Dr. Mario is één van de langlopende Nintendo-series. De eerste versie van deze puzzelserie verscheen voor de oude NES in 1990 en daarna volgden er nog vele delen voor de Game Boy, Wii en Nintendo 3DS. In de games is het de bedoeling om alle gekleurde virussen te vernietigen door de medicijnen op de juiste plek te laten vallen. Heb je drie kleuren op een rij, dan verdwijnt het virus. De serie heeft daarom wat weg van Tetris, al zijn er ook duidelijke verschillen. Dr. Mario heeft voor Dr. Mario World een aantal nieuwe trucjes in petto en ook zijn doktersvrienden Peach, Toad en vele anderen doen mee. In deze review van Dr. Mario World lees je wat wij van de game vinden.
Dr. Mario World review
Het gehele Paddenstoelenrijk is bezaaid met virussen. Het is dus aan jou om deze gekleurde mannetjes weg te jagen met de nodige dosis medicijnen. Het spel bestaat uit meerdere werelden met elk een stuk of veertig levels. Mocht je de eerdere Dr. Mario-games al eens gespeeld hebben, dan merk je al snel dat het in deze versie er iets anders aan toe gaat. De medicijnen verschijnen namelijk vanaf onderen op het scherm. Je versleept ze met je vinger naar de juiste plek, maar alleen naar boven toe. Je moet dus goed bedenken waar je de medicijnen plaatst, want alleen door de juiste kleuren te combineren los je de levels op.
Elke pil bestaat uit twee helften met elk hun eigen kleur. Maakt één van de helften een reeks van drie dezelfde kleuren, dan kun je de andere helft nog verder in het level verplaatsen door deze zo tactisch mogelijk tussen de virussen te zetten. Nieuw in deze mobiele versie is dat je de loskomende helft vrij kan verplaatsen, terwijl die in de traditionele games standaard verticaal naar beneden valt. Dit geeft Dr. Mario World iets meer vrijheid, maar zorgt ook voor lastigere puzzels waar meer tactiek voor nodig is. Voor ervaren spelers zorgt dit voor een frisse wind door de serie.
We vinden wel dat de game wat traag op gang komt. De eerste twintig levels leggen stap voor stap de basis uit, maar door de vele uitlegschermen is de kans groot dat je de game al snel weer opzij legt. Het spel lijkt daardoor in eerste instantie wat saai, want pas na level 20 komt er meer variatie bij.
De game biedt daarnaast nog veel meer nieuwe opties. Zo zijn er voorwerpen en vaardigheden die je bij de levels in kan zetten om het jezelf iets makkelijker te maken. Elke dokter heeft zijn eigen kracht die je kan inzetten zodra de meter gevuld is. Bowser kan bijvoorbeeld twee rijen in één keer wegspelen. In de loop van het spel kies je de dokter waarmee je wil spelen en later kun je wisselen met andere personages. Er zijn zelfs assistenten, zoals een Goomba, die je meer punten geven of andere voordelen opleveren. Door het grote aantal hoeveelheid speelbare personages zijn er heel veel combinaties mogelijk. Dit maakt het leuk om zelf je eigen team van specialisten samen te stellen.
Verdienmodel kan afschrikken
Dr. Mario World is gratis te downloaden, maar bevat wel in-app aankopen. In het begin merk je daar nog niet zoveel van, maar zodra je vastloopt bij een level wordt duidelijk wat het verdienmodel is. Om extra voorwerpen te kopen, moet je diamanten inzetten. Deze kan je alleen krijgen via in-app aankopen. Zo betaal je voor twintig diamanten €2,29. Voor tien diamanten kun je bijvoorbeeld extra capsules krijgen om het speelveld leeg te spelen. Je komt een heel eind door slim te spelen, maar als je niet zo heel goed bent en alleen verder komt met wat extra (betaalde) hulp, ben je al snel geneigd om de game te verwijderen.
Bovendien moet je op een gegeven moment hartjes inleveren om überhaupt te kunnen spelen. In het begin zijn deze ongelimiteerd beschikbaar, maar vanaf de tweede wereld moet je voor elk level dat je speelt een hartje inleveren. Je krijgt er bij de start vijf en als je een level volbrengt krijg je er weer een hartje voor terug. Het aantal loopt dus snel terug als je een level meerdere keren opnieuw moet spelen, bijvoorbeeld als je door je pillenvoorraad heen bent. Gelukkig worden je hartjes na dertig minuten ook weer per stuk aangevuld, maar het voelt toch een beetje als een manier om geld uit je zak te kloppen.
De keuze voor dit verdienmodel is waarschijnlijk ook het gevolg van het gematigde succes van Super Mario Run, die na de eerste paar levels een eenmalig prijskaartje van €10,99 had. Dit schrok veel mensen af en de inkomsten bij Nintendo vielen daardoor tegen. Fire Emblem: Heroes, één van Nintendo’s andere mobiele titels, is wat dat betreft een stuk succesvoller en heeft een zelfde soort verdienmodel als Dr. Mario World. Wij hadden liever gezien dat we de game zonder beperkingen konden spelen voor een eenmalige aankoop. Het was misschien beter geweest om beide opties aan te bieden. Dan stel je zowel gebruikers tevreden die liever alles gratis willen spelen als spelers die het geen probleem vinden om eenmalig een hoger bedrag af te rekenen.
Dokters verslaan in online multiplayer
De game heeft daarnaast nog een online multiplayer stand, waarin je het opneemt tegen spelers van over de hele wereld. Je kan vrienden registreren door in te loggen met je My Nintendo-account of door de game te koppelen met Facebook, maar spelen tegen willekeurige tegenstanders is ook mogelijk. In deze versus-stand is het de bedoeling om zo snel mogelijk virussen weg te spelen, zodat ze er in het speelveld van je tegenstander bij komen. Als de virussen en opgestapelde pillen de onderkant van je scherm bereiken, is het over en uit. Voor de afwisseling is dit een leuke stand, al kan het soms wel erg pittig zijn. Op basis van je resultaat daal of stijg je in rang en de game zoekt naar spelers die op hetzelfde niveau zitten.
Een groot nadeel van het spel is dat een online verbinding verplicht is om te kunnen spelen. Bij een netwerkfout weigert het spel dan ook op te starten, iets wat ons in het begin vaak gebeurde. Bovendien zijn de laadtijden daardoor wat lang, zeker voor een mobiel spel. Even snel een potje opstarten zit er daardoor niet altijd in.
Voordelen +
- Leuke nieuwe gameplay-elementen
- Vrolijke en kleurrijke uitstraling
- Makkelijk om te spelen
Nadelen -
- Komt traag op gang
- Veel in-app aankopen vooral voor beginnende spelers een struikelblok
- Niet offline te spelen
Conclusie Dr. Mario World review
Dr. Mario World is een aardige mobiele versie van de bekende puzzelserie. De basis van de game is sterk met leuke gameplay-elementen. Voor vertrouwde Dr. Mario-spelers zit er genoeg nieuws in, terwijl beginnende spelers veel onderdelen hebben om te ontdekken. We vinden wel dat het spel wat traag op gang komt, maar als je je daar even doorheen zet kun je best wat plezier aan de game beleven. Het verdienmodel van Dr. Mario World staat ons wel een beetje in de weg. Hoewel je de game gratis kan spelen als je een beetje goed bent, lopen beginnende spelers al snel tegen de vrij dure in-app aankopen aan. Dr. Mario World is daardoor helaas niet het beste medicijn om de tijd te doden, maar fans van de serie kunnen wel goed met de game uit de voeten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 2 reacties