Een experimentele tweede scherm-app, ontwikkeld door onder andere de Universiteit van Amsterdam, zou ideaal zijn tijdens het kijken van live-televisie. De VARA heeft nu al interesse getoond om de nieuwe applicatie te testen bij een uitzending van Pauw en Witteman. De app haakt in op onder andere te live-ondertiteling die tijdens een programma wordt geboden, waarna er wordt gescand naar sleutelwoorden. Deze woorden worden vervolgens gebruikt om automatisch relevante content te tonen. Wordt er tijdens Pauw en Witteman veel over koningin Beatrix gesproken? Dan zal de app dit sleutelwoord oppikken uit de ondertiteling en bijvoorbeeld een Wikipedia-pagina over de koningin openen. Hierdoor hoeft de redactie achter een televisieprogramma niet van tevoren content klaar te zetten of met de hand een link te sturen naar tweede scherm-gebruikers. Het idee stamt voort uit COMMIT, een Nederlands ICT-onderzoeksproject.
Omroepblad Spreekbuis besteedt uitgebreid aandacht aan de tweede scherm-technologie. De sleutelwoorden uit de ondertiteling worden gebruikt om naar informatie te zoeken op bijvoorbeeld Wikipedia of sociale media, waar direct naar wordt gelinkt. Volgens de makers is het tweede scherm snel genoeg om binnen milliseconden al informatie te leveren over een besproken onderwerp. Gemiddeld zouden er drie zinvolle links per minuut worden getoond aan de gebruiker van de app. De technologie zou ook gebruik kunnen maken van spraakherkenning, maar helemaal efficiënt werkt dit nog niet.
Het nieuwe tweede scherm zou al bij Pauw & Witteman gebruikt kunnen worden, maar het gaat hier dan wel om een zogeheten soft launch. Wanneer de VARA van plan is om het tweede scherm voor al zijn kijkers aan te bieden, is nog even de vraag.
Via Emerce.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties