Eerlijke Bankwijzer: hoe eerlijk en duurzaam is je bank?

De iPhone-app Eerlijke Bankwijzer laat zien hoe verschillende Nederlandse banken scoren op punten als bonussen, dierenwelzijn, corruptie, wapens, arbeidsrechten en klimaatverandering. Ook kan je zelf bankdirecteur spelen.

Eerlijke Bankwijzer iPhone iPod touchIn hoeverre houdt jouw bank rekening met de mens, dier en natuur als ze investeren? Eerlijke Bankwijzer geeft antwoord op die vraag. De iPhone-applicatie is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV Mondiaal en de Dierenbescherming. De app bestaat uit twee onderdelen. In de ene speel je bankdirecteur en maak je ingewikkelde keuzes, in de andere sectie zie je hoe jouw bank scoort op allerlei verschillende punten, zoals bijvoorbeeld het bonusbeleid.


De banken worden naast dat hete hangijzer beoordeeld op arbeidsrechten, belastingen en corruptie, dierenwelzijn, gezondheid, klimaatverandering, mensenrechten, natuur, transparantie en wapens. Elk onderwerp heeft een kleine toelichting. De beoordeling is opgesplitst in algemene termen als slecht, onvoldoende, matig, voldoende en goed. Per bank kan je lezen waarom de bank zo scoort op een onderdeel. Zo kan je bijvoorbeeld lezen dat de Rabobank onvoldoende scoort op dierenwelzijn:

Rabobank hanteert criteria voor proefdieren, circusdieren en dierentuinen. Rabobank financiert geen productie van en handel in foie gras. De criteria voor veehouderij zijn echter onvoldoende, terwijl die juist erg belangrijk zijn.

Er wordt verder niet ingegaan op details: beschrijvingen zijn kort en bondig gehouden, wat lekker leest, maar wat een beetje eigenaardig is gezien je zo’n app waarschijnlijk alleen downloadt als je geïnteresseerd bent in het onderwerp. Eerlijke Bankwijzer is gepeperd in zijn standpunten. Het stelt bijvoorbeeld dat de ideale bank binnen 10 jaar vertrekt uit de intensieve veehouderij. Mocht je het score per onderdeel van een bank duidelijk genoeg vinden, dan kan je meteen een bericht naar je bank sturen waarin je onvrede over het beleid uit.

In het spelonderdeel krijg je verschillende filmpjes te zien die dilemma’s voorleggen. Zo moet je bijvoorbeeld beantwoorden of je wilt investeren in een oliedeal waardoor de plaatselijke bevolking leidt aan gezondheid. Kwesties worden nogal zwart-wit voorgelegd. Na het beantwoorden krijg je evenzo gekleurde, fictieve krantenberichten te lezen. Wel leuk is dat je ziet wat het fictieve aandeel van de bank doet. Die daalt al snel als je een ‘goede’ keuze maakt.

Downloaden: Eerlijke Bankwijzer (gratis)

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.