Ervaringen met Viber voor iPhone
Ruim een week geleden schreven we over Viber, een nieuwe applicatie om gratis te bellen via je iPhone. Een applicatie voor Android en andere mobiele platformen is in de maak en in de toekomst wordt het ook mogelijk om tekstberichten uit te wisselen. Toch liepen gebruikers ook tegen problemen aan: de app werkt niet automatisch je adressenlijst bij, mensen kregen steeds push-bevestigingen maar konden niet bellen of slaagden er niet in de app te installeren. En dan was er ook nog een probleem met privacy…
Viber brengt toch kosten in rekening?
Uit ervaringen met apps die vergelijkbaar zijn met Viber weten we dat de belofte ‘gratis bellen’ altijd ook een grote groep onervaren gebruikers trekt. De reviews in de App Store moet je daarom niet al te serieus nemen: mensen die de app niet kunnen installeren hebben misschien maar weinig ervaring met het installeren van apps. Wel kregen we mailtjes van verontruste gebruikers, die meenden dat Viber tóch belkosten in rekening brengt. Dat heeft misschien te maken met de opbouw van het adresboek in Viber. Als je de app opstart zie je de namen van alle vrienden uit je adresboek, ook de personen die nog geen Viber-account hebben. Het is dan verleidelijk om iedereen te gaan bellen (‘omdat het toch gratis is’) maar hou er rekening mee dat gratis bellen alleen werkt bij contactpersonen met het Viber-icoontje.
Contactenlijst wordt niet bijgewerkt
Een ander probleem waar mensen tegenaan liepen, is dat het adresboek niet wordt bijgewerkt wanneer vrienden Viber installeren. Dat is misschien een beperking van het iOS: als Viber eenmaal je adresboek heeft ingelezen, wordt deze niet meer automatisch bijgewerkt. Er is maar één manier om je gegevens toch bij te werken: de app volledig afsluiten en opnieuw opstarten. Dit doe je als volgt:
1. Ga naar het startscherm door op de homeknop te drukken.
2. Druk tweemaal achtereen op de homeknop, zodat de lijst met actieve apps in beeld komt.
3. Druk een paar seconden op het icoontje van Viber.
4. Druk op de sluitknop (het stopbord-icoontje) om Viber af te sluiten.
5. Start Viber opnieuw. De adressenlijst wordt nu opnieuw opgebouwd.
Privacybezwaren bij Viber
Viber kwam vlak na de lancering onder vuur omdat er privacybezwaren waren. In de voorwaarden staat dat een kopie van jouw adresboek op de servers wordt vastgelegd. Ze weten dus precies wie jouw vrienden zijn. Ook mag Viber volgens de voorwaarden alle gesprekken in een logboek vastleggen en verzamelen. Je persoonlijke gegevens mag Viber delen met externe partijen. In een blogposting is te lezen, dat Viber is opgericht door een Israëlisch bedrijf en dat er geen persoonsgegevens van de oprichters op de website te vinden zijn. Bovendien staat Viber als bedrijf geregistreerd op Cyprus, dat vaak wordt gebruikt als uitvalsbasis voor gokbedrijven. De bedenkers van Viber zaten ook achter iMesh, een p2p-programma dat met moeilijk te verwijderen spyware werd geleverd. Volgens de critici kunnen we Viber daarom maar beter niet vertrouwen.
Fantastische app of beter links laten liggen?
We zijn benieuwd wat jullie van Viber vinden. Vandaar een kleine poll:
Directe link naar de poll voor onze iPc.app-gebruikers
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 168 reacties