Dagblad De Pers geoptimaliseerd voor iPad en andere tablets

Dagblad De Pers kiest voor een webapp voor tablets, in plaats van een iPad-app. Ze hebben daavoor rationele argumenten, maar zwemmen wel tegen de stroom in. Andere kranten kiezen voor iPad-apps, omdat iedereen het doet.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

depers ipadDagblad De Pers heeft ervoor gekozen om een mobiele website voor tablets te maken. Ze stappen daarmee af van het model om voor elk platform een aparte app te maken. In een blogposting legt hoofdredacteur Jan-Jaap Heij uit, waarom hij voor deze strategie heeft gekozen. Heij beseft dat hij uitgelachen zal worden, maar hij gaat het toch doen: geen aparte app voor de iPad, maar een mobiele website die door iedereen te gebruiken is.


De Pers stelde een aantal eisen, waaraan een losse iPad-app niet kon voldoen. De app moest platform-onafhankelijk zijn, omdat een gratis medium een massabereik nodig heeft. Door de groei van Android heb je niet genoeg aan een iPad-app. Een tweede eis is dat de app en de content gratis moeten zijn. Als het papieren krantje gratis bij de stations ligt, kun je voor een app geen geld vragen. En het budget moest minimaal zijn, omdat je met een app nauwelijks geld verdient en ook geen extra medewerkers ervoor in dienst wilt nemen. Bovendien wilde De Pers voor de distributie buiten de App Store en Android Market heen kunnen, zodat ze niet afhankelijk zouden zijn van een externe partij. Met die drie eisen blijft er maar één soort app over: een webapp.

De Pers iPad
Het dashboard van De Pers op de iPad

De Pers iPad
Krantje lezen op de iPad.

Via i-pers.nl kun je alvast kijken wat De Pers heeft gemaakt. Het gaat om een (alfa)testversie, die half november moet zijn afgerond. De Pers maakte gebruik van HTML5, omdat alle populaire browsers dat (binnenkort) ondersteunen. Als je een snelkoppeling op je beginscherm zet is er eigenlijk nauwelijks verschil met een echte app. Je hebt er na het realiseren geen omkijken meer naar. Bij spectaculaire apps zoals Wired, Sports Illustrated en Autoweek is dat wel anders, meent hoofdredacteur Heij. Wel is hij verbaasd dat andere grote nieuwsmedia (NRC, NU en Telegraaf) voor aparte iPad-apps hebben gekozen. Die halen weliswaar content van internet op, maar zijn speciaal aangepast voor de iPad. Daarmee sluit je een grote groep gebruikers uit, die geen iPad hebben en eigenlijk is het alleen Apple die echt verdient aan de apps en de content. Goede businessmodellen voor het uitgeven van tablet-applicaties zullen nog op zich laten wachten, meent Heij. De standaardaanpak (en de verwachting bij het publiek) is dat je tegenwoordig een duur bureau inhuurt, dat je flink in software investeert en werk steekt in het aanpassen van content, waar geen budget voor is en geen mensen voor zijn. De kosten verdien je voorlopig niet terug. Maar iedereen doet eraan mee, omdat het nu eenmaal zo hoort. In tijden van de tablet-hype is dat cool.

Op de iPhone ziet de mobiele website er wel wat minder geoptimaliseerd uit, maar is wel te gebruiken.

Zelf proberen: www.i-pers.nl

depers pdf
Je kunt De Pers op je iPad ook nog gewoon als PDF-bestand lezen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 oktober 2010 om 15:09
Categorie
Kiosk

Reacties: 12 reacties

  1. Ik zou dolgraag de Spits (en eventueel Metro) op mijn iPad kunnen lezen, online.

    Nu zet ik hem soms maar gewoon als gedownloade PDF op m’n iPad, maar dat is niet echt heel fijn…

  2. Ik snap deze keuze voor een web app wel maar het is slecht uitgevoerd.

    Ze hebben nou niet super hun best gedaan om het er goed uit te laten zien. Over smaak valt te twisten maar zorg in ieder geval dat de navigatie klopt. Die is totaal niet intuïtief. Iets als een krant online hadden ze op heel veel andere manieren kunnen doen als web app waardoor de boel veel fijner zou navigeren.

    Ik zou in dit geval gewoon de PDF versie van de pers blijven lezen.
    De web app heeft 0 meerwaarde.

  3. Weet iemand trouwens waarom de Pers nu ook in pressreader staat en je daar vrolijk 80 cent voor moet betalen?

    On topic, ik zal de site straks eens bekijken, bedankt voor de tip!

  4. ALs je op een article drukt vind ik de gewone website van de pers een betere layout . Ik heb toch de neighing in te zoomen

  5. Vind dit echt een slechte oplossing. ze willen met weinig inbvestering op alle markten meespelen….Ik heb het even geprobeerd maar deze site is onmoggelijk. je kilikt en zoomt je suf. Dit gat hem echt niet worden. Zew hadden nog beter een pdf neer kunnen zetten.

  6. Ik heb het op de iPad nog niet geprobeerd, maar op de iPhone is het in ieder geval een waardeloze navigatie. Doe dan maar een PDF.

  7. slechte oplossing kost veel mb, een krant moet ofline beschikbaar zijn voorbeeld NRC voor online oplossingen moet men een voorbeeld nemen aan NU

  8. Waardeloos. PDF is al beter, maar ePub (iBooks, Kindle) is het beste.

  9. Wat een slechte app. Was er na 10 seconden al klaar mee…

  10. Waardeloos.
    Totaal niet handig te bedienen.
    De pagina’s zijn letterlijk in stukken geknipt en als onhandige plaatjes in een website gehangen.
    Je klikt en zoomt je te pletter.
    Als je niet voor een App kiest, moet je ook afscheid durven nemen van de papieren layout.

  11. Jaja, allemaal waar. Maar zoals ik in het oorspronkelijke artikel al schreef: dit is een nogal rafelige versie van een deel van wat we uit gaan brengen.

  12. @Lorenzo Dat is omdat Pressreader dat zo wil. Wij willen dat beslist niet. We zijn in onderhandeling om ‘m helemaal gratis te maken.