Endomondo Life stappenteller

Endomondo Life: hoe goed is Endomondo’s bewegingsapp?

Na Runkeeper en Runtastic heeft ook Endomondo een bewegingsapp voor iPhone uitgebracht. Hoe goed is Endomondo Life?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Endomondo Life stappentellerEndomondo heeft zijn stappenteller-app. De ontwikkelaar die gespecialiseerd is in hardlopen en fietsen, wilde niet langer achterblijven op de grote concurrenten RunKeeper en Runtastic. Die brachten eerder hun stappentellers Breeze en Stappenteller met Pedometer uit. Heeft het langere wachten van Endomondo een betere app opgeleverd?


Net zoals veel andere apps die stappen tellen op de iPhone, maakt ook Endomondo Life gebruik van de data die door Apple’s M7-bewegingsprocessor wordt verzameld. Die processor is voorlopig alleen beschikbaar in de iPhone 5s en dat maakt de app voor veel mensen onbereikbaar. Life biedt namelijk geen ondersteuning voor accessoires als de FitBit of Jawbone Up. Dat betekent helaas dat je voetbaltraining niet wordt meegeteld. Je voetbalt immers niet met de iPhone in je broekzak.

Endomondo Life stappenteller dag Endomondo Life stappen grafiek

Eigen doelstelling
Endomondo Life grafiek calorieënEen account aanmaken in Endomondo Life is niet verplicht. Je kan inloggen met je Endomondo-account of een nieuw account maken, maar je wordt niet verplicht je data te synchroniseren met Endomondo’s servers en jezelf een identiteit te geven. Wel verzoekt de app je gewicht en op de instellingenpagina je lengte en je dagelijkse stappendoel waar je naartoe wilt werken. Het is opvallend dat de app daarin geen actieve rol neemt. Waar Breeze je motiveert elke dag meer en meer te lopen, bepaal je hier zelf het plafond. De app zet in op 10.000 stappen, maar je kan het terugschroeven tot 2000 stappen.

Bekijk ook
Stappenteller op de iPhone: zo kun je stappen meten (ook zonder Apple Watch)

Stappenteller op de iPhone: zo kun je stappen meten (ook zonder Apple Watch)

De iPhone bevat een verborgen stappenteller! In deze tip leggen we uit hoe je de iPhone als stappenteller gebruikt en checkt hoeveel stappen je per dag hebt gezet.

De hoofdpagina van de app laat het huidige aantal stappen vandaag zien, weergegeven in een ronde cirkel waarvan de rand een indicatie is hoe ver je al bent op je dagelijkse doel. Daar kozen Breeze en Human eerder ook voor. Een uitgeschreven zin toont hoezeer je op schema ligt, je ziet hoeveel calorieën je hebt verbrand met de beweging en onderin beeld zie je jouw gewicht en pas je het aan.

Bezuinigd op logica
Endomondo instructie uitlegEndomondo Life heeft bezuinigd op knoppen in de interface, maar daarmee helaas ook aan logica. Met horizontale vegen ga je naar de vorige en volgende dagen, dat is niet vreemd. Met een trek naar beneden kom je in de instellingen en dat is iets wat je vaak per ongeluk zal doen. Maar het dieptepunt is dat je een pinch-to-zoom moet verrichten om informatie op weekniveau te zien. Dat valt niet te rijmen met hoe de interface oogt en verder werkt. Het wordt in de introductie uitgelegd, maar hoe vaak sla je die niet over?

De weekoverzichten geven Endomondo Life wel net dat beetje extra. Zo verschaft de app inzicht in je voortgang, in hoe vaak je je doelstelling haalt en of er een stijgende lijn in je stapgedrag zit. De weekgrafiek voor het aantal verbrande calorieën kan ervoor zorgen dat je daadwerkelijk wordt gemotiveerd om meer te bewegen.

Beter dan Breeze?
Endomondo Life is een essentieel andere app dan de stappenteller van Runtastic, omdat je daarin nog ouderwets sessies aanzet en de informatie niet van de M7-coprocessor komt. Life doet zijn werk ook op de achtergrond, net als Breeze. Life geeft meer controle over je doelstelling, maar Breeze motiveert meer met pushberichten. De app van RunKeeper is bovendien fraaier, al heeft Life weer een weekoverzicht en een calorieënweergave. Het is een dooddoener, maar het is uiteindelijk vooral een kwestie van smaak welke app beter bevalt. Vind je het niet erg dat je app ook je locatie raadpleegt en je batterijduur een beetje drukt? Houd het dan vooral op Human of Moves; dat zijn leukere bewegingstrackers.

Pluspunten

  • Verbrandde calorieën bijhouden
  • Geen account nodig

Minpunten

  • Onlogische bediening
  • Motiveert niet uit zichzelf

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.