoppen, staat je hand altijd op de panorama. Gelukkig kan je die eraf snijden met de ingebouwde foto-editor.
Aan de wandel
Als je er een panorama uitkrijgt waar je tevreden mee bent althans. Je kan kiezen tussen een panorama die je zelf maakt op de manier die Apple standaard in iOS heeft zitten, of de automatische stand waar je de app voor koopt. Die testen we natuurlijk. In de verschillende testen die we afnemen op een glad houten en een bureau-ondergrond, draait het stekkerblokje zeker, maar een perfect rondje kunnen we het niet noemen. De ene keer trilt het blokje de tegenovergestelde kant op, een andere keer gaat het blokje met de iPhone aan de wandel. Dat ziet er beslist geinig uit, maar de panoramafoto of video kan je weggooien. De fotobewerkingstools van Aviary, waardoor je filters andere bewerkingen kan doen op de foto, baten daarbij eigenlijk niet. Het lijkt erop dat de belofte van Cycloramic vooral is bedoeld voor het Amerikaanse stekkerblokje. De premise dat de app ook werkt op een (hele) lichte helling, kunnen we bevestigen. Maar koop de app niet als je op jacht bent naar een zuivere panorama.
Conclusie Cycloramic review
Ondanks dat de app geen perfecte rondjes draait, dat je de front facing-cam gebruikt waardoor je niet het optimale uit de iPhone haalt én dat je de video altijd zelf moet uitdrukken, kan het resultaat natuurlijk nog wel geinig zijn. Maar doe dan vooral zelf lekker gek voor de camera. Iets anders dan een grapje op feestjes is Cycloramic eigenlijk niet.
Pluspunten
- Grappig idee
Minpunten
- Echte rondjes draaien praktisch onmogelijk
- Oppassen dat je iPhone niet valt
- Altijd zelf de camera weer uit zetten
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties