Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

DNP: De Nieuwe Pers op iPhone uitgekomen

DNP voor iPhone en iPad is De Nieuwe Pers; de doorstart van de gratis krant waarin nieuws en de abonnementen bijzonder in elkaar steken.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

DNP De Nieuwe Pers iPhone iPad previewDe Nieuwe Pers heeft haar iPhone- en iPad-app uitgebracht. DNP luidt de korte naam van de doorstart van de vergane gratis krant De Pers. De applicatie bestaat eigenlijk uit twee gedeelten. Er is een sectie met nieuws dat voor iedereen beschikbaar is en aanvullend kan je je abonneren op journalisten die gespecialiseerd zijn in een onderwerp. Je betaalt 1,79 euro per maand voor één auteur of 4,49 euro voor het totaalaanbod van in eerste instantie elf journalisten. Ook op de presentatie van het nieuws is bijzonder.


De specialisaties van de journalisten zijn verscheidend, waardoor nu al een groot spectrum aan onderwerpen wordt behandeld. Games, oorlog, cultuur, duurzaamheid, Oost-Europa, economie, wetenschap, justitie, filosofie, Duitsland/ Berlijn zijn onderwerpen die elk door een toegewijd journalist worden behandeld. Ten slotte is er columniste Roos Schlikker die telkens andere onderwerpen aansnijdt.

DNP iPhone voorpaginaHet nadeel van de aanpak van De Nieuwe Pers is dat het nog niet helemaal bekend is, hoeveel artikelen je kan verwachten in het auteursabonnement. DNP zegt het belangrijk te vinden dat schrijvers hun kanaal goed bijhouden, maar geeft geen indicatie van het aantal artikelen dat je kan verwachten in een maand tijd. Je betaalt dus 1,79 euro voor een auteur van tevoren en weet nog niet of je voor dat geld 5, 10 of 30 artikelen krijgt. Dat kan een drempel opwerpen om je te abonneren op een auteur. Daarnaast zien we in de proefperiode bijvoorbeeld dat alle artikelen van gamejournalist Arjan Terpstra ook gratis op zijn blog verschijnen. Dan betaal je dus 1,79 euro per maand voor de aggregatie van de artikelen.

Het totaalpakket voor 4,49 euro lijkt misschien een betere keuze als je oriëntatie van nieuws, achtergrond en verhalen breed is. Je bent dan beter verzekerd van continuïteit van nieuwe artikelen die afgaande op de geschiedenis van De Pers, van hoge kwaliteit zijn in zowel schrijfstijl als invalshoek. Ook schuwt DNP niet haar mond open te trekken en een standpunt in te nemen over een kwestie. Het gegeven dat journalisten zo duidelijk in hun eigen kanaal schrijven, kan dat versterken.

Iedereen kan zich als schrijver aanmelden bij DNP en de krant zegt toe dat goede schrijvers op den duur en in overleg met de journalist zelf, toegevoegd kunnen worden aan het totaalabonnement. Vooralsnog houdt DNP vast aan de eerste elf auteurs die je nu in de app treft.

DNP Live de Graaicultuur iPhone DNP rubriek met foto's iPhone

Het gratis nieuws in DNP is fundamenteel anders van opzet dan gratis nieuws-apps die je kent. In tegenstelling tot NU.nl, NOS en RTL Nieuws gaat DNP niet mee in zo snel mogelijk het laatste nieuws brengen. Integendeel: met de rubrieken Duurzaamheid, Opinie (waarbij iedereen stukken kan insturen) en Podium (cultuur), heeft DNP thema’s gezocht die in concurrerende apps onderbelicht blijven.

Maar de opvallendste rubriek is Live. Daarin wordt elke week een actueel thema gegoten in een ellenlang artikel dat de hele week door wordt aangevuld met nieuwe berichten, achtergrondverhalen en opinie. Ondertussen lees je het andere belangrijke nieuws ook in het stuk, te herkennen aan de blauwe kaders. Weekonderwerpen worden door de opzet echt dossiers die op langere termijn een stuk interessanter kunnen zijn dan korte nieuwsberichten. Uniek. Wel mist een inhoudsopgave bovenaan Live waarmee je snel naar het laatst toegevoegde artikel van het weekonderwerp gaat. Dat zien we graag snel ingevoerd worden.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

DNP voor iPhone en iPad ziet er onderscheidend uit. Je herkent het als uiting van De Pers door het gebruik van blauw en groen, en auteurs waarop je niet geabonneerd bent worden in het grijs weergegeven. De voorpagina-indeling van de aankondiging van rubrieken en journalisten met hun laatste verhaal, in plaats van een opsomming van verhalen, is ook bijzonder. Druk op een vak en je krijgt een Flipboard-achtige magazine-uitstraling voor de pagina’s met de verhalen binnen een rubriek. De artikelen zelf zien en prachtig uit. Ze zijn uiterst verzorgd met duidelijk te herkennen inleidingen, tussenkoppen, kaders en foto’s. Het lettertype leest rustig en de lettergrootte kan naar gelieven worden ingesteld. Artikelen mogen dan lang zijn in DNP; ze lezen erg fijn.

Het is moeilijk uit te spreken hoe goed de abonnementen van DNP zijn, omdat je nog niet weet hoeveel content je voor je geld krijgt. Maar het loont om de app te downloaden. In onderwerpskeuze en aanpak kan DNP echt van toegevoegde waarde zijn op de gevestigde nieuws-apps.

Downloaden: DNP (gratis, universeel)

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.