Dull: app met leuk leesvoer als je even niets te doen hebt
Dull is een pas verschenen app van de Nederlander Roeland Landegent, bedoeld om iets te doen te hebben als je je verveelt. Handig voor mensen die roken en daarbij iets te doen willen hebben of als je in een winkel werkt en je een groot deel van de tijd verveelt. Je kunt op zo’n moment Facebook of Twitter doorbladeren, maar daar ben je in een halfuur ook wel mee klaar. In Dull komt een eindeloze lijst willekeurige content voorbij: foto’s, muziek, nieuws, productinfo, gifjes, er zit van alles tussen.
Dull brengt bewuste drukte
Zodra je de app installeert krijg je eerst een tutorial, waarbij je meteen al door de eerste berichtjes bladert. Alles wijst zich eigenlijk vanzelf: je kunt berichten delen met anderen en als favoriet markeren. Maar de bedoeling is vooral dat je gewoon wat door de info bladert. Het ziet er druk uit; dit is geen app om aan je mindfulness te werken, maar om jezelf te overstelpen met allerlei plaatjes en info, in de hoop dat er iets tussen zit. In dat opzicht lijkt Dull wel een beetje op het onlangs besproken Plague, een app waar mensen willekeurige informatie en foto’s delen, in de hoop dat het zich verspreidt. Het verschil is dat Plague al allerlei content bevat en dus niet afhankelijk is van bijdragen van de gebruikers. Een ander verschil is dat het bij Dull gaat om vermaak en niet om het zoveel mogelijk verspreiden van ideeën. De informatie is afkomstig van diverse netwerken: als iets trending is op Instagram, SoundCloud, YouTube, Reddit, Pinterest, ProductHunt en allerlei andere online diensten, kan het zomaar in Dull terechtkomen.
Gedachteloos rondbladeren met Dull
Via de instellingen geef je aan welke diensten je in Dull wilt zien. Naast de al genoemde diensten kun je ook Giphy, Flickr, Vine, Shuffler.fm, 500px, Canopy, Fashionista en XKCD in- en uitschakelen. Je kunt zelf geen selectie maken welke nieuwsbronnen of online diensten je wilt volgen – Dull maakt de selectie voor je. En Dull zorgt er ook voor dat je niet te lang bij een bericht blijft hangen, want een teller rechtsboven in het bericht geeft aan dat je na 30 seconden automatisch door moet.
Dull na een tijdje rondkijken niet echt gericht op ‘nuttig’ nieuws. Je steekt er eigenlijk niet zoveel van op. Het is eigenlijk niet meer dan gedachteloos rondbladeren. Soms zit er iets leuks tussen, maar de hoeveelheid viel me een beetje tegen. Ik was niet snel geneigd om ‘vondsten’ te delen met vrienden. Dat kan trouwens via Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram, sms/iMessage of e-mail. Dull is gratis te gebruiken, maar er staan soms wel productreclames tussen de berichten. Dat zijn geen platvloerse reclames, maar bijvoorbeeld Instagram-postings van bepaalde merken. Je kunt ze uitschakelen door €2,69 te betalen via een in-app aankoop.
Conclusie Dull review
Dull is een drukke, maar tegelijk best knap uitgevoerde app. Zeker als je bedenkt dat dit voornamelijk een eenmansproject is, zonder dat er grote bedrijven of investeringspartijen achter zitten. De inhoud van Dull kan mij eigenlijk niet zo boeien, maar dat komt omdat ik niet direct de doelgroep ben. Ik raak bij andere apps die puur bedoeld zijn om wat dom doorheen te bladeren, ook snel verveeld. Maar ik kan me voorstellen dat als je een stressvol of moeilijk bestaan hebt, dat het lekker kan zijn om even helemaal niets aan je hoofd te hebben. De ene persoon gaat dan mediteren, de andere persoon gaat door filmpjes, foto’s en geinige teksten bladeren. Dull richt zich vooral op jongeren, die gewoon wat willen bladeren zonder dat het meteen nuttig moet zijn. Dull zal moeten concurreren met apps van 9GAG, Upcoming en andere diensten die ook puur op dom vermaak zijn gericht. Qua uitvoering zit Dull gewoon goed in elkaar: er is goed nagedacht over de navigatie en de app ziet er knap gemaakt uit.
Pluspunten
- Prima gemaakte app, zeker als je bedenkt dat dit 'maar' een side project van de maker is.
- Gevarieerde inhoud, in Dull is altijd iets te doen.
- Goed doordachte bediening.
Minpunten
- Laag 'need to know'-gehalte, daarom minder neiging om vaak terug te komen.
- Niet zelf kanalen toevoegen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 2 reacties