Er is vaak om gevraagd en nu is het bijna zover. De populaire Engelstalige talencursusapp Duolingo biedt straks ook Nederlandstalige cursussen aan. Dat melden de makers van Duolingo aan Bright. De Nederlandstalige versie van de Duolingo-site is nu al online, maar de update van de iOS-app wacht nog op goedkeuring door Apple. Voorlopig zal het enige Nederlandstalige programma in Duolingo een cursus zijn om Engels te leren, maar volgens de makers kunnen we later dit jaar ook andere talen vanuit het Nederlands leren. Om nieuwe talen toe te voegen maakt Duolingo veelal gebruik van crowdsourcing. Aan de nieuwe Nederland-Engels cursus werkten bijvoorbeeld een aantal Nederlanders vrijwillig mee.
Na de update van de app is het overigens mogelijk om Engels vanuit het Nederlands te leren, maar niet andersom. Immigranten of expats die het lastige Nederlands onder de knie willen krijgen zullen dus nog even geduld moeten hebben. Duolingo werd recentelijk door Apple tot iPhone-app van 2013 verkozen. Daarna steeg het aantal gebruikers wereldwijd van 16 naar meer dan 20 miljoen. Wie nog niet bekend is met Duolingo, mist wat op de iPhone en iPad. Naast de nieuwe Nederlandse cursus laat de applicatie je Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees vanuit het Engels leren en is volledig gratis. De opzet van de app is daarbij zo speels en doordacht, dat je écht een taal kan leren met de applicatie, maar het gevoel hebt een spel te spelen. Er wordt gewerkt aan nieuwe talen zoals Chinees, Japans en Arabisch, die eveneens met hulp van gebruikers zullen worden toegevoegd.
In vorige updates introduceerde Duolingo steeds meer coach-elementen en uitdagingen om gebruikers betrokken te houden. Toen de leerzame app in 2012 uitkwam spaarde je na taallessen al medailles en steeg je in rang. Je kon toen ook al je vorderingen vergelijken met die van vrienden, tot aan het aantal woorden dat je had geraden aan toe. Daarna volgde een voortgangsbalk die jouw vorderingen nauwkeurig bijhield en een handige taalcoach, die je dagelijks motiveerde om je taalstudie bij te spijkeren. Maar die coach kent ook een andere kant: eentje die direct doet denken aan een spel. Duolingo bevat sinds kort namelijk een in-app winkel om nieuwe gadgets en outfits voor je coach te kopen. Die kan je kopen met Lignots, de rode diamanten die je krijg als je bepaalde prestaties behaalt.
Downloaden: Duolingo (gratis, universeel, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties