Ervan uitgaande dat je Engels al onder de knie hebt, is Duolingo misschien wel de volgende stap om jezelf een volgende taal aan te leren. In navolging van de website, heeft de dienst nu ook een iPhone-app waarmee je jezelf vanuit het Engels vier andere talen kan aanleren: Duits, Frans, Spaans en Portugees. De compleet gratis lesdienst begint in elke taal bij de basis en in een boomstructuur kan je zien welke onderwerpen je erna voor je kiezen krijgt. Om er zeker van te zijn dat je de stof goed kent, moet je na een aantal hoofdstukken een toets maken om verder te gaan.
Je kan de volgende niveau’s ontgrendelen met punten die je haalt. Voor elk gehaald onderwerp, één vakje in de boomstructuur, krijg je tien punten. Je komt echter niet zomaar door een onderwerp heen: elk hoofdstuk is onderverdeeld in drie leerboeken waarna je de status ‘geleerd’ krijgt van de app én drie boeken met vragen waarna je de status ‘onder de knie’ krijgt. Als je denkt de stof onder de knie te hebben, kan je al eerder een Test Out nemen, om vroegtijdig met het onderwerp klaar te zijn. Dat is briljant: het houdt rekening met snelle leerlingen en zorgt er ook voor dat je met de basiskennis van een taal een bekend gedeelte snel kan doorwerken.
De testen zijn er vooral op gericht een taal te leren spreken en de zinsbouw ervan te snappen, en niet zozeer om woorden te spellen. In plaats van zelf zinnen van het Engels naar de doeltaal te schrijven (of andersom), kan je vaak kiezen uit een handvol woorden waar je in goede volgorde de zin van moet maken. Het maakt de tests lekker vlot en ook op termijn leuk om te doen. Als je de stof onder de knie hebt, gaan ze eigenlijk net zo snel als een leerboek doorwerken.
Dat laatste is overigens ook aardig gedaan. Als een woord zich er voor leent, krijg je bovendien foto’s op de pagina te zien die het woord uitbeelden. Sowieso is Duolingo een erg verzorgde app. De applicatie ziet er rustig uit, heeft een heldere lessenstructuur en is bovendien geoptimaliseerd voor het scherm van de iPhone 5. Met een knop in de hoek kan je meteen schakelen naar een andere taal en in het menu links kan je instellen dat je elke dag een pushbericht met een leerherinnering krijgt. Enkel de functie Practice in het menu links geeft een foutmelding op het moment van testen. Met die functie kan de app content van het web halen en die omzetten naar een toets. Die fout slaat echter op een serverprobleem en kan dus ook zonder app-update nog verholpen worden.
In volgende versies van de app moeten – opnieuw compleet gratis – extra talen worden toegevoegd. Als je bereid bent een account aan te maken of in te loggen met Twitter of Facebook én basiskennis Engels hebt, heb je aan Duolingo een fantastische gratis taalles-app.
Downloaden: Duolingo (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties