Waarom crasht een harddisk? En wat kun je eraan doen om de inhoud terug te halen? Wie wel eens op Macworld Expo in San Francisco is geweest, kan DriveSavers niet zijn misgelopen. Dit data recovery-bedrijf laat al jaren zien wat er zoal mis kan gaan bij een harddisk. Brand, overstroming of een ingestort gebouw: DriveSavers haalt de smeulende computers onder het puin vandaan en kijkt wat er nog te redden valt. Om de doorsnee gebruiker voor te lichten heeft DriveSavers nu een gratis iPhone-applicatie uitgebracht.
Met de applicatie DriveSaver kun je zien wat er zoal kan misgaan bij een harddisk, welke manieren er zijn om je te beschermen en hoe het eraan toegaat in de cleanroom.
In de applicatie kun je via de simulator diverse scenario’s naspelen. Leuk en leerzaam dus, want je ziet, hoort en voelt hoe de harddisk crasht. Zo kun je een chip aanraken om deze in rook te laten opgaan; vervolgens verschijnt een informatieballon met uitleg wat er precies gebeurde. Eigenlijk heeft DriveSavers de applicatie ontwikkeld als naslagwerk voor partners: IT-professionals en hun klanten die meer willen weten over harddisktechnologie. Maar dat pakte zo positief uit, dat DriveSavers besloot om de applicatie ook aan het publiek te geven.
Downloaden: DriveSaver (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Lijkt me wel een leuke App, maar denk niet dat je het echt snel nodig zal hebben zoals dat het geval is bij de meeste gratis App’s in de Appstore.
Ziet er wel grapig uit, zal zo eens downloaden.
handige app , je leert iets bij over de harde schijven !
Bah het heeft firmware 2.2.1 nodig .. Nja dan test ik het niet :p jammer maar helaas
dit is iets wat ik als apr td er goed kan gebruiken. Een van de meest gestelde vragen aan de balie.
Er is 1 makkelijke manier om een harddisk crash te voorkomen: koop een SSD-drive!
Kunnen die tegen water, brand en vallend puin dan? 😉
Je SSD zal ook stuk gaan, gegarandeerd. Waarschijnlijk door slijtage (een SSD gaat namelijk continu stuk) of een corrupte schrijfsessie.
Als je HDD crasht kan je je data nog redden. Bij een SSD is het dan gedaan, er is (momenteel) geen manier om data van een SSD te halen zonder de index file.
SSD schrijven namelijk overal, zonder echt een duidelijke structuur, en om maximale levensduur te verkrijgen worden stukken die niet vaak beschreven worden verplaatst zodat de hele ‘schijf’ geleidelijk aan dood gaat. Hierdoor word het reconstrueren van je data haast onmogelijk, bovendien gebruiken andere fabrikanten andere methodes voor het schrijfsysteem.
Als je SSD crasht is het gedaan.
Bovendien heeft flash geen zelfdiagnose systeem zoals SMART bij HDD. Hierdoor kan je bij een SSD niet eens een waarschuwing krijgen voor die het opgeeft.
HDD zijn in vele vlakken beter dan SSD.
HDD’s zijn goedkoper, verbruiken in meeste gevallen minder (een SSD krijgt namelijk constant stroom terwijl een HDD even kan ‘opspinnen’ als het nodig is). En in geval van een crash, fysieke schade kan je je data nog terugwinnen.
Maar vergeet de gouden regel niet: Maak een backup en update deze regelmatig.
Er is maar een maatregel tegen harddisk-crashes: backups 😉
Jup @Sander Derksen en quickie
@Sander Derksen:
Dat is geen maatregel tegen crashes, maar een manier om je spullen te bewaren. Crashen doet ie alsnog ook al maak je een back-up
@aajphoon: Inderdaad. Het is niet de vraag of een harddisk kapot gaat, maar wanneer…