Dikke Van Dale en Grote Van Dale woordenboeken voor iPhone beschikbaar

De Dikke Van Dale en de grote Van Dale-woordenboeken zijn nu als iPhone-app verkrijgbaar. Titels zijn 'Dikke van Dale', 'Hedendaags Nederlands', 'Groot Engels', 'Groot Frans' en 'Groot Duits' voor iPhone.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Dikke Van DaleHet bekende Dikke Van Dale-woordenboek is vanaf vandaag als iPhone-app verkrijgbaar. Ook de Grote woordenboeken voor Hedendaags Nederlands, Engels, Frans en Duits van de uitgever kunnen vanaf vandaag worden gedownload. In de Dikke Van Dale vind je, net als in de papieren variant, ongeveer 238.000 trefwoorden en 321.000 betekenissen. Hierdoor is de app ook vrij fors in omvang, ondanks het feit dat er vooral tekst in zit: je zult 183MB moeten downloaden voordat je met de Dikke Van Dale Nederlands aan de slag kunt. Met een prijskaartje van €79,99 kost de app minder dan de 150 euro kostende papieren variant, maar een stuk meer dan de gemiddelde app.


De nieuwe woordenboeken bieden een vrij standaard interface. Onderin het scherm zie je drie tabbladen, waarmee je kunt wisselen tussen een algemeen informatiescherm met onder andere copyrightinformatie, de instellingen van de app en het woordenboek zelf. Zit je in het woordenboek-tabblad, dan zie je een trefwoordenlijst met nagenoeg alle woorden die in het boek te vinden zijn. Met een tap op een woord ga je naar een extra pagina, vanaf waar je de definitie kunt lezen. Een swipe van links naar rechts brengt je weer terug naar de woordenlijst. Bovenin het beeld staat constant een zoekmachine, waarmee je een specifiek woord makkelijk kunt opzoeken.

Van Dale 1Van Dale 2

De woorden in de lijst staan erg dicht op elkaar, waardoor er enige handigheid voor nodig is om iedere keer de juiste optie aan te tappen. Hoewel wij tijdens het testen een aantal keren mis drukten, slaagden we er het merendeel van de tijd wel in om de juiste pagina te openen. Door in de woordenlijst (of bij een definitie) het scherm uit elkaar te knijpen is het wel mogelijk om de woordgrootte aan te passen, wat enigszins kan helpen.

Van Dale biedt al langer iPhone-apps aan: vorig jaar verschenen nog de middelgrote woordenboeken in de App Store. Ook deze apps zijn voor App Store-begrippen vrij prijzig. Van Dale zal in een latere update iPad-ondersteuning aan de woordenboek-apps toevoegen, maar tot die tijd moet je de iPhone-versie opgeblazen op je iPad bekijken. Heb je een iPhone 5, dan moet je tegen twee zwarte balken in het scherm kijken – de hogere resolutie van het lange scherm wordt namelijk niet ondersteund. De woordenboeken van Van Dale zijn niet zonder concurrentie: applicaties zoals Woordenboek XL en Languages zijn bijvoorbeeld een goedkoper alternatief.

Downloaden:

Reacties: 19 reacties

  1. Fijne prijzen zeg, pfff. Dit gaat ze niet enorm veel downloads opleveren vermoed ik. Ik snap dat een dergelijke app geen 0,89 kan kosten, maar 80 euro is wel echt te veel.

  2. Heb ik niet echt nodig, maar als hij 0,89 zou kosten had ik hem gekocht.
    € 80,00 ? dacht het niet dus, het hele idee van goedkope apps zodat veel mensen het kopen en de verspreiding optimaal is ontgaat de uitgever van de VanDale helemaal.

  3. Ik houd ’t maar bij de papieren variant. Gaat jaren mee. Hoe zit dat met een app ?

  4. Het is grofweg de helft van de prijs van de boek versie (3 dikke delen). 50 euro had ik een heel redelijke prijs gevonden….maar aan de andere kant heb je er wel een zeer goed woordenboek voor.

  5. Origineel geplaatst door Dinorex
    Ik houd ‘t maar bij de papieren variant. Gaat jaren mee. Hoe zit dat met een app ?

    In principe kun je een App natuurlijk jaren en jaren gebruiken, hopelijk inclusief de nodige updates, maar dan moet je wel bij dit platform blijven. Ik heb zelf slechte ervaringen met “cross licensing” als je bijv. over zou stappen naar Android, WM o.i.d. In dat geval zul je het programma waarschijnlijk weer opnieuw moeten kopen.

  6. Zo zo, het mag wat kosten!

  7. Ze zouden bij van Dale eens de betekenis op kunnen zoeken; te duur.

  8. Wat een werkelijk bezopen prijzen. Wel een uitgave van Van Dale zelf en niet meer van Paragon…

  9. Wat een prijzen. Daar krijg je toch een ***** van!

  10. Van Dale heeft het blijkbaar niet begrepen.

  11. en voor dat geld ook nog eens een erg lelijke app… pfff Ze hebben het niet begrepen, die moderne spullen als iPhone’s (5)

  12. Ik heb papieren van Dales (Engels-Nederlands en Nederlands/Nedelrands) en Van Dales op de Mac (idem), heeft me totaal 600 euro gekost (“Korting omdat u de papieren versie al hebt? Helaas niet, dit is een compleet ander product”). Van Dales ondersteuning is beroerd (“Mountain Lion? Helaas, dan moet u de nieuwe versie kopen. Driehonderd euro ja”) en de software is lachwekkend slecht. Ze krijgen geen cent meer van me en ik raad iedereen van harte aan om op een andere manier aan zijn vocabulaire te komen.
    Ik heb weinig geloof in de zelfreinigende werking van het kapitalistisch systeem, maar Van Dale is een goed voorbeeld van hoe funest een (quasi)monopolie voor consumenten uitpakt.

  13. Een stel VanDale(n) zijn het!

  14. Ooit een digitale versie gekocht bij Van Dale : heel duur, een belachelijke DRM en bij elke update mag je opnieuw fors betalen.

    Van Dale staat al enkele jaren op mijn zwarte lijst …

  15. @Wilhelm Deussen: Prisma ook voor iOS ! 🙂

  16. Wanneer ik er wél een euro of 50 voor over zou hebben is als het in iOS geïntegreerd zou worden. Dus als ik een woord in een willekeurige app (bijv. iBooks) zou selecteren en dan “Definieer” zou kunnen kiezen. Nu krijg je alleen de Engelse woordenlijst en het wordt hoog tijd voor een Nederlandse. Voor een versie met de kwaliteit van die van Van Dale wil ik best betalen…

  17. Lijkt me vooral geschikt voor iPad. Nog even wachten dus. Prijs zal echter wel de killer wordn voor deze App.

  18. Van Dale: niet meer van deze tijd: oude meuk!

  19. Het is wel van belang om twee zaken uit elkaar te houden. Als woordenboek is de van Dale onovertroffen. Waar we het hier vooral over hebben is het zakelijke model.