Apple gaat diverse vernieuwingen van iOS overbrengen naar het Mac-platform. Zo is FaceTime sinds een paar dagen ook op de Mac te gebruiken. Je kunt videochatten met anderen, als ze de FaceTime beta-applicatie hebben geïnstalleerd of een geschikte iPhone of iPod touch hebben. Daarbij blijkt nog een andere handige functie uit iOS te zijn meegenomen: push notificaties. Je krijgt een waarschuwing wanneer er een binnenkomend videogesprek is, ook wanneer de applicatie niet actief is. Een blogger ontdekte een achtergrondproces met de naam apsd-ft, waarbij de afkorting waarschijnlijk staat voor ‘Apple Push Service Daemon – FaceTime’. Dat FaceTime op de achtergrond actief blijft, bleek ook uit ervaringen van gebruikers die de app weer wilden deïnstalleren. Ze kregen een waarschuwing dat verwijderen niet mogelijk was, omdat FaceTime nog in gebruik was, ook al was de app afgesloten.
Pas wanneer je uitlogt van FaceTime (via het menu in de app) of wanneer je FaceTime uitschakelt in het instellingenmenu, zal het proces apsd-ft niet meer actief zijn en kun je de applicatie verwijderen. Op de website van Apple wordt het actief zijn van FaceTime op de achtergrond ook gewoon genoemd:
… whenever someone tries to reach you, the call rings through on every Mac you own even if FaceTime isn’t running…If you don’t want to receive calls, just turn FaceTime off in Preferences.
Apple heeft een eigen Push Notification Server-dienst voor de iPhone gemaakt, die ze ook voor applicaties op Mac OS X kunnen gebruiken. Uit de ontdekkingen rond FaceTime op de Mac blijkt alleen nog niet of er ook gebruik wordt gemaakt van een externe server, of dat de notificaties lokaal worden geregeld. Het feit dat er lokaal een proces actief blijft, wijst er eerder op dat de app zelf blijft ‘luisteren’ of er binnenkomende FaceTime-gesprekken zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 31 reacties