Eerste indruk: iStat, remote monitoring van iPhone en Mac

iStat, de applicatie waarmee je de systeemstatus van je iPhone en diverse Mac-computers in de gaten kunt houden, is vanaf nu in de App Store te vinden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

istat_monitoringBjango, de makers van de applicatie iStat/iSlayer hebben nu de applicatie iStat voor de iPhone uitgebracht. Een paar dagen geleden was al bekend dat de applicatie eraan zat te komen; nu is ‘ie daadwerkelijk vanuit de App Store te downloaden. Met iStat kun de status van je iPhone en meerdere Mac-computers in de gaten houden. iStat Server is een gratis Mac-applicatie die op de achtergrond draait. Het stuurt gegevens over je Mac draadloos naar je iPhone, zodat je thuis of onderweg kunt kijken hoe het met CPU-belasting, geheugengebruik, temperatuur en andere zaken gaat. De iPhone-applicatie kost maar €1,59 en dat is eigenlijk geen geld voor zo’n handige tool.


Het eerste wat je moet doen is het installeren van iStat Server op alle Mac-computers die je in de gaten wilt houden. In mijn geval kreeg ik tijdens het installeren een melding dat er een extra module nodig is om de temperatuur en fan-snelheid af te lezen:
istat server installeren

Na het installeren, krijg je het hoofdscherm van iStat Server te zien. Hierin zie je een code die je moet invoeren op de iPhone, zodat er een verbinding kan worden gelegd.

istat server

iStat op de iPhone kan de systeemstatus van je iPhone in de gaten houden. Maar de applicatie kan ook een aantal Mac-computers monitoren. Als de computers zich op hetzelfde lokale netwerk bevinden, dan zal iStat ze automatisch herkennen. Met de gegeven code maak je verbinding. Remote computers kun je handmatig toevoegen, als je het IP-adres en poortnummer weet.

We zullen nog een uitgebreider review van iStat doen, maar op het eerste gezicht biedt iStat heel wat nuttige informatie over Mac-computers waarop de iStat Server draait. Je ziet meteen welke Macs je weer eens moet opruimen omdat het geheugen te vol raakt en als je bijvoorbeeld een Mac mini als mediaserver hebt staan kun je op afstand zien hoe het daarmee gaat (temperatuur, netwerkgebruik). iStat bevat ook een Ping- en Traceroute-functie. Je hoeft de applicatie niet open te laten staan op de Mac; ook als iStat Server afgesloten is zijn de gegevens beschikbaar.

Maar alleen al voor de iPhone-functies is iStat z’n geld wel waard: het biedt net als de applicaties Memory Status en Free Memory een functie om het geheugen op te ruimen en

Hieronder de situatie voor en na een geheugenopruimactie van iStat:

iStat - voor   istat_alert   iStat - na opruimactie

Installeren: iStat (€1,59)
Meer info: iStat

Reacties: 17 reacties

  1. Nou dat werkt prima. Ook via gprs (wel eerst je port forwarding e.d. instellen).

    Heeft ook Free Memory functie. Dus die hoef je dan ook niet meer te installeren, mocht je die nodig hebben.

  2. Begrijp het nut van dergelijke apps niet. Waarom moet ik op afstand weten hoe het met mijn harde schijf van mijn mac thuis gesteld is ? Ik kan er op dat moment toch niets aan doen.

  3. het is naar mijn mening ook meer een tooltje voor de echte geeks. Waarom wil ik weten wat het CPU gebruik is, of de temperatuur? Als ik er nu mee bezig ben…, misschien. Ook al geekie, maar als ik er niet eens ben…

    Total geek app.

  4. @Rob – Helemaal niet totale geek app, als jij servers draait voor een website of bedrijf dan kan het best belangrijk zijn hoe het daarmee gesteld is. Misschien idd voor de doorsnee gebruiker niet zo handig, maar voor mensen met servers wel handig!

  5. vet programma

    ff tussen haakjes, ligt het aan mij of is de site al een week zwaar langzaam?? heb gewoon prima verbinding.

  6. Hoe vind ik het IP adres en de poort die mijn computer gebruikt?

  7. Zo, deze kan bij de stapel ‘hebben dingetjes’.

  8. Als ik heel eerlijk ben ben ik totaal niet geïntereseerd in de statistieken van mijn Mac dus moet je nagaan als ik weg ben 😉
    Leuk voor mensen die hun Mac als server gebruiken maar daar houd het dan ook wel mee op

  9. En waarom denk je dat wij geinteresseerd zijn of jij wel of niet geinteresseerd bent in de stats van je Mac?
    Voor alle zekerheid: DAT ZIJN WE NIET

  10. Origineel geplaatst door Richard Brouwer
    Hoe vind ik het IP adres en de poort die mijn computer gebruikt?

    Kijk bij Airport/Draadloze verbindingen welk IP adres je computer heeft gekregen van de modem/router. Dit is meestal met 192.168.x.x
    Je kunt met het IP adres van je modem in de software van je modem gaan, door dat IP adres in je browser te laden. Je kunt ‘in’ je modem of router de benodigde poorten open zetten (NAT heet dat)
    Waarschijnlijk bedoel je je extern IP adres, te vinden door naar whatismyip.com oid (er zijn zoveel sites) te surfen. Je extern IP adres krijgt je modem van de Internet Provider.

  11. Origineel geplaatst door Dick T.
    En waarom denk je dat wij geinteresseerd zijn of jij wel of niet geinteresseerd bent in de stats van je Mac?
    Voor alle zekerheid: DAT ZIJN WE NIET

    wie is ‘WE’ jij en jezelf?

  12. wat een nerd app

  13. Stats zijn leuk en handig voor administrators. Ik vind vooral de traceroute en ping opties handig.

  14. @Fabian
    Daar gebruik je hopelijk toch niet dit soort software voor maar echte professionele software waarbij je helemaal zelf kunt instellen wat er precies in de gaten moet worden gehouden. CPU en memory usage is wel handig om te weten maar je wil ook dingen weten als de load en of bepaalde processen wel of niet draaien en hoeveel dat er dan zijn, etc. etc. Bovenal wil je dat er niet alleen wordt gemeten maar dat er ook waarschuwingen de deur uitgaan als bepaalde drempels worden overschreden (via sms,mail, etc.) zodat je daarna actie kunt ondernemen. Allemaal dingen die deze applicatie niet kan. Zoals mensen al eerder zeiden is dit echt alleen maar een applicatie voor de thuisgebruikers die al die geekie stats leuk vinden. Voor professioneel gebruik is dit ongeschikt omdat de features die je nodig hebt volledig ontbreken.

    Overigens wil je echt geen OS X inzetten als webserver, dat is veel te traag vergeleken met een server met Linux of FreeBSD. Een OS X server zet je dan ook eerder in als bedrijfsserver die de logins doet, file & printserver speelt, etc. Buiten dat heeft OS X Server al een aardig mooie set aan eigen monitoring en beheertools die je kunt gebruiken, zeker sinds versie 10.5. Die bieden veel en veel meer mogelijkheden dan deze tool. Dit is gewoon echt een gadget, niets meer, niets minder.

  15. Heel handig om te weten onderweg hoe warm de iMac is

  16. Yes! Kan ik eindelijk zien hoe warm mijn Mac is als ik op mijn werk zit te schijten!

    Maar absoluut een leuke app voor de iPhone, het nut van andere Macs in je netwerk controleren is leuk maar absoluut niet noodzakelijk.

  17. Hoe configureer ik het toevoegen van een server. Het IP-adres met poortnummer 5109 wordt niet herkend en de iStat op de iPhone accepteert het niet.
    Airport Extreme is ook ingesteld, heb even geen idee waar de fout zit.