
Drinkwijzer: houd je alcoholgebruik bij op de iPhone
De Kerstdagen en aansluitend Oud en Nieuw zijn vermoedelijk niet de dagen waarop je alcoholconsumptie op een laag pitje staat. Je dient met mate te drinken, maar wat is met mate? De nieuwe app Drinkwijzer heeft antwoord op die vraag. Het vertelt je ook wat mousserende wijn precies is, hoeveel calorieën een biertje bevat en hoeveel glazen drank je drinkt in een maand. Dat laatste mag je zelf handmatig bijhouden, maar wordt als tegenprestatie wel gevisualiseerd in een grafiek. De app geeft een waarschuwing als je teveel drinkt en dat is sneller dan je lief is.
Niet louter omdat een biertje al 110 calorieën bevat en een glaasje jenever 180, maar omdat een man gemiddeld 2 tot 3 eenheden drank kan drinken voordat het onverstandig wordt. Bij een vrouw ligt dat aantal nog lager. Drinkwijzer berekent de hoeveelheid drank niet per glas, maar per eenheid. Vrij vertaald: hoe hard een drankje aankomt. Een biertje is de standaard met 1 eenheid, een rode wijn gaat er net overheen: 1,1 eenheid. Een likeur telt voor 0,6, maar het toppunt is witte wijn. Een glas daarvan weegt met 1,2 eenheden zelfs zwaarder dan een glas cognac of whisky. Naast het aantal eenheden zie je het aantal calorieën dat je binnen hebt gekregen. De groene knop Statistieken leidt je naar de maandgrafiek. Daar kan je per dag per maand zien hoeveel je hebt gedronken in totale eenheden – en hoe sterk dat aantal afwijkt van de rode ‘verstandigheidslijn’.
Drinkwijzer heeft nog twee secties: voorlichting en de drankdatabase. De eerste vuurt wat riedeltjes af die je ergens in je opvoeding of schoolcarrière ongetwijfeld eens gehoord hebt. De informatie is onderverdeeld in de categorieën Alcohol en lichaam, Wat is met mate?, Wanneer geen alcohol en Veilig naar huis. Elke categorie bevat een of meerdere onderdelen met beknopte teksten over een onderwerp.
- Drinkwijzer iPhone iPod touch
- Elke dag je drankhoeveelheid vastleggen
- De database met gegevens
- Wat is whisky en hoe wordt het gemaakt?
Leuker zijn echter de teksten van gelijksoortige lengte die je vindt in de drankdatabase. Die geeft per dranksoort aan hoe het wordt gemaakt, waarvan het wordt gemaakt, waar het wordt gemaakt en hoe het ontstaan is. Wist je bijvoorbeeld dat het eerste biertje vermoedelijk is gebrouwen in Mesopotamië, het toenmalige Irak? In een Infochart bij de tekst zie je wat het alcoholpercentage van de soort is, hoeveel calorieën er in zitten, voor hoeveel eenheden het telt en hoe groot de inhoud van een standaardglas is.
Als de applicatie na gebruik afsluit, moet je volgende keer opnieuw je accountnaam en wachtwoord in het drankdagboek invoeren. Dat voorkomt pottenkijkers. Om ervoor te zorgen dat je niet in een (beschonken) impuls aan het dagboek begint, moet je de eerste keer niet alleen een wachtwoord, maar zelfs je gebruikersnaam twee keer invoeren.
Downloaden: Drinkwijzer (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Er zit een app in mijn glas! Mijn hemel wat een onzin. Linked de app direct door naar de AA bij een consumptie van meer dan 5 eenheden?
Maargoed, als je dus gezellig aan het drinken bent moet je na elk biertje je telefoon erbij pakken om dat in te voeren. Dat zie ik niet zo snel gebeuren 😉
Nog even een kleine aanvulling:
Ook op de website kan het dagboek bijgehouden worden. En daarnaast is de website ook geoptimaliseerd voor mobile devices.
Lijkt me niet bevorderlijk voor de gezelligheid.
ik denk niet dat veel mensen een ‘drinkwijzer-app’ nodig hebben, om erachter te komen dat ze teveel drinken..
ligt er aan wat echt te veel is.
hou het zelf op een krat per week voor thuis, meestal een biertje of 15/20 in de kroeg per week. valt best mee.
Ik heb deze app geïnstalleerd, omdat ik mijn drankgebruik wel eens (een tijdje) wil monitoren. Puur informatief, maar elke keer als ik iets in wil voeren vraagt ‘ie om opnieuw in te loggen. Ben al bijna afgehaakt…
@Rogier:
Bedankt voor de feedback. Het uitloggen gaat automatisch wanneer de sessie op de server verloopt. Dit was een half uur maar hebben we nu aangepast naar 24 uur.
Als je de app killed dan dien je wel opnieuw in te loggen.
Ik mis nog wel het e.e.a. zoals flesjes bier, speciale bieren en iets specifiekere ingave van verschillende dranken. Vul nu m’n jagermeister in bij Jenever terwijl het eigenlijk een (kruiden) likeur is.
Verder een verstandige app!
@Kay:
Kan je dan terwijl bij provincie ‘België’ toevoegen? En veel wodka’s zijn 40% ipv 37.
trouwens, ik duid ‘man’ aan en krijg een waarschuwing dat 2 de limiet is voor vrouwen.. the fuck?
Als je dit al nodig hebt om het bij te houden zuip je waarschijnlijk al teveel.
Is het een Nederlandse app? Er zit een groot verschil in Belgisch bier en Heineken, qua sterkte en vooral qua smaak. Ugh heineken de gedachte alleen al:p