Augmented reality is inmiddels een bekende term. Van augmented hearing heb je misschien nog nooit gehoord, maar met de Fennex-app kun je het zelf proberen. Deze app verbetert je gehoor door geluiden te versterken. Ideaal als je moeite hebt om mensen te verstaan.
Fennex is een augmented hearing-app
Mensen die met headsets over straat lopen gedragen zich soms als zombies: ze letten niet op het verkeer, zijn niet aanspreekbaar en horen een naderende auto of bus niet. “Hij hoort toch niks, hij heeft oordopjes in” zou je misschien denken. Meestal is dat ook zo, maar er zijn apps die je via de oordopjes juist een supergehoor geven. Alles wat er om je heen gebeurt klinkt superduidelijk.
Wat Fennex doet is eigenlijk het omgekeerde van noise cancelling. In plaats van het dempen van omgevingsgeluiden probeert Fennex ze zoveel mogelijk te versterken. Daardoor heb je een soort gehoorversterker, bedoeld voor mensen die nog niet aan een gehoorapparaat toe zijn, maar wel willen weten of collega’s verderop over jou zitten te roddelen. Vorig jaar schreven we over een augmented hearing-app met de naam Hear, die wat meer bedoeld was om achtergrondgeluiden te dempen en gesprekken juist wat meer te versterken. Die app bevatte de functie Super Hearing, die wel wat op Fennex lijkt. Aan je gezicht krabben klinkt opeens heel luid.
Fennex werkt ook met oordopjes van andere merken, maar is in eerste instantie bedoeld voor de oordopjes van Apple zelf, dus de EarPods of AirPods. Dat laatste is mooi, want die kun je makkelijker als één los oordopje dragen en als je lang haar hebt valt het minder op. Ook fijn is dat de app helemaal gratis is en dat je geen accounts of iets dergelijks hoeft aan te maken. Je moet aan het begin wel een gehoortest doen, om de app optimaal in te stellen op de mate waarin jij hoge en lage tonen hoort.
https://www.iculture.nl/apple-accessoires/airpods/
Je zou de Fennex-app ook kunnen gebruiken om tijdens een gesprek, vergadering of feestje gesprekken te versterken, als je snel last hebt van geroezemoes. Al ziet het er dan wel wat vreemd uit als je op dat moment oordopjes draagt. Eén losse AirPod is dan misschien een optie, maar ook dat zal niet iedere gesprekspartner prettig vinden. Voordat je kunt beginnen moet je eerst een gehoortest doen, waarbij de app bepaalt hoe gevoelig je oren zijn voor bepaalde frequenties. De app past de weergave van het geluid daarop aan. Je kunt vervolgens kiezen voor een volume boost (geluid om je heen versterken), versterken van het geluid voor je linker- of rechteroor, of het dempen van geluiden met een hoge of lage toon. Met de equalizer in de app kun je de geluidsweergave nog meer aanpassen, bijvoorbeeld het versterken of juist verzwakken van de bastonen. Je kunt zelfs regelen welke van de 4 microfoons het geluid oppikken: die in je oordopjes, of de microfoons onderin of bovenop je iPhone. Met scenes kun je vervolgens instellen in welke situatie je zit: kantoor, vergadering, restaurant, auto en dergelijke.
Fennex in gebruik
Maar werkt het ook? Omdat het geluid via de oordopjes gaat en eerst verwerkt moet worden is er wel een kleine vertraging van minder dan een seconde. Tijdens het voeren van een normaal gesprek lukt dat wel, al lijkt het natuurlijk wat raar dat je oordopjes draagt. Maar als je in een groep bent en meerdere mensen door elkaar heen zitten te praten kun je er als Fennex-gebruiker maar moeilijk tussen komen. Zodra er een heel korte stilte valt, ben je eigenlijk weer net te laat.
In de App Store-omschrijving staat een ‘klantenreview’ van iemand die de app gebruikt tijdens het tv-kijken. Je hoeft dan de tv niet meer zo heel luid te zetten, ook als je luidruchtige huisgenoten hebt. Maar ook in dat geval zul je toch ietsje vertraging merken. Een andere gebruiker heeft in het verleden $5000 aan gehoorapparaten uitgegeven en is nu tevreden gebruiker van deze gratis app. Tja, dat vind ik toch wat ongeloofwaardig. Als je een professioneel gehoorapparaat (of bril, of medisch hulpmiddel) nodig hebt, ga je toch niet behelpen met een app?
https://www.iculture.nl/gids/applijst-gehoorschade-meten/
Ik vind het dan ook vooral een leuke toepassing voor momenten dat je moeite hebt om iets te verstaan. Bijvoorbeeld als je in de sportschool iets op de tv’s wilt volgen, maar vanwege de herrie moeite hebt om te verstaan. Of als je thuis een rondscharrelende muis wilt betrappen en over supergehoor wilt beschikken. Als bij een presentatie of toespraak bent en moeite hebt om de spreker te verstaan. Heb je serieuze problemen met je gehoor, dan kun je er beter even naar laten kijken.
Voordelen +
- Versterkt geluiden om je heen
- Ideaal tijdens toespraken en presentaties
- Veel instellingsmogelijkheden
- Helemaal gratis
Nadelen -
- Vanwege kleine vertraging onpraktisch tijdens 1-op-1 gesprekken en groepsgesprekken
Conclusie Fennex review
Fennex kan in sommige situaties goed van pas komen. Het gaat dan met name om situaties waarbij je weinig invloed hebt op de geluidskwaliteit, bijvoorbeeld als je in het publiek zit en een spreker moeilijk kunt verstaan. Voor 1-op-1 gesprekken is het wat raar om met oordopjes te gaan zitten en vanwege het interactieve karakter van zo’n gesprek is de vertraging wat beter merkbaar. Gelukkig hebben de makers van de app die vertraging wel weten te beperken tot tienden van seconden, dus als je rustig praat is het nog wel mogelijk een gesprek te voeren. Het mooie is dat Fennex ook met de AirPods werkt, die je wat makkelijker achter lang haar kunt verbergen, zodat mensen niet zien dat je een oordopje draagt om je gehoor te versterken.
Foto: Gehoorprobleem, Shutterstock-foto door Adam Gregor, shutterstock_272162042
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 14 reacties