(Exclusief) Review: iPhone-applicatie van De Telegraaf

De Telegraaf heeft haar eigen iPhone-applicatie gelanceerd. Het bevat een aantal nieuwe functies, zoals nieuws in foto's en persoonlijk nieuws. iPhoneclub kreeg de kans om de iPhone-applicatie van De Telegraaf alvast te reviewen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De TelegraafDe krant van wakker Nederland heeft een eigen iPhone-applicatie gelanceerd, die over een paar dagen beschikbaar is in de App Store. Ontwikkelaar Service2Media was zo aardig om ons alvast naar de applicatie te laten kijken. Nu zijn er wel meer nieuwsapplicaties voor de iPhone, maar De Telegraaf heeft toch wat unieke functies toegevoegd: de mogelijkheid om naar nieuws te zoeken over onderwerpen waarin jij geïnteresseerd bent en de mogelijkheid om het nieuws te bekijken aan de hand van foto’s. De applicatie wordt aanstaande maandag bij de App Store ingediend.


Bij het opstarten van De Telegraaf-applicatie krijg je het laatste nieuws in beeld. Bovenin het scherm kun je met knoppen snel naar de categorieën Binnenland, Buitenland en Sport gaan. Onderin het scherm bevinden zich ook knoppen, die je naar eigen wens kunt aanpassen. Standaard vind je hier de knoppen Home, Mijn nieuws, Foto’s, Populair en Meer. Net als bij andere nieuwsapplicaties zie je nieuwtjes in een lijst staan, de meeste voorzien van foto’s. Er staan tien nieuwtjes op een rij, maar als je naar beneden bladert zul je zien dat er steeds opnieuw tien nieuwtjes worden bijgeladen. Dat laden gaat overigens zeer snel. Je kunt steeds verder opnieuw naar beneden bladeren tot het maximale aantal van honderd nieuwtjes is bereikt. Het zorgt er ook voor dat het voorpagina-nieuws snel in beeld is: er hoeven aanvankelijk immers maar tien nieuwtjes te worden geladen. Dit stapsgewijs laden in groepen van tien wordt ook in andere categorieën gehanteerd.

Erg prettig is de toevoeging van de eerste regel(s) van het nieuwsbericht onder de titel. Dit geeft je net even een betere indruk waar het artikel over gaat; een functie die we bij de voornaamste concurrent – de iPhone-applicatie van Nu.nl – eigenlijk missen.

Mijn nieuws

Bij de meeste nieuwsapplicaties kun je alleen maar passief het nieuws lezen: blader je door het sportnieuws dan moet je zelf op zoek naar de artikelen over Nederland-Schotland. Wil je weten hoe de nieuwe omroep PowNed ervoor staat, dan zul je zelf moeten bladeren om het nieuws te vinden. Bij De Telegraaf-applicatie staat rechtsboven op elk scherm een vergrootglas-icoon waarmee je gericht naar nieuws kunt zoeken. Het bijzondere is dat je zo’n zoekactie ook kunt opslaan. Het verschijnt dan onder de categorie ‘Mijn nieuws’. Een teller geeft aan hoeveel nieuwtjes er klaarstaan.

Eigenlijk is het een vrij logische functie: wie het meest recente nieuws over Bonnie St. Claire wil lezen (jawel, ze is weer in het nieuws!) kan gewoon een zoekopdracht intikken en krijgt de tien meest recente nieuwsberichten te zien. Op de pagina Mijn nieuws kun je eigen nieuwsabonnementen aanmaken. Een teller achter elke zoekopdracht geeft aan hoeveel ongelezen berichten er nog zijn. Deze functie is erg handig, want als je bijvoorbeeld fan van RKC bent zie je in één oogopslag of er nieuws is over ‘jouw cluppie’.

Foto’s

De Telegraaf maakt graag royaal gebruik van foto’s. Bijna (maar niet alle) nieuwsberichten zijn voorzien van een foto. Toch zit er in de iPhone-applicatie nog een andere unieke functie: het nieuws weergegeven in foto’s. Tik je hierop, dan krijg je een raster van twintig foto’s te zien. Blader je naar beneden, dan vult het beeld zich gaandeweg met meer foto’s. Je kunt op een foto tikken om het bijbehorende nieuwsbericht te lezen.

Applicatie aanpassen

Met de knop Meer, rechts onderin het scherm, krijg je toegang tot andere nieuwscategorieën zoals Sport, Privé, Auto en Vrouw. Ook hier laad je het nieuws steeds in rijtjes van tien. Met de knop Wijzig kun je de knoppen onderin het scherm aanpassen. Zo kun je categorieën als Sport of Digitaal met je vinger naar de knoppenbalk onderin over het scherm slepen. Alleen de drie middelste knoppen (Mijn nieuws, Foto’s, Populair) kun je aanpassen. Wat naar onze mening nog wel ontbreekt is de korte statusweergave zoals de Nu.nl-applicatie die heeft met Weer, Verkeer, Koersen en Live standen. Dat hoeft niet per se op dezelfde manier, maar een vergelijkbaar overzicht zou een welkome aanvulling zijn. Een ander gemis is het ontbreken van een TV Gids.

Nieuwtjes lezen in De Telegraaf

Het lezen van nieuwtjes gaat vrij soepel: je opent een categorie en kunt daarna met pijlknoppen naar het volgende of vorige nieuwtje bladeren. Wel is de lengte van de artikelen nogal wisselend: achtergrondverhalen over gezondheid zijn soms aardig lang, terwijl de showbizz-nieuwtjes vaak wat korter zijn dan die op NU.nl. Het komt ook wel eens voor dat een artikel abrupt eindigt met de mededeling: ‘Lees verder op de pagina Privé’. Doorklikken kan echter niet; je zult de papieren krant moeten kopen of moeten hopen dat het volledige artikel op telegraaf.nl staat om de rest van het verhaal te lezen. Gelukkig komen dit soort doorverwijzingen maar zelden voor.

Een minpunt is dat je nieuwtjes helaas niet kunt markeren, doorsturen of bewaren om later te lezen.

Vergelijking met Nu.nl, FD.nl en NOS Teletekst

De Telegraaf is de vierde grote Nederlandse nieuwsapplicatie in de App Store. Eerder deze maand hebben we al aandacht besteed aan FD Mobiel, de applicatie van het Financieele Dagblad en de App Store-versie van Nu.nl en NOS Teletekst voor de iPhone zullen inmiddels bij de meeste bezoekers wel bekend zijn. Eigenlijk moet Telegraaf als nummer vijf worden gerekend, want ANP Mobiel hoort ook nog in dit rijtje thuis. Helaas is deze alleen voor een beperkte doelgroep beschikbaar, dus die zullen we hier verder niet meenemen.

We zullen de nieuwsapplicaties nu niet heel uitgebreid met elkaar gaan vergelijken, maar voor een eerste indruk is het handig om te zien hoe deze apps verschillende invalshoeken kiezen om het nieuws te presenteren, met de opmerking dat NOS Teletekst door hun format natuurlijk een erg afwijkende presentatie heeft. Alle screenshots zijn gemaakt in de loop van zondagnacht 29 maart.

Conclusie

Het is leuk om te zien dat de iPhone-applicatie van De Telegraaf wat eigen functies heeft en niet de zoveelste kopie is van de nieuwsapplicaties die al bestaan. Positief is de functie Mijn nieuws, de weergave van het nieuws in foto’s en de minimale wachttijd omdat het nieuws steeds in rijtjes van tien berichten wordt geladen. Minder enthousiast zijn we over het feit dat je nieuwtjes niet kunt bewaren of doorsturen.

Achtergrondinfo: de ontwikkelaars

De applicatie van De Telegraaf is ontwikkeld door Service2Media. Zij brachten in februari een Java-applicatie voor de mobiele telefoon uit, waarmee je het nieuws van De Telegraaf op allerlei andere telefoons kunt lezen. Verder heeft Service2Media de applicaties Hyves en Rabo SMS Betalen ontwikkeld voor de iPhone. Hyves is al behoorlijke tijd verkrijgbaar in de App Store, maar de betaalapplicatie van de Rabobank komt maar niet door Apple’s goedkeuringsproces heen.

De Telegraaf-applicatie wordt maandag ingediend bij de App Store en zal hopelijk binnen een paar dagen beschikbaar zijn voor iedereen.

Info: De Telegraaf

  • Ontwikkelaar: Service2Media
  • Applicatie: De Telegraaf
  • Te koop via: App Store (binnenkort)
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: pre-release
  • Cijfer: 8

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 3:11
Onderwerp
Categorie
Nieuws

Reacties: 79 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.