De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van redacteur Elger van der Wel

Redacteur Elger van der Wel kiest zijn favoriete iPhone-apps van 2011. Met daarin niet alleen populaire apps als Tweetbot en Instagram, maar ook de gimmick van het jaar, volgens hem.
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

Best of 2011Tijdens de feestdagen blikken we op iPhoneclub terug op de beste apps van het afgelopen jaar. Onze redacteuren en moderators vertellen welke apps favoriet zijn en welke apps ze dagelijks gebruiken. Vandaag het lijstje van Elger van der Wel. Hij schrijft sinds het voorjaar van 2010 als freelancer bij iPhoneclub.

Het was lastig om niet met hetzelfde lijstje aan te komen als veel collega’s of met vijf apps de proppen te komen die toch iedereen al gebruikte. Dus ik heb een aantal classics afgewisseld met de app die in mijn ogen de gimmick van het jaar is en een dienst waar ik al maanden aan verslaafd ben. Al met al is het een gevarieerd lijstje geworden, al zeg ik het zelf.

Songify

De leukste gimmick voor de iPhone van dit jaar was in mijn ogen Songify. De app waarbij je een tekst inspreekt en er vervolgens een liedje van wordt gemaakt met behulp van autotune, een beat naar keuze en een algoritme dat zinnen probeert los te koppelen. Het is geen app die ik nog vaak gebruik, maar toen hij uit kwam was ik lyrisch. Zo slim bedacht en goed uitgevoerd, dat ik hem wilde opnemen in dit jaarlijstje. Al blijft het natuurlijk een heerlijk nutteloze app.

SongifySongify
Categorie: Muziek
Prijs: gratis

Roamler

Ik kan er eigenlijk heel kort over zijn: ik ben fan van Roamler. Met deze app krijg je opdrachten die je uit moet voeren voor geld en/of xp (punten). Deze opdrachten zijn soms gebonden aan een locatie, soms moet je op zoek naar iets en soms moet je gewoon thuis iets doen. Deels zijn ze uitgezet in opdracht van bedrijven, waardoor je bijvoorbeeld naar een winkel moet om iets te controleren, maar ook regelmatig krijg je de opdracht om iets creatiefs te doen of om iets op te zoeken, waardoor je plots met een andere blik over straat loopt. De combinatie van de verschillende opdrachten en het spelelement (er zijn ranglijsten op basis van xp en je kunt in hogere levels komen als je veel xp hebt) zijn verslavend. En dan is dat geld vooral leuk meegenomen. Eén kritiekpuntje is er wel: Roamler werkt al sinds de lancering dit voorjaar met invites. Er komen wel steeds meer gebruikers, maar nog steeds is de app niet opengegooid. Aan de andere kant zou een hele grote gebruiksgroep er voor zorgen dat opdrachten wel erg snel weg zijn en dat is ook weer jammer. Dat punt blijft lastig, maar ondanks dat is Roamler één van favoriete apps van het jaar.

RoamlerRoamler
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: gratis

Instagram

De grote classic in mijn lijst. Vorig jaar al een groot succes, maar dit jaar is er weer veel aan veranderd. De combinatie van de filters, de deelmogelijkheden op sociale netwerken en de interne community zorgen ervoor dat ik geen andere foto-app meer wil. Niet alle veranderingen dit jaar waren positief; zo is de tilt-shift functie wat beperkt en zijn sommige filters wat minder extreem geworden. Overall heeft de app een hele goede interface gekregen (met live filtermogelijkheid tijdens het fotograferen!) en een paar hele goede nieuwe filters. Hij mocht gewoon niet ontbreken op mijn lijst.

InstagramInstagram
Categorie: Foto & video
Prijs: gratis

Facebook

Eindelijk heeft Facebook zijn oude iPhone-app dit jaar eens een update gegeven. De nieuwe interface is makkelijker en biedt eindelijk een complete gebruikservaring zoals je die ook in de browser op je computer hebt. Zelfs de nieuwe profielpagina, de timeline, is zichtbaar in de app. Ik heb veel bewondering voor hoe al die functionaliteit op een slimme manier in de interface is gestopt, zodat je vrij snel door hebt hoe je overal bij komt en alle acties kunt uitvoeren. Een klein kritiekpuntje: eigenlijk had dit stukje al in 2010 in een lijstje moeten staan, want Facebook was – op zijn zachtst gezegd – rijkelijk laat met zijn vernieuwing.

FacebookFacebook
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: gratis

Tweetbot

Tot de laatste update van de officiële Twitter-app een paar weken geleden, gebruikte ik Tweetbot nog niet. De Twitter-app werkte zoals ik wilde en ik miste niets, dus ik zag geen reden om Tweetbot te kopen. Toen ik na de laatste update van Twitter for iPhone bepaalde functies en oplossingen binnen de app erg storend vond, stapte ik over op Tweetbot. En daar heb ik geen moment spijt van. Er past nog meer op mijn scherm, kan meer instellen naar mijn eigen wens en dankzij een paar handige gestures is hij ook nog eens heel snel te bedienen. Het wordt lastig voor andere ontwikkelaars om met een nog beter Twitter-app op de proppen te komen.

TweetbotTweetbot
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: €2,39

Eerdere artikelen in deze serie vind je hier: De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van…

Reacties: 13 reacties

  1. Eindelijk iemand die niet Path in zijn lijstje heeft opgenomen. Vraag me toch af waarom de rest daar zo enthousiast over is…

  2. Origineel geplaatst door Julio
    Eindelijk iemand die niet Path in zijn lijstje heeft opgenomen. Vraag me toch af waarom de rest daar zo enthousiast over is…

    Daarom zijn het ook persoonlijke lijstjes. Met andere woorden: jij hoeft het er niet mee eens te zijn. We kunnen het nou eenmaal niet iedereen naar de zin maken…

  3. Lol, 1e app
    -> redelijk kort? Is het langste van alle andere

  4. De app van Roamler kent nog wel wat verbeterpuntjes (trage reactie na nemen foto, request timed out melding als hij uit de de multitask komt) maar het principe is geniaal. Ben nu nog level 1 maar het is erg leuk om persoonlijke feedback te krijgen over je opdracht. Er wordt nu serieus gekeken naar wat je instuurt, lijkt me lastiger worden als er meer en meer Roamlers komen. Overigens, op plekken waar weinig Roamlers zijn maak je kans om wel direct toegelaten te worden. En er zijn regelmatig acties op de site/het blog om een invite te verdienen 🙂 Wat mij betreft wordt Roamler de app van 2012.

  5. Waarom in godsnaam Facebook? Als 1 app beroerd heeft gewerkt het afgelopen jaar is het die wel..

  6. @Wesley: Ik vind het sinds de laatste versie echt een hele degelijke app geworden.

  7. De Facebook app is op zich qua functionaliteit prima, maar de performance daarentegen is dramatisch. Hopelijk kan dat verbeterd worden.

    1 opmerking over Roamler: ik vind het idee geweldig en ben zelf ook actief lid.
    Maar de app maakt constant verbinding met GPS en trekt daardoor de batterij leeg. Nu heb ik locatievoorzieningen uitgeschakeld voor Roamler, maar sindsdien krijg ik ook minder opdrachten binnen en doe ik dus minder met Raomler. Jammer, gemiste kans.

  8. Over Tweetbot: herkenbaar! Ik heb precies hetzelfde gedaan en ben zeer tevreden met de overstap.

  9. Nou Facebook vind ik wel 1 van de beroerdste apps die er is. Interface is gewoon lelijk, maar erger: de app werkt gewoon 9 vd 10 keer niet goed. Traag en laat nog vaak gelezen meldingen als ongelezen zien.

  10. Altijd leuk jullie artikelen, maar volgens mij staat hier de verkeerd. Een alinea sluit je eventueel af met een horizontale lijn en dan begin je met een of zo je wilt en vervolgens de tekst. Dit leest zeer verwarrend.

  11. Verbaas me elke keer weer over de kwaliteit van Tweetbot, zeker nu ik weer een paar dagen op een Android Tablet heb gewerkt moeten overleven.

  12. Origineel geplaatst door Wesley
    Waarom in godsnaam Facebook? Als 1 app beroerd heeft gewerkt het afgelopen jaar is het die wel..

    Absoluut! En nog steeds beroerd. Hoe vaak ik niet op een melding klik en geen respons krijg. Klik (tik) je nog een keer, nog geen respons. Na 3 of 4 keer ben je dan ineens je melding van het nieuwe bericht kwijt en weet je nog niet wat het was. Meldingen als “die-of-die heeft gereageerd op je bericht”. Ja? Welk bericht dan? Probeer de reactie of het betreffende bericht maar eens te vinden, mooi niet dus. FaceBook zelf is echt wel leuk en goed uitgewerkt, maar de app is nog steeds drama!

    Roamler klinkt daarentegen wel erg leuk, daar ga ik zeker eens even naar op zoek. Hoe dan ook thanks voor het lijstje! 😀