De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van redacteur Bastiaan Vroegop
Tijdens de feestdagen blikken we op iPhoneclub terug op de beste apps van afgelopen jaar. Onze redacteuren en moderators vertellen welke apps favoriet zijn en welke apps ze dagelijks gebruiken. Eerder vandaag kon je al de keuze van app-redacteur Bart Breij lezen, nu is het woord aan nieuwsredacteur Bastiaan Vroegop. Bastiaan werkt fulltime als redacteur vanuit het nieuwe hoofdkwartier van iPhoneclub aan Rokin 75 in Amsterdam en zorgt ervoor dat we elke werkdag als een van de eersten de belangrijkste iPhone-nieuwtjes op de site hebben staan.
Mag ik even zeggen wat voor een fijn jaar we achter de rug hebben? Kijk ik terug naar het overzicht van mijn favoriete iPhone-apps van 2011 dat ik hieronder heb beschreven, dan zit er maar weinig tussen dat ik niet dagelijks veelvuldig gebruik. Neem alleen al een app als Instacast, die er voor heeft gezorgd dat er geen reizend moment meer voorbij gaat dat ik niet naar een podcast luister. Mijn absolute toppers vind je hieronder.
Instacast
Het was altijd maar een gedoe om podcasts op je iPhone bij te houden. Geabonneerde podcasts waren automatisch via iTunes te downloaden, maar vreemd genoeg niet via de iPhone-versie van iTunes. Voor een fervent podcast-luisteraar kon dit twee dingen betekenen: of je moest iedere dag de iPhone met iTunes op de desktop verbinden, of dagelijks iedere podcastfeed met de hand controleren op mogelijke nieuwe afleveringen. Het is daarom fijn dat Instacast dit al sinds maart automatisch voor mij doet: door je op podcastfeeds te abonneren binnen de app, worden alle laatste shows automatisch gedownload zodra je de app start. De enige in zijn soort is Instacast hierin niet, want er is ook iCatcher, maar een fijn ogende interface met handige swipebewegingen en iCloud-synchronisatie met de iPad-app zetten hem bovenaan mijn lijstje.
Instacast
Categorie: Nieuws
Prijs: €1,59
Squids
Ik raak niet uitgesproken over Squids. Deze game pakte de harde, statistische materie van een strategisch spel en vormde het om tot iets dat mijn Angry Birds-spelende vrienden ook leuk vinden. De speler en een groep computertegenstanders schieten beurtelings inktvistroepen op elkaar af door de tentakels van deze beesten naar achteren te trekken. Door tegen elkaar aan te stoten doe je schade, maar op deze manier kun je elkaar ook de levels uitstoten. De verschillende troepen in het spel hebben allemaal zo hun vaardigheden: zo geneest een inktvis metgezellen door er tegenaan te stoten en schiet een schutter met ballen op verre vijanden. Na het uitspelen van ieder level is het vooral wachten op de volgende grote update, die een uitgebreide multiplayer belooft.
Squids
Categorie: Games
Prijs: €1,59
Path
Met alle aandacht die er de afgelopen maand richting Path is gegaan, zou je bijna vergeten dat de app al in 2010 in de App Store verscheen. Toen was het een sociaal netwerk voor jou en hooguit 50 van je beste vrienden, waarmee je foto’s van bepaalde gebeurtenissen kon delen. De update die eind november verscheen veranderde alles: door gebruikers ook statusupdates, locaties, afgespeelde muziek en andere informatie te laten delen, was Path opeens volwassen geworden. De wonderschone inferface bleek voor veel gebruikers genoeg te zijn om de app toch maar te gaan gebruiken. Gelijk hebben ze: niet alleen zijn de cirkelknoppen linksonder in het scherm namelijk handig, maar ook de tijdlijn zelf steekt strak en weloverwogen in elkaar. Daarnaast is er door het team achter Path over ontzettend veel kleine dingen goed nagedacht: zo veranderen kaartjes die je deelt op andere sociale media in drie kleine plaatjes, waardoor je in een oogopslag ziet waar iemand zich bevindt.
Path
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: Gratis
http://vimeo.com/32856179
Photosynth
Panorama-foto’s maken is niks nieuws voor de iPhone, maar de manier waarop Microsoft’s app Photosynth je er mee laat spelen is wel erg leuk gedaan. Door de bewegingssensoren in je iPhone te gebruiken ziet de app hoe je iPhone vastgehouden wordt, waardoor je hem slechts om je heen hoeft te bewegen om een uitgebreid beeld te schieten. Door helemaal om je heen te draaien kun je zelfs een volledige panorama van je omgeving maken, die vervolgens te bekijken vanuit de app als een soort van virtuele omgeving.
Photosynth
Categorie: Foto en Video
Prijs: Gratis
https://www.youtube.com/watch?v=6BbuPPOVXQo
Er ontstond genoeg rumoer rond de nieuwe versie van de officiële Twitter-app om uiteindelijk een artikel te wijden aan mogelijke alternatieven, maar zelf ben ik eigenlijk alleen maar blij met de update. Toegegeven: een paar erg fijne dingen, zoals het vegen over een bericht om een menu tevoorschijn te krijgen en twee keer tappen op de DM-knop om alles gelezen te maken, zijn verwijderd, maar daar voor in de plaats hebben we een strak ogende en met gave ideëen gevulde app gekregen. Zo is de manier waarop conversaties worden getoond opeens een stuk overzichtelijker en vind ik onder de nieuwe #Ontdek-tab toch verrassend vaak dingen waar ik net naar wilde zoeken. Dan heb ik het nog niet gehad over de nieuw getoonde Interacties, die strak in kaart brengen wie je allemaal zijn gaan volgen en je retweeten. Boxcar heb ik niet meer nodig.
Twitter
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: Gratis
https://www.youtube.com/watch?v=7Ko6ecr9IGg
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 10 reacties