Dagelijkse Kost met Jeroen Meus heeft eigen iPhone-app (België)

Dagelijkse Kost met Jeroen Meus is een iPhone-applicatie van het populaire kookboek van Jeroen Meus, naar aanleiding van het televisieprogramma op Een. De app heeft meer dan honderd recepten en video's.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Dagelijkse Kost voor de iPhone iPod touch headerDagelijkse Kost is een succesformule in Vlaanderen. Het kookprogramma is zo succesvol, dat het bijbehorende kookboek van kok Jeroen Meus meer dan 150.000 keer over de toonbank ging. Een tweede boek is dan ook al aangekondigd. Maar, zo lezen we in de App Store-omschrijving, ‘Jeroen Meus is jong en hip en dus kan een app van Dagelijkse Kost voor de iPhone en iPod touch niet uitblijven.’


De kookapplicatie van Meus neemt iets meer dan 15 MB van je iPhone-geheugen in bezit, maar dat zie je niet terug in de hoeveelheid content van de app. Er zijn maar liefst 100 bereidingen met elk een eigen video in de app opgenomen. Daarnaast zijn er nog extra algemene video’s in de sectie Technieken, waarin Jeroen Meus instructies geeft over allerlei facetten in de keuken. Dat gaat over het maken van eigen mayonaise tot het ontvellen van een vis.

Welbeschouwd kun je zeggen dat Dagelijkse Kost met Jeroen Meus de Nederlandstalige versie is van Jamie Olivers 20 Minute Meals. Het legt minder de nadruk op de tijd waarin een gerecht op tafel staat, maar zit ook boordevol duidelijke video’s en de app steekt daarbij fraai en overzichtelijk in elkaar.

Hoofdgerechten, koude gerechten, hapjes, soepen, voorgerechten, toetjes en klassiekers zijn een handvol van de secties waaronder de gerechten zijn verdeeld. Je kan recepten ook selecteren op ingrediënten door de zoekfunctie te gebruiken. Een Recept-pagina zelf bestaat uit een beschrijving, de ingrediënten op een rijtje en een instructie van de bereiding. Ingrediënten die je nodig hebt, kun je meteen doorsturen naar de boodschappenlijst die in de app voorhanden is. Afhankelijk van het aantal personen waarvoor je het gerecht maakt, kun je de hoeveelheid automatisch laten aanpassen. Als je de ingrediënten niet zelf kan halen, kan je de lijst meteen doormailen. Erg handig. Heel aardig is ook dat je gerechten via een slider in het overzichtsmenu op prijs kan selecteren. Van 3 euro in totaal tot en met meer dan 10 euro per persoon.

Niet nodig maar wel in de lijn van moderne iPhone-apps, is er een spelelement toegevoegd. Zo kun je een hogere waardering voor je kookkunsten vrijspelen als je meer van de app gebruik maakt. Je begint als afwashulp en als je de app maar vaak genoeg gebruikt, eindig je als driesterren-chef. Net als met het huidige gerecht dat je maakt, kun je met die status ten alle tijde pochen op Twitter en Facebook. Opdat je afgekeken kookkunsten door niemand worden gemist.

Downloaden: Dagelijkse Kost met Jeroen Meus (€3,99)

Het lijkt alsof de app net voor of na publicatie is teruggetrokken uit de App Store. We hopen dat deze spoedig weer terug verschijnt.
Dagelijkse Kost met Jeroen Meus is een applicatie naar aanleiding van een kookprogramma van de Vlaamse televisiezender Een. De app is helaas alleen in de Belgische App Store te vinden.

Reacties: 11 reacties

  1. Ik vind de app wat aan de hoge prijs, te meer omdat dit programma erg door carrefour gesponsord wordt, en ik vermoed dat dat boodschappenlijstje en die prijzen voor de gerechten ook uit de database van de carrefour komen.

    Margoed, als de app zo fijn is als het programma is het zijn geld wel waard als je toffe dingen wil leren koken.

  2. Ter info: Er is overigens ook een iPad-versie die een euro duurder is (4,99), maar deze heeft zo ver ik kan zien, wel flink wat extra materiaal, boven de iPhone-versie.
    Ik hoop dat ie ook in de NL App Store gaat komen… Zal wel met rechten te maken hebben, maar we betalen er toch netjes voor?! Hoor graag van de makers hoe dat zit…

  3. Origineel geplaatst door DutchClick
    Ter info: Er is overigens ook een iPad-versie die een euro duurder is (4,99), maar deze heeft zo ver ik kan zien, wel flink wat extra materiaal, boven de iPhone-versie.

    Vind ook die Ipad versie hoor

  4. Origineel geplaatst door Karel
    Vind ook die Ipad versie hoor

    Dat meende ik er dus ook mee te zeggen… Maar zag dat nergens ik de post genoemd… 😉

  5. Correctie bij het artikel: Het tweede boek ligt ook al enkele weken in de (Belgische) rekken.

    De app zit -net zoals het programma- zeer goed in elkaar! Een toch wel indrukwekkende hoeveelheid recepten, en telkens met een duidelijke video.

    Alle recepten en video’s zijn ook gratis beschikbaar via http://www.een.be

  6. Origineel geplaatst door Louis Jonckheere
    App komt is wel degelijk al live in de NL stores. (wereldwijd downloadbaar zelf)Kan gewoon even duren vooraleer iedereen deze kan zien in de appstores.

    Goed om te horen! Dank je, Louis! Blijkbaar een ingeweide… 😉

  7. 4 euro voor een door een bekende supermarkt overgesponsorde app waarvan de gerechten dan nog eens gratis te vinden zijn op een.be? Dit gaat me net iets te ver. Veel te ver beter.

  8. Wat is nu 4 euro als je voor zijn kookboek 25 euro moet betalen. De app zit goed in mekaar en de content is waardevol genoeg om er 4 euro voor te vragen! Nice app!

  9. Ik begrijp de commentaar niet van de 4 EUR.

    Op de iPhone app krijg je welgeteld 231 recepten incl. videos en toekomstige updates. De boek in de winkel (met minder recepten en zonder video) kost rond de 16 EUR. Wat is nu het verschil? Als je op de een.be website wilt surfen dan doe je dat toch gewoon?

    Als je de iPad gebruikt, heb je in feite een “echte” kookboek in “kookboek-formaat” en daarbovenop is hij afwasbaar 😉

    Ik vind de toegevoegde waarde van de iOS apps meer dan de moeite waard (gesponsord of niet). Enige commentaar: ze hadden er toch wel een universele app van mogen maken. Ik zou graag ook de iPad app kopen echter moet ik nogmaals betalen voor (bijna) dezelfde content – of vergis ik me hierin?

  10. Op de website van Dagelijkse Kost staan recepten met filmpje, volledig gratis. Bevat deze app nog extra recepten?

    Om even te antwoorden op de quote “wat is nu 4 euro?”. Wel, op zich is dat niet veel, maar als je zo redeneert verlies je jaarlijks heel wat geld. Die ene keer 4 euro zal het verschil niet maken, maar mensen die zo redeneren zullen in andere situaties ook zeggen “oh, maar 5 euro hier en 10 euro daar”. En dan loopt het natuurlijk wel op.

    Ik vind het jammer dat VRT geld vraagt voor zijn apps. Het is eigenlijk toch een omgekeerde wereld als je ziet dat VTM zeer snel met een gratis app van Het Nieuws uitkwam, terwijl VRT er lang over heeft gedaan om er één uit te brengen die dan bovendien nog betalend is.