De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van redacteur Bart Breij
Op iPhoneclub lees je de komende dagen welke apps in 2011 favoriet waren bij onze redacteuren en moderators. We gaan van start met redacteur Bart, die dagelijks in de gaten houdt welke nieuwe apps zijn verschenen. De meest interessante vind je terug in app-besprekingen op iPhoneclub, waarbij een app van boven tot onder wordt doorgezaagd. Bart werkt als fulltime redacteur op afstand, vanuit Groningen.
Precies 250 apps heb ik momenteel op mijn iPhone staan, nadat er elke dag letterlijk tientallen bijkomen om uit te proberen en weer weggegooid worden omdat ze niet interessant genoeg zijn. Voor een artikel over een app is het niet zo moeilijk om te bepalen of een app goed is. Daarvoor moet hij vooral goed werken. Maar mijn favoriete apps aanwijzen, dat is een ander verhaal. Hoe bepaal je een favoriet? Uiteindelijk heb ik gewoon vijf apps uitgekozen die ik een warm hart toedraag.
Twittelator Neue
Ik denk dat het een half uur was, de tijd tussen het moment dat ik Twittelator Neue zag en besloot het te kopen. Ik had al zoveel Twitter-apps getest die in functies behoorlijk in het vet zaten, maar me gewoon niet bevielen, dat er nog even een aarzeling aan vooraf ging. De fraaie screenshots trokken me over de streep en ik ben blij dat ik heb gehapt. Twitterlator Neue zit niet alleen vol met visuele frivoliteiten, zoals het gevouwen papiertje als je een pagina ververst of de fotopreview die meebeweegt met het scrollen door een pagina. Nee, het voelde na een aantal uur als vertrouwd. Twittelator Neue is míjn Twitter op de iPhone, al helemaal nadat Twitter de officiële app begin december omgooide en de nieuwe volgers van mensen opeens belangrijker vindt dan de mentions die je zelf krijgt. Maar dat is niet de hoofdreden. Dat is dat Twittelator Neue er geweldig uitziet, dat is de heerlijke snelheid waarmee je door de berichten scrollt. De preview van foto’s in de timeline. Het automatisch laden van de voorafgaande conversatie, link of foto’s bij een tweet. Het navigeren tussen pagina’s met swipe-bewegingen. En last but not least: de mogelijkheid om lijsten en zoekopdrachten als extra timeline toe te voegen, waarna je daar ook tussen kan swipen om ze tussen de normale timeline en de mentions te zien. Nee, Twittelator Neue heeft geen pushberichten aan boord, maar die worden nog steeds met verve doorgegeven door de gratis applicatie Boxcar. Ik laat het niet als een minpunt smaken. Twittelator Neue is een app die niet 1, niet 2, maar 20 keer per dag wordt opgestart en nog steeds niet verveelt. Fantastisch.
Twittelator Neue
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: €1,59
Een kijkje in mijn fotoalbum op de iPhone leert me elke keer weer: er staat geen handvol foto’s achter elkaar zonder dat er een Instagram-bewerking van een van die foto’s tussen staat. Totdat de officiële Facebook-applicatie in het midden van december ein-de-lijk fatsoenlijk werkte, bracht ik gewoon meer tijd door in Instagram dan op ‘s werelds grootste sociale netwerk. Instagram kwam stiekem vorig jaar al uit, maar kreeg een forse make-over in september dit jaar waar ik het aanvankelijk uit reflex hartgrondig mee oneens was. Nu zou ik niet meer weten hoe Instagram eruit zag vóór de nieuwe interface waarin je de foto’s bewerkt. Feit is dat de tilt-shift functie zich minder opdringt dan voorheen, waardoor je het gevoel krijgt dat een foto ook nog wel mooi kan zijn zonder. Dat bevalt, want niet alle foto’s hoeven miniatuur te lijken. En amai, wat zijn er een hoop gave filters bij gekomen. Het warme Hefe, het lentebriesje dat Valencia heet en dan Amaro en Rise, die geen nostalgie opwekken door een effectje van krassen in beeld, maar dat doen met een lichtbalans die doet denken aan verkleurde dia’s. Ze kunnen moeiteloos tussen klassiekers als X-Pro II en Lomo-fi staan en zijn minstens zo welkom als de functie om de lelijke randen van foto’s weg te halen. De zaken die Instagram voor mij echter een top-app van 2011 maken, komen echter van buitenaf. Dat komt omdat ik iedereen in mijn volglijst die regelmatig een ‘mwhoah’ of te ijdele foto plaatste, uit de dienst heb weggebonjourd – én omdat ik nu foto’s schiet met een iPhone 4S in plaats van een iPhone 3GS. De kwaliteit van de telefooncamera is werkelijk ongekend, maar nog is Instagram in staat foto’s mooier te maken. Applaus.
Instagram
Categorie: Foto en video
Prijs: gratis
Path
Als je de vraag ‘wat is het mooiste stukje app-design van 2011?’ niet kan beantwoorden, dan heb je ongetwijfeld het compacte sociale netwerk Path nog niet geprobeerd. De animatie die in beeld komt zodra je op het plusje in de hoek linksonder drukt… ongekend. Ik druk een paar keer dag op het knopje om de animatie te zien en maakte er in het begin zelfs een geluid bij. Iets van ‘prrrrrt’. Geen gekheid. De zes knoppen onder de plus-knop stuiteren naar buiten en worden vervolgens gestopt door een onzichtbaar steeltje vanuit de plus. En inklappen is nog mooier, als ze een voor een in het plusje gezogen worden. Maar dan wel razendsnel. Het is echter niet de animatie die Path zo bijzonder maakt, maar het feit dat er maar één knop in beeld is waarmee je alle belangrijke handelingen kan doen. De plus biedt toegang tot het plaatsen of nemen van een foto of video, een functie om te laten zien met wie je bent, een knop om je locatie te delen, een knop om een liedje te delen, een geschreven bericht achter te laten en een knop waarmee je kan aangeven dat je slaapt. Waarna er een maan opkomt met timer en de app verdwenen is. Voor wie het nog niet weet: Path is een sociaal netwerk waarmee je berichten wel kán delen op Twitter en Facebook, maar dat er vooral op is gericht om besloten te communiceren met anderen. Dat kan met maximaal 150 mensen en het kan ook alleen via de app. Er is geen bijbehorende website en er is dus geen mogelijkheid om een link van buitenaf te posten. Heerlijk is het. Het zorgt ervoor dat Path weer eens om het reageren op elkaar gaat, om het daadwerkelijk bekijken van foto’s van anderen. Niet alleen maar om je gal te spuien of je zakelijk voor te doen en een link te dumpen. Je ziet altijd wie je bericht gezien heeft en iedereen die het ziet, kan er met een smiley bij aangeven wat ze ervan vinden. Een lach, een goedbedoelde ‘ben je gek ofzo?!’-uitdrukking en een verbaasde blik laten je ineens weten dat mensen iets van je bericht vinden. Nog meer dan met de like-knop op Facebook. Nog zoiets vernuftigs: in plaats van een tijdstip bij elk bericht te zetten, scrollt er in Path een klein stationsklokje mee dat het tijdstip van plaatsing van dat bericht laat zien. En met swipes naar de zijkanten kom je in je vriendenoverzicht of bij de recente activiteit. Dertig vrienden heb ik momenteel in Path, nadat een paar niet-posters er eigenhandig weer door me uitgeschopt zijn. Path is iets intiems, iets kleins en iets moois. Een sociaal netwerk dat zich helemaal thuisvoelt in je hand en daar ook alleen behoort te zijn. Oh wacht, heb ik de alleraardigste kleurenfilters voor de foto’s al genoemd? En de sfeerfoto bovenaan je profielpagina? Magnifiek.
Path
Categorie: Foto en video
Prijs: gratis
Football Meister
Sommige apps zijn al goed op het moment dat je het idee hoort. De Nederlandse start-up Football Meister past voor mij helemaal in dat plaatje. Het idee: voetbalwedstrijden voorspellen tegen je vrienden, met 6 punten voor een goede voorspelling, 3 punten voor alleen de goede winnaar (of voorspeld gelijkspel) en 1 punt voor de deelname. Even voor de release van de applicatie werd iPhoneclub op de hoogste gesteld van de eerste beelden en informatie en vanaf dat moment wist ik: hier kan weinig fout aan gaan. De ironie. Er zijn best wat dingen fout gegaan bij Football Meister. Of misschien beter gezegd: er zijn veel rare keuzes gemaakt. Zo selecteerde ik dat ik de Eredivisie, KNVB-Beker, Europa League, Champions League en nationale wedstrijden wilde spelen. Leuk en wel, maar meteen vanaf het begin werd ik in het totaalklassement al op onoverbrugbare achterstand gezet door iemand die werkelijk op alle competities in het spel gokte. Er kwam gelukkig antwoord: na een update splitste Football Meister de scores per competitie. Top! Maar dan wel in een raar, doorlopend frame van vier weken. Na elke speeldag had je weer een totaal ander aantal punten dan daarvoor, omdat de laatste dag van de maand weer weg was gevallen. Het was moeilijk aan te voelen hoe het ging met de score en bijna verloor ik mijn interesse in wedstrijden voorspellen. Tot de volgende update, die Football Meister brengt waar het nu staat. De score gaat nu in vanaf de eerste dag van de maand en eindigt de laatste en dat tijdsbestek staat nu keurig aangegeven. Het heeft van Football Meister een strijd gemaakt; want naar nu blijkt, liggen de scores van de meeste deelnemers behoorlijk dicht op elkaar. Het grootste bezwaar is nu nog dat je niet automatisch pushmeldingen krijgt op dagen dat er wordt gespeeld, zodat je de voorspellingen niet vergeet. Er wordt aan gewerkt, heeft Football Meister iPhoneclub verzekerd. En even tussen ons: begin volgend jaar komt de app eveneens met het nieuwe tabblad Challenges, waarop je punten kan verdienen door specifieke uitdagingen aan te gaan. Dat belooft. Jaar na jaar probeerde ik naast mijn geliefde voetbalmanagementspel Coach van het Jaar voor de desktop een ander voetbalspel. Jaar na jaar vielen ze af. Football Meister niet. Het spelletje van eindstanden voorspellen is gaan leven, kent hevige onderlinge competitie en levert nóg iets op: achteraf je gelijk halen bij vrienden. Het bewijs heb je letterlijk zelf in de hand. Heerlijk.
Football Meister
Categorie: Sport
Prijs: gratis
Scarlett and the Spark of Life
Ik vind het lastig om apps en games als één ding te zien op de iPhone, omdat het simpelweg twee verschillende dingen zijn. Toch behoort er ook een spel in mijn top 5. Helemaal aan het begin van het jaar, speelde ik een verschrikkelijk charmant spel dat ik ik moét noemen in deze top 5: Scarlett and the Spark of Life: Scarlett Adventures Episode 1. Een avonturenspelletje van het point & click-soort, zoals de oude Monkey Island-games. De omgeving verkennen, praten met de personen in de buurt en objecten verzamelen die van pas kunnen komen bij puzzels. Zo’n spel. Scarlett werd helaas geen succes. In de App Store-omschrijving schrijft ontwikkelaar Launching Pad Games zelfs dat ze daarom financieel gezien niet eens aan deel twee kunnen beginnen. Dat het geen succes werd, snap ik wel. De hoofdrolspeelster is een niet al te charismatische dame met rood haar en haar loopanimatie is zelfs ronduit knullig. Maar oh oh oh, wat staat daar een heerlijk onderdompelend avontuurtje tegenover! The Spark of Life zit barstensvol humor. Dat begint al bij de eerste scene, waarin je als prinses ontvoerd bent achterop een paard van een ridder met een hongerige schildknaap. Je voert de eerste ontsnappingspoging al uit nadat je een gesprek tussen de twee op gang hebt gezet. Je komt los in een dorp waar je totaal niet wilt zijn en daar begint het echte avontuur. Het sfeervolle bergdorpje is in de ban van een volksfeest voor de Acapulca, de bijzonder lelijke halfbroer van een lama. Ondertussen kom jij terecht in een ruzie tussen twee zussen, hangt er een dreiging van een zoektocht naar jou en zet je als rode draad in het verhaal een mechanisch paard in elkaar. Die helemaal met zichzelf in de knoei is en jou, zichzelf en de hele wereld volledig afblaft. Het maakt niet uit of puzzeltjes even te lastig of juist te makkelijk zijn. Scarlett and the Spark of Life is ietwat knullig en korter dan je zou willen – zeker gezien het tweede deel in de ijskast staat – maar ik heb er meer hardop om gelachen en meer van genoten dan elke andere point & click-game die ik ooit speelde. Fenomenaal.
Scarlett and the Spark of Life
Categorie: Games
Prijs: €1,59
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's, video's, stories en meer. Ontdek alles over de functies zoals Instagram Stories, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.
- Alles over Instagram op de iPhone
- Instagram Stories maken en bekijken
- Instagram Reels
- Alles over Instagram video's
- Betere foto's maken voor Instagram
- Tips voor Instagram: meer foto's, meer likes
- Meerdere foto's tegelijk delen op Instagram
- Instagram op de iPad gebruiken
- Meerdere Instagram-accounts gebruiken
- Instagram beveiligen met tweestapsverificatie
Reacties: 7 reacties