De 5 favoriete iPad-apps van 2011 van redacteur Bart Breij
De komende dagen op iPadclub: lijstjes met de beste apps van het afgelopen jaar. Welke apps waren favoriet bij onze redactie? Eerder vandaag kon je lezen over de favoriete apps van nieuwsredacteur Bastiaan Vroegop, nu is de beurt aan app-redacteur Bart Breij. Daarbij blijkt ook meteen dat de grootste concurrent van de iPad misschien niet eens de tablets van andere merken zijn, maar Apple’s eigen iPhone.
Beoordelen of een iPad-app goed of slecht is en waarom, kost me doorgaans niet zoveel moeite. Dat kan ermee te maken hebben ik dat ik er mijn brood mee verdien. Maar applicaties aan het einde van 2011 als favorieten van het jaar bestempelen; dat valt me niet licht. Dat is mede te danken aan het feit dat de iPhone nog veel vaker in mijn hand ligt dan de iPad – en dat maakt behoorlijk wat serieuze iPad-apps voor mij nagenoeg overbodig. Wat resteert, is deze top 5 die zwaar leunt op vermaak.
Zite
Als je rondvraagt wat de favoriete nieuwsapplicatie van veel mensen is op de iPad, kun je er donder op zeggen dat Flipboard een veelgehoord antwoord is. Het is wel te begrijpen. Flipboard ziet er fantastisch uit met zijn uiterlijk dat ingeeft hoe een krant of magazine op de iPad eruit moet zien. Bovendien is het een geweldige manier om je Facebook-nieuwsfeed mee weer te geven. Maar als echte nieuwslezer steekt er wat mij betreft een direct concurrent met kop en schouders bovenuit: Zite. Zite heeft een veel scherpere nieuwsselectie. Het laat geen doublures in de onderwerpen zien, laadt meteen een volledig artikel voor je en pakt geen berichten van bronnen die maar één of twee regels aan een artikel wijden. Dat zijn dingen waar Flipboard na al zijn maanden ervaring nog steeds op te betrappen is. Die pakt in de categorie gamenieuws nota bene de tweets van een gamesblog in plaats van de berichten zelf! Dit is echter geen stukje om Flipboard af te schrijven, maar een stukje om Zite in positief daglicht te zetten. En dat is een eenvoudige taak. Naast de o-zo essentiële selectie van nieuwsberichten, scoort de app punten met de zakelijke interface, de snelle schakeling naar een webversie en de mogelijkheid om een account aan te maken zodat je met de nieuwe, ook al zo deftige, iPhone-app van Zite verder kan gaan waar je gebleven was. Zite is met uitstek mijn nieuwsapp van 2011. Toch blijft er nog wat te wensen over. Kom op Nederlandse of Vlaamse ontwikkelaars, wie maakt een variant in onze moerstaal?
Zite
Categorie: Nieuws
Prijs: gratis
Ticket to Ride
Een van mijn grootste rijkdommen vind ik mijn kast vol bordspellen die ik thuis heb. Hij staat niet alleen geweldig, maar ik vind het ook fijn om een spel uit de kast te trekken als er vrienden over de vloer zijn. De laatste keren komt dat echter steeds op hetzelfde spel neer: Ticket to Ride. Dat is ook niet zo vreemd: het spel is geschikt voor jong en oud, je kan het in vijf minuten uitleggen en het is voor iedereen spannend tot aan het einde. Behoorlijk goede eigenschappen voor een bordspel – en ik wist ook niet hoe snel ik Ticket to Ride moest downloaden toen ik het opeens in de App Store voor de iPad zag staan. Uitgever Days of Wonder stelde niet teleur: zowel offline als online is Ticket to Ride voor de iPad prachtig. Alleen al de manier waarop je wordt onthaald door de fraaie handtekeningen en de warme mannenstem die je verwelkomt in het spel. Het zet precies de sfeer van het bordspel neer. De regels zijn simpel: je hebt een aantal opdrachten om treintrajecten op het bord te vervullen. De routes in dat traject hebben allemaal een kleur en door de juiste hoeveelheid kaarten van die kleur te verzamelen, kan je een route aanleggen en een traject vervullen. Het venijnige is echter dat andere spelers op dezelfde route uit kunnen zijn en dat je zo ter plekke een plan B in het leven moet roepen om je traject te bereiken. Je kan er vervolgens altijd nog opdrachtkaarten bij pakken of gewoon los zoveel mogelijk routes aanleggen, want ook daar krijg je punten voor. Standaard krijg je in het spel de Amerikaanse kaart, maar tegen een betaling van 3,99 euro kan je het Europese bord erbij kopen. Dat Europese bord is aan te raden. Niet alleen omdat de omgeving herkenbaarder is, maar omdat er dan sprake is van stations en tunnels die heel subtiel iets meer variatie in het spel brengen. Er is een enorme online gemeenschap die Ticket to Ride speelt. waardoor je altijd snel terecht kunt in het spel. Natuurlijk zijn er ook spelers die hun tijd nemen om de volgende zet te bedenken. Aan de interface, uitleg en spelregels ligt het niet; dat is puur te danken aan de spelers. Offline tegen de computer is Ticket to Ride dan ook misschien nog wel leuker om even tussendoor te spelen. Dan gaat het namelijk als een… wait for it… trein.
Ticket to Ride
Categorie: Games
Prijs: €5,49
Shuffler.fm
Je hoeft niet perse chauvinistisch aangelegd te zijn om de Nederlandse start-up Shuffler.fm voor de iPad te waarderen. De dienst heeft een buitengewoon fijne iPad-app ontwikkeld waarmee je doodeenvoudig nieuwe, hippe muziek hoort. Shuffler.fm laat je eerst een muziekgenre selecteren – wel zo schappelijk – en zoekt dan de nieuwste berichten van toonaangevende muziekblogs daarbij. Bij die blogs zit altijd een aangehecht mp3-bestand of een YouTube-video en die laat Shuffler.fm meteen horen. Dat doet ze zelfs zo goed, dat je de applicatie ongestoord uren aan kan laten staan. Terwijl de app razendsnel nieuwe sites en hun muziekbestanden inlaadt, klinkt het voor jou als luisteraar gewoon als een radiostation zonder reclame en tussendoor pratende dj’s. Eerlijk is eerlijk: het wil wel eens zo zijn dat een liedje niet afspeelt omdat een stream blijft hangen, een site een nummer weer heeft verwijderd of omdat de site overbelast is – maar ik zie niet zozeer in hoe Shuffler.fm dat probleem zelf kan verhelpen. Dus ik druk gewoon braaf naar het volgende nummer in de hoop een nieuw pareltje in het electro-genre te vinden die ik dan meteen opsla onder favorieten. Om hem later opnieuw te beluisteren en er meer over te lezen op het bijbehorende blog. Wat een prachtige applicatie.
Shuffler.fm
Categorie: Muziek
Prijs: gratis
De Avonturen van Kuifje
De stripheld Kuifje verscheen als een donderslag bij heldere hemel op de iPad, wat natuurlijk ongekend is voor een spel dat zich baseert op een bioscoopfilm met een miljoenenbudget. Als gamerecensent weet je dan: dat belooft niet veel goeds voor het spel; een game in stilte lanceren. Maar De Avonturen van Kuifje was een uitzondering. Het is het meest meeslepende spel dat ik dit jaar op de iPad heb gespeeld, ook al is het niet erg moeilijk of uitdagend. Normaal stoor ik me eraan als een spel me precies vertelt wat ik moet doen, maar bij Kuifje is er iets vreemds aan de hand. De game voelt compact, bijna intiem aan. Zo bestaat alleen het eerste level al uit bijna 10 kleine hoofdstukken. Daarin probeert Kuifje een vermeende dief in de kraag te vatten en daarvoor besluipt hij een landhuis. Dat is het eerste hoofdstuk. Daarna moet Bobby de waakhond afleiden, Kuifje de hond redden, moet je samen de hond van je afschudden en voorts moet het huis zelf nog geïnfiltreerd worden. Daarbij sluip je eerst via de zijkant naar binnen. Dan sluip je door de slaapkamer langs de huiseigenaar. En vervolgens dien je geruisloos de sleutel van een schoonmakende butler te ontfutselen door achter hem aan te lopen. En dat is dus nog maar één level! Soms doe je in Kuifje niks meer dan op het juiste moment de goede, aangegeven richting drukken. Later in het spel sta je meer op eigen benen en kan je vrij rondlopen door een compleet Woestijndorp. Het goede van de gerichte gameplay is dat de makers alles er omheen spannend hebben gemaakt. De sfeervolle beelden en orkestrale muziek sluipen als het ware met je mee, als je in een drukke keuken onopgemerkt probeert te blijven. Kuifje wordt nooit moeilijk of echt uitdagend, maar is op elk moment in het spel vermakelijk. Het mooist afgewerkte spel dat ik dit jaar heb gespeeld op de iPad.
De Avonturen van Kuifje
Categorie: Games
Prijs: tijdelijk €0,79 (universele app)
HUMO
Het feit dat ik het Belgische televisiemagazine HUMO aanstip als Nederlander, verdient een beschrijving hoe ik de iPad gebruik. Hoewel Zite mijn favoriete nieuwsapplicatie is voor de iPad, gebruik ik de app nóg liever op de iPhone. Dat komt omdat ik die altijd binnen handbereik heb en dat geldt nou eenmaal niet voor Apple’s tablet. Oneerbiedig gezegd, kan je stellen dat de iPad voor mij ‘een apparaat voor erbij’ is. Dat zorgt ervoor dat ik op het apparaat vooral wat luchtigere applicaties gebruik en prachtige, deftige apps als de nieuwslezer Reeder en Feedly vaak links laat liggen. Een app die wél veel wordt aangetikt is HUMO. En dat ligt niet aan het Belgische programmaoverzicht, maar aan de absurde strips die het magazine rijk is. Een prins die tegen Sneeuwwitje zegt dat haar tiet eruit hangt, of een echtpaar dat een reclamebureau wil inhuren om hun relatie wat kleur te geven. Ik kan er wel wat mee. Het is lastig te achterhalen op welke basis er nieuwe strips worden toegevoegd, maar elke keer als ik kijk is er aantal nieuwe zo bizar van aard, dat ik er minstens om moet grinniken en soms mijn lach niet inhoud. De app biedt tevens ook voor Nederland relevante en scherp geschreven filmkritieken en bevat een leuke selectie video’s in een bladerlayout die doet denken aan Flipboard. Het is de app die ik er keer op keer bij pak voor luchtig vermaak. Een grijns onder een knopje.
HUMO
Categorie: Vermaak
Prijs: gratis
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties