Een Jaar in Raadsels: iPhone-app met 366 doordenkers
“Ik ben lichter dan lucht, maar toch kunnen een miljoen mannen me niet optellen. Wat ben ik?” “Als je het niet hebt, wil je het niet. Als je het wel hebt, wil je het niet verliezen, want dan ga je dood.” Voor alle puzzelfanatieklingen: Een Jaar in Raadsels. Een nieuwe iPhone-app die, op zijn zachtst gezegd, iets te laat komt als agenda voor dit kalenderjaar, maar wel onverlet gewoon 366 Nederlandstalige cryptogrammen en andere raadsels bevat.
Als je het geluid van de iPhone of iPod touch hebt aanstaan tijdens het raden, zul je hem vaak genoeg horen: een schel geluidje voordat het achtergrondliedje zich herhaalt. Het lijkt wel alsof de telefoonspeaker hem niet aan kan. Waarom de makers dat niet hebben verholpen, is ons een… – deze zin eindigen we maar niet. Het achtergronddeuntje past perfect bij de app: langzaam en een beetje diep.
De applicatie houdt je voortgang op een leuke manier bij. Je begint het spel bij de huidige dag, maar kan met een pijl linksboven terug naar de kalender. Links in beeld zie je de maanden en het percentage van de vragen dat je goed hebt beantwoord. Rechts zie je de kalender van de maand en geven lichtere data de dagen aan, dat je een raadsel hebt geraden. Je begint met veertig puzzelstukjes in de app. Voor elk raadsel dat je beantwoordt, krijg je er twee puzzelstukjes bij. Je kan ze inzetten om de eerste letter van een raadsel op te vragen (één puzzelstuk), de laatste letter (twee stukken) en de lengte van het woord mee opvragen voor drie stukken. Het antwoord kan je geven door letters onderin beeld aan te tikken, niet door een woord met het toetsenbord in te vullen. Zo wordt je ook daarmee naar het antwoord gestuurd, zodat je bepaalde antwoorden al kan uitsluiten.
Prijzenswaardig is dat er geen extra puzzelstukken worden opgedrongen in het spel. Je vindt nergens een winkel-knop om er ter plekke stukken bij te kopen. Toch is er wel zo’n in-app aankoop. Als je stukken op raken, kan je behalve andere raadsels raden, ook 79 cent uitgeven aan 70 nieuwe puzzelstukken. Als het zover is, mag je zelf bepalen of je dat een verstandige aankoop vindt.
Het valt te bezien hoeveel uitdaging Een Jaar in Raadsels biedt voor doorgewinterde Denksport-spelers. Als je de opgaven in de inleiding meteen weet te beantwoorden, zijn er gelukkig ook cryptogrammen die je aan het denken kunnen zetten. Anders lijkt het spel nog altijd geschikt voor op de achterbank, op vakantie of met vrienden er omheen zodat je raadsels in de groep kan gooien.
Downloaden: Een Jaar in Raadsels (€1,59, universele app)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties