Aankondiging: grote iPhoneclub gps-navigatiereview: TomTom, Navigon, Sygic en iGo [2009]

iPhoneclub is de afgelopen twee dagen bezig geweest met een grote navigatietest voor de iPhone. De vier belangrijkste navigatiepakketten voor de iPhone (TomTom, Navigon, Sygic en iGo) zijn daarbij uitgebreid getest en vergeleken, aan de hand van twintig punten. Wie is de grote winnaar?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone-navigatievergelijking
iPhoneclub is de afgelopen twee dagen bezig geweest met een grote navigatietest voor de iPhone. De vier belangrijkste navigatiepakketten voor de iPhone zijn daarbij uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. Aan de hand van twintig punten hebben we gekeken welk pakket het scoort.


Zoals uit de reacties op onze website is gebleken kunnen de emoties hoog oplopen welk navigatiesysteem nu het beste presteert. Om alles zo objectief mogelijk te kunnen beoordelen hebben we twintig punten gekozen die goed meetbaar te maken zijn. Er valt bijvoorbeeld over te discussiëren of het toetsenbordje van Sygic té klein is, maar als je de screenshots naast elkaar ziet kun je niet anders concluderen dan dat het Sygic-toetenbordje toch echt het kleinst van allemaal is. Om te bepalen of het invoeren van een adres gemakkelijk uit te voeren is, hebben we het aantal schermtaps geteld. Voor elk onderdeel hebben we steeds een aparte test uitgevoerd: de winnaar kreeg steeds 2 punten, de runner-up kreeg 1 punten, zodat er aan het einde van de rit een winnaar uitrolde. Het bleek uiteindelijk uit te draaien op een nek-aan-nekrace tussen twee pakketten: Sygic en TomTom.

De volgende pakketten hebben we getest:

De winnaar is geworden: TomTom, gevolgd door Sygic en Navigon. iGo scoorde opvallend slecht en komt op de laatste plaats.

TomTom scoort goed op opstarttijd en heeft een overzichtelijke interface die het best is afgestemd op de mogelijkheden van de iPhone. Nadelen zijn er ook: zo krijg je relatief weinig kaartmateriaal voor je geld en ontbreken er nog een aantal cruciale functies, zoals een rijbaanassistent. Sygic heeft ons verrast door op veel punten goed te scoren: de applicatie start snel op, het bedrijf levert veel kaartmateriaal mee en qua functionaliteit is er zeer veel mogelijk. Wel blijken er op onverwachte punten weer beperkingen, zoals weinig keuze uit navigatiestemmen en weinig opties voor routeplanning. Bestemmingen moet je invoeren op een relatief klein toetsenbordje en de interface is op geen enkele manier afgestemd op de unieke mogelijkheden van de iPhone: geen swipefunctie bij menu’s bijvoorbeeld.

Over Navigon zijn we vanaf het begin erg enthousiast geweest, maar zetten we de mogelijkheden op een rijtje, dan blijkt de software op sommige punten heel goed te scoren, maar het op andere punten juist vaker te laten afweten. De snelle routeberekening, de reisschema’s met tussenstops en de overzichtelijke interface vielen in de smaak, maar we zijn teleurgesteld over de lange opstarttijd, het feit dat er geen route berekend kan worden als het GPS-signaal nog niet beschikbaar is en de beperkte ‘dashboard’-informatie tijdens het navigeren. iGo is de grote verliezer in deze test: de opstarttijd is lang, er ontbreken cruciale functies zoals flitspalen en routes met een via-tussenpunt. Wel is iGo relatief goedkoop en bevat het een slim toetsenbord waarmee je zelden een letter fout tikt. iGo heeft voor een volgende update verbeteringen en nieuwe functies aangekondigd. We zullen de test dus steeds bijwerken aan de hand van de laatste versies en nieuwe inzichten.

Toen we halverwege met dit vergelijkende review gevorderd waren, stuitten we op een uitgebreide tabel van PocketGPSWorld.com. We hebben contact met de beheerder van deze site opgenomen en gevraagd of we konden meehelpen om de tabel completer te maken. Sommige punten bleken namelijk niet overeen te komen met onze ervaringen. Om twee voorbeelden te geven: er stond bijvoorbeeld in de tabel dat je met Navigon niet naar POI’s kunt bellen en dat het navigeren naar contactpersonen bij TomTom niet werkt – bij ons werkten beide functies wel. In ruil voor onze dubbelcheck kregen we de mogelijkheid om een eigen variant van de tabel in ons artikel op te nemen, waarvoor we PocketGPSWorld.com natuurlijk erg erkentelijk zijn.

Een navigatiepakket dat binnenkort met Europakaarten in de App Store zal verschijnen, is CoPilot. Zodra dit pakket beschikbaar is zullen we ons review uitbreiden met onze ervaringen.

De test is hier te vinden: TomTom, Navigon, Sygic en iGo: vergelijkend review van navigatiesoftware voor iPhone

Changelog:
20 augustus 2009
1.0 – Eerste versie.
1.1 – Planning van A naar B bij Navigon aangepast.
1.2 – Dashboard-informatie bij Navigon kan tijdens rijden via schakelaar routeinfo worden getoond.
1.3 – Punt 16 herschreven en puntentelling aangepast.
1.4 – Gibraltar en Malta toegevoegd aan kaartdekking (punt 1) TomTom; deze zijn wel aanwezig in de applicatie. Opmerking over Canarische Eilanden verwijderd; deze is bij TomTom net als de andere pakketten geïntegreerd in de kaart van Spanje.
1.5 – Conclusie verduidelijkt met betrekking tot Navigon en opstarttijd. De opmerking over de trage opstarttijd geldt alleen voor de iPhone 3G; niet voor de iPhne 3GS.
1.6 – Interactie met de kaart bij iGo aangepast. Dashboard-informatie van Navigon niet standaard zichtbaar, moet worden geactiveerd. POI’s bij Navigon zijn uitgebreider dan aanvankelijk gedacht. Navigeren naar stadscentrum ook bij Navigon mogelijk.

Reacties: 311 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.