Douane voor iPhone geeft info over invoerregels (review)

Het artikel gaat over de applicatie van de Douane. In het artikel wordt uitgelegd hoe de applicatie werkt en wat je ermee kunt doen.
Tonnie Kroesemeijer - · Laatst bijgewerkt:

douane okIn de App Store is onlangs de applicatie Douane verschenen. Deze applicatie is een handige informatiebron voor de mensen die op vakantie gaan, zodat je vooraf kunt zien wat je wel en niet mag meenemen van de Nederlandse douane. De applicatie trok mijn aandacht, omdat ik me regelmatig bij het kopen van een souvenir afvraag of het wel is toegestaan. Ik kan me voorstellen dat meer vakantiegangers daar wel eens tegenaan lopen.

De applicatie geeft per bestemming een aantal categorieën weer, zoals planten/dieren, namaakproducten, eten en geld.


Ook is er een zoekfunctie om snel informatie over een bepaald onderwerp te achterhalen. De applicatie is interessant, omdat je snel antwoord op je vragen krijgt en omdat er geen internetverbinding voor nodig is. Je hebt dus alle informatie bij de hand, zonder dat je roamingkosten hoeft te maken. Maar er is nog meer.

krokodilAls je zoekt naar een product in de applicatie wordt er niet alleen weergegeven of het toegestaan is om dit mee te nemen naar Nederland. Er wordt ook informatie gegeven over het product zelf en waarom je het niet mag meenemen als het om bijvoorbeeld natuursouvenirs gaat. Zo las ik hoe krokodillen in Zuid-Amerika leven, waar ze hun eieren leggen en welke producten van krokodillen te koop zijn. Ook lees je waarom je deze niet mag meenemen naar Nederland.

Daarnaast wordt er informatie gegeven over:

  • Geneesmiddelen: Regels en procedures voor het meenemen van geneesmiddelen.
  • Goederen: Het maximaal te importeren bedrag (€430) aan goederen in verschillende valuta.
  • Schoenmaten: een tabel waarin afgelezen kan worden welke schoenmaten in EU, US, UK en JP gelijk zijn.

Offline informatie

Het voordeel dat de applicatie is zoals gezegd dat je geen internetverbinding nodig hebt. Maar dit is tegelijk ook een nadeel, want de applicatie maakt ook in Nederland geen verbinding en wordt op deze manier niet up-to-date gehouden. Hierdoor kan het zijn dat de lijst met valuta na enige tijd niet meer klopt en daarnaast vraag ik me ook af hoe snel de lijst met wat wel en niet toegestaan is, kan verouderen. In dit geval kan je niet geheel vertrouwen op de informatie die weergegeven wordt en zal er bij elke verandering een update van de applicatie gemaakt moeten worden. Ik denk dan ook dat het verstandiger geweest zou zijn dat de makers van deze applicatie een updatefunctie hadden ingebouwd, zodat je handmatig via 3G of Wi-Fi de informatie kunt bijwerken.

De applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store.

Conclusie

De applicatie van de douane geeft veel nuttige informatie weer die voor elke vakantieganger belangrijk kan zijn voor het importeren van producten, geneesmiddelen, geld en documenten. De applicatie is eenvoudig in gebruik: in vier stappen ben je bij de informatie die je wilt hebben. Je kiest je bestemming, vervolgens de categorie, dan klik je op een subcategorie en daarna komt er een lijst waar nog een keuze uit gemaakt kan worden. Er is geen internetverbinding nodig om gebruik te maken van de applicatie. Of de informatie altijd up to date is betwijfel ik echter. Ga je op vakantie en neem je goederen mee uit het buitenland, dan is de inhoud van deze applicatie een goede (maar mogelijk snel gedateerde) bron van informatie.

Info: Douane

  • Ontwikkelaar: Biggerworks
  • Applicatie: Douane
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 3.6 MB
  • Cijfer: 7.5

Reacties: 17 reacties

  1. Handig voor op reis, zal hem maar downloaden voordat je er voor moet betalen!

  2. Krijg in appstore, met nl account een unable to purchase- error ???

  3. Leuk app maar ik vind het een grote app met weinig spannende info. Zo krijg je bij namaak wel 10tallen opties en je kan zelf wel bedenken dat je het nooit mag invoeren. Zo ook bij kopies van Cd’s etc.
    Wel leuke achtergrond info maar nogmaals veel app (professioneel) met weinig info.

    Is gratis en daarom wel leuk om te proberen 😉

  4. Een paar merkartikelen ‘voor eigen gebruik’ zijn toegestaan. Je mag tot drie nephorloges en 250 ml parfum bij je hebben. Ook drie muziek-cd’s, drie muziek-dvd’s en drie film-dvd’s, als het maar verschillende titels zijn.

    Van goederen als kleding en speelgoed mag je drie artikelen meenemen.

  5. Origineel geplaatst door 020
    Handig voor op reis, zal hem maar downloaden voordat je er voor moet betalen!

    Moeten betalen voor een informatieve applicatie van onze eigen Douane, gaat niet gebeuren denk ik. 😉

  6. @Ger
    da’s onzin hoor, je mag voor 475.- euro aan goederen invoeren, dus ook 10 dezelfde shirts.
    En als je één broek bij je hebt die 500.- euro kostte,
    ben je het haasje en kan je betalen op Schiphol.
    Het gaat om de waarde, niet om aantallen.

  7. Waardeloze app staat alleen in wat je niet mee mag nemen. Schijnbaar mag je geen beeldjes meenemen zonder toestemming vd overheid. Kleding uit turkije mag ook niet.. Ik ga denk ik vaak de wet overtreden.

  8. In ieder geval mag je namaak artikelen meenemen en als je de App checkt dan geeft ie aan dat je niets mag meenemen.

    Origineel geplaatst door Geo
    @Ger da’s onzin hoor, je mag voor 475.- euro aan goederen invoeren, dus ook 10 dezelfde shirts. En als je één broek bij je hebt die 500.- euro kostte, ben je het haasje en kan je betalen op Schiphol. Het gaat om de waarde, niet om aantallen.

  9. wat kost het dan om een iphone te importeren vanuit hongarije??? 😛

  10. Origineel geplaatst door Ger
    In ieder geval mag je namaak artikelen meenemen en als je de App checkt dan geeft ie aan dat je niets mag meenemen.

    je hebt het fout, namaak mag je sowiso niet meenemen net zo min als dat je namaak in nederland of in belgie mag kopen, die restricties zijn opgelegd voor kleding in het algemeen, de verkoop van namaakproducten is bij wet verboden omdat je gewoonweg geen handelsmerken mag kopiëren, best logisch lijkt me zo

  11. Op Douane.nl is het volgende te vinden ;

    Uitzondering

    Het meenemen en invoeren van nagemaakte artikelen is verboden. Maar u mag voor eigen gebruik toch een zeer kleine hoeveelheid nagemaakte artikelen zelf meenemen. In de tabel hieronder staat hoeveel u van welke soort nagemaakte goederen toch mee mag nemen (volgens de richtlijn van het Openbaar Ministerie). Als de Douane per goederensoort meer aantreft in uw bagage dan in de tabel hieronder, dan neemt de Douane alle goederen van die goederensoort in beslag. En u krijgt een boete.
    Tabel: Nagemaakte artikelen die u ondanks het verbod toch mag meenemen voor eigen gebruik
    Soort goed Maximale hoeveelheid Opmerkingen

    Horloges
    3 stuks

    Parfums / Eau de toilette
    250 ml

    Beeld- en geluidsdragers met uitzondering van master(s)
    3 stuks/dragers

    Verschillende titels

    Een dvd met 3 verschillende films geldt als 3 dragers
    Datadragers

    Geen

    Overige goederen
    3 stuks/paar

    Dus je mag wel namaak meenemen 🙂

  12. Zeer zeker handig. De kleine dingetjes zouden in de app te vinden kunnen zijn.

  13. Origineel geplaatst door Ger
    Het meenemen en invoeren van nagemaakte artikelen is verboden. Maar u mag voor eigen gebruik toch een zeer kleine hoeveelheid nagemaakte artikelen zelf meenemen.

    Typisch Nederlands weer: het mag niet, maar het mag toch wel.
    Dit gedoogbeleid schept onduidelijkheid.

  14. Origineel geplaatst door Ger: Dus je mag wel namaak meenemen 🙂

    Klopt, heeft deze app zomaar een discussie tot einde gebracht :). Ik zie het ook al voor me op verjaardagen…. Va die discussie die in 1 klap door middel van een iphone app opgelost kunnen worden!

    God bless apple!

  15. op site van de developer van Douane staat een link naar de mobile site met dezelfde info van de app. http://www.douanereizigers.nl Dus dat verhaal van updates gaat niet helemaal op!

  16. Origineel geplaatst door Black
    op site van de developer van Douane staat een link naar de mobile site met dezelfde info van de app. http://www.douanereizigers.nl Dus dat verhaal van updates gaat niet helemaal op!

    Klopt. Het enige wat je dan wel hebt is dat je altijd een verbinding moet hebben om deze website te kunnen bezoeken.

  17. Het voordeel dat de applicatie is zoals gezegd dat je geen internetverbinding nodig hebt.

    Als ik de app opstart is de tweede zin: “Het kan zijn dat uw mobiele operator kosten rekent voor het dataverkeer dat deze applicatie genereert.”. Kennelijk is een internetverbinding wel een vereiste.

    Hierdoor kan het zijn dat de lijst met valuta na enige tijd niet meer klopt en daarnaast vraag ik me ook af hoe snel de lijst met wat wel en niet toegestaan is, kan verouderen.

    De tweede alinea in de opstartboodschap geeft dit ook al aan: “De koersen in het onderdeel ‘Omrekenen’ kunnen afwijken van de actuele koersen.”. Hierbij verwijst men voor actuele koersen naar hun eigen website.

    Hetzelfde verhaal geldt ook voor regels voor reizigersbagage.

    Als je de app vergelijkt met hun website voor mobiele apparaten dan is er eigenlijk geen verschil. De app heeft dan ook als enige voordeel dat je deze offline zou kunnen gebruiken (ik vermoed dat de disclaimer in de app ook 1 op 1 is overgenomen waardoor deze wellicht niet geheel juist is). Is de app/website nog een aanrader? Absoluut niet. De “tips” en “antwoorden” die ze geven zijn ontzettend algemeen, het is gewoon een standaard verhaaltje die ze bij bijna iedere bestemming laten zien. Het opdelen in bestemmingen is daarmee volledig zinloos. Dit wordt nog eens benadrukt op hun eigen normale website (douane.nl) waarbij je maar 3 keuzes hebt: binnen de EU, buiten de EU en binnen Nederland. Waarom zit dit dan niet ook gewoon in de mobiele website en de app verwerkt?