shutterstock_272162042

Review: Fennex-app geeft je supergehoor

Geeft je supergehoor
Fennex is een app waarmee je je gehoor kunt versterken. Gesprekken versta je beter, vooral in een rumoerige omgeving. Wij hebben de app getest. Werkt het ook?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Augmented reality is inmiddels een bekende term. Van augmented hearing heb je misschien nog nooit gehoord, maar met de Fennex-app kun je het zelf proberen. Deze app verbetert je gehoor door geluiden te versterken. Ideaal als je moeite hebt om mensen te verstaan.

Fennex is een augmented hearing-app

Mensen die met headsets over straat lopen gedragen zich soms als zombies: ze letten niet op het verkeer, zijn niet aanspreekbaar en horen een naderende auto of bus niet. “Hij hoort toch niks, hij heeft oordopjes in” zou je misschien denken. Meestal is dat ook zo, maar er zijn apps die je via de oordopjes juist een supergehoor geven. Alles wat er om je heen gebeurt klinkt superduidelijk.

Fennex-app: eerst een gehoortest doen

Wat Fennex doet is eigenlijk het omgekeerde van noise cancelling. In plaats van het dempen van omgevingsgeluiden probeert Fennex ze zoveel mogelijk te versterken. Daardoor heb je een soort gehoorversterker, bedoeld voor mensen die nog niet aan een gehoorapparaat toe zijn, maar wel willen weten of collega’s verderop over jou zitten te roddelen. Vorig jaar schreven we over een augmented hearing-app met de naam Hear, die wat meer bedoeld was om achtergrondgeluiden te dempen en gesprekken juist wat meer te versterken. Die app bevatte de functie Super Hearing, die wel wat op Fennex lijkt. Aan je gezicht krabben klinkt opeens heel luid.

Fennex werkt ook met oordopjes van andere merken, maar is in eerste instantie bedoeld voor de oordopjes van Apple zelf, dus de EarPods of AirPods. Dat laatste is mooi, want die kun je makkelijker als één los oordopje dragen en als je lang haar hebt valt het minder op. Ook fijn is dat de app helemaal gratis is en dat je geen accounts of iets dergelijks hoeft aan te maken. Je moet aan het begin wel een gehoortest doen, om de app optimaal in te stellen op de mate waarin jij hoge en lage tonen hoort.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/airpods/

Je zou de Fennex-app ook kunnen gebruiken om tijdens een gesprek, vergadering of feestje gesprekken te versterken, als je snel last hebt van geroezemoes. Al ziet het er dan wel wat vreemd uit als je op dat moment oordopjes draagt. Eén losse AirPod is dan misschien een optie, maar ook dat zal niet iedere gesprekspartner prettig vinden. Voordat je kunt beginnen moet je eerst een gehoortest doen, waarbij de app bepaalt hoe gevoelig je oren zijn voor bepaalde frequenties. De app past de weergave van het geluid daarop aan. Je kunt vervolgens kiezen voor een volume boost (geluid om je heen versterken), versterken van het geluid voor je linker- of rechteroor, of het dempen van geluiden met een hoge of lage toon. Met de equalizer in de app kun je de geluidsweergave nog meer aanpassen, bijvoorbeeld het versterken of juist verzwakken van de bastonen. Je kunt zelfs regelen welke van de 4 microfoons het geluid oppikken: die in je oordopjes, of de microfoons onderin of bovenop je iPhone. Met scenes kun je vervolgens instellen in welke situatie je zit: kantoor, vergadering, restaurant, auto en dergelijke.

Fennex in gebruik

Maar werkt het ook? Omdat het geluid via de oordopjes gaat en eerst verwerkt moet worden is er wel een kleine vertraging van minder dan een seconde. Tijdens het voeren van een normaal gesprek lukt dat wel, al lijkt het natuurlijk wat raar dat je oordopjes draagt. Maar als je in een groep bent en meerdere mensen door elkaar heen zitten te praten kun je er als Fennex-gebruiker maar moeilijk tussen komen. Zodra er een heel korte stilte valt, ben je eigenlijk weer net te laat.

Fennex-app review: in gebruik

In de App Store-omschrijving staat een ‘klantenreview’ van iemand die de app gebruikt tijdens het tv-kijken. Je hoeft dan de tv niet meer zo heel luid te zetten, ook als je luidruchtige huisgenoten hebt. Maar ook in dat geval zul je toch ietsje vertraging merken. Een andere gebruiker heeft in het verleden $5000 aan gehoorapparaten uitgegeven en is nu tevreden gebruiker van deze gratis app. Tja, dat vind ik toch wat ongeloofwaardig. Als je een professioneel gehoorapparaat (of bril, of medisch hulpmiddel) nodig hebt, ga je toch niet behelpen met een app?

https://www.iculture.nl/gids/applijst-gehoorschade-meten/

Ik vind het dan ook vooral een leuke toepassing voor momenten dat je moeite hebt om iets te verstaan. Bijvoorbeeld als je in de sportschool iets op de tv’s wilt volgen, maar vanwege de herrie moeite hebt om te verstaan. Of als je thuis een rondscharrelende muis wilt betrappen en over supergehoor wilt beschikken. Als bij een presentatie of toespraak bent en moeite hebt om de spreker te verstaan. Heb je serieuze problemen met je gehoor, dan kun je er beter even naar laten kijken.

Score

8.4

Fennex

Fennex

€0,00

Voordelen +

  • Versterkt geluiden om je heen
  • Ideaal tijdens toespraken en presentaties
  • Veel instellingsmogelijkheden
  • Helemaal gratis

Nadelen -

  • Vanwege kleine vertraging onpraktisch tijdens 1-op-1 gesprekken en groepsgesprekken

Conclusie Fennex review

Fennex kan in sommige situaties goed van pas komen. Het gaat dan met name om situaties waarbij je weinig invloed hebt op de geluidskwaliteit, bijvoorbeeld als je in het publiek zit en een spreker moeilijk kunt verstaan. Voor 1-op-1 gesprekken is het wat raar om met oordopjes te gaan zitten en vanwege het interactieve karakter van zo’n gesprek is de vertraging wat beter merkbaar. Gelukkig hebben de makers van de app die vertraging wel weten te beperken tot tienden van seconden, dus als je rustig praat is het nog wel mogelijk een gesprek te voeren. Het mooie is dat Fennex ook met de AirPods werkt, die je wat makkelijker achter lang haar kunt verbergen, zodat mensen niet zien dat je een oordopje draagt om je gehoor te versterken.

Foto: Gehoorprobleem, Shutterstock-foto door Adam Gregor, shutterstock_272162042

Reacties: 14 reacties

  1. Heb zelf al jaren een pieptoon in mijn oren agv gehoorschade. Zou mooi zijn als zo’n app ook een soort van tegengeluid zou kunnen maken waardoor ik die irritante pieptoon niet meer hoor. Weet iemand of zoiets bestaat?

  2. Klinkt goed! Is de vertraging niet minder als je earpods (bedraad) gebruikt ipv de Airpods?

  3. aww wat een schattig logo, fennek vosjes zijn mn lievelingsdieren.

  4. Tja, dat vind ik toch wat ongeloofwaardig. Als je een professioneel gehoorapparaat (of bril, of medisch hulpmiddel) nodig hebt, ga je toch niet behelpen met een app?

    Waarom niet? Misschien niet deze applicatie door de vertraging. Maar als deze app geen vertraging zou hebben, waarom zou dat geen volwaardige vervanger kunnen zijn?

    Vindt het een beetje kort door de bocht, helemaal van iemand die veel met techniek/apps bezig is.

    • @Ro: Iedereen moet dat natuurlijk zelf weten. Maar als je een gehoorprobleem hebt lijkt het MIJ veel praktischer om daar een structurele oplossing voor te zoeken, in plaats van steeds oordopjes indoen zodra je met iemand wilt praten. Gehoorapparaten zijn er ook met een hoog early adoptergehalte, waarbij je de equalizer-instellingen via een app op je iPhone kunt tweaken. Super high-tech. Overigens, als ik had gezegd: “Kan prima je gehoorapparaat vervangen”, was de beer los geweest.

      Ik vind bij dit soort onderwerpen dat je altijd zelf moet blijven nadenken en niet koste wat kost voor de technologie-optie moet gaan. Bij gadgets en apps die met gezondheid te maken hebben, moet je weten waar recreatief knutselen ophoudt en wanneer het tijd is om professionele hulp in te roepen. Je kunt bij een hartkwaal ook best leuk zelf wat gaan zitten rotzooien met adviezen van Dr. Google, apps en wearables, maar misschien beter van niet.

      @Bassie: In de voorbeelden die ik (een paar keer) in de tekst uitleg: als je ergens in het publiek zit en de spreker niet goed kunt horen, in een sportschool met veel geroezemoes, in een drukke huiskamer met veel mensen waarbij je de tv niet kunt horen.

  5. NADELEN
    Vanwege kleine vertraging onpraktisch tijdens 1-op-1 gesprekken en groepsgesprekken

    Wanneer heb je er dan wel iets aan ???

  6. @B: Kijk eens naar de App ReSound relief ! Zelf werk ik dagelijks met slechthorenden en mag ook met high tech hoortoestellen werken (ReSound LiNX en de 3D).
    De hier voorgestelde App is leuk, echter niet meer dan dat. Met je gehoor moet je niet stunten of prutsen, laat je gehoor testen bij een kwaliteits-audicien (Beter Horen) en bescherm je gehoor. Je hebt tenslotte maar 2 oren, de gevolgen van slechthorendheid en tinnitus (oorsuizen) kunnen een enorme impact hebben !

  7. @B: Een pieptoon is wat je al zegt, gehoorschade. Het is het gevolg van beschadigde haarcellen. Tegengeluid werkt omdat het de omgevingsgeluiden in een tegengestelde fase uitzend. Deze geluidsgolven heffen elkaar daarmee op waardoor het trommelvlies geen vibratie ontvangt. Jouw gehoorschade bevindt zich na het trommelvlies waarop antigeluid of tegengeluid geen invloed kan uitoefenen. Het piepen wat je hoort komt van binnenuit en niet van buitenaf.

    Ik zou een arts raadplegen, er zijn weinig remedies maar weinig is niet niets.

  8. Leuk Gonny dat je deze app reviewt. Ik heb hem gelijk gedownload omdat ik af en toe het gevoel heb dat ik wat beter zou willen horen, morgen eerst maar ff uittesten, maar lijkt me nu al leuk. En verder vind ik het geweldig dat zulke technieken gewoon ontwikkeld worden in apps en gratis te gebruiken zijn.

  9. Mooie tip, gedownload en handig om de buren wat beter te kunnen horen waar ze nu precies met elkaar ruzie over maken!

  10. Ik weet niet waarom maar bij mij werkt die app niet, hij gaat dan heel zacht en via de frondspeaker van mijn iPhone terwijl mijn AirPods gewoon verbonden zijn, en dat krijg ik niet goed ingesteld.

  11. Origineel geplaatst door B
    Heb zelf al jaren een pieptoon in mijn oren agv gehoorschade. Zou mooi zijn als zo’n app ook een soort van tegengeluid zou kunnen maken waardoor ik die irritante pieptoon niet meer hoor. Weet iemand of zoiets bestaat?

    Ik denk het niet aangezien timitis, ik hoop dat ik het goed schrijf, iets is wat er eigenlijk niet is maar wat word gegenereerd door het oor zelf.
    Maar je kunt natuurlijk altijd even Googlen op timitis behandeling

  12. @B: heb ik ook “gelukkig” alleen als het stil is. Maar om constant met dopjes in te gaan lopen lijkt mij ook geen optie. En het dan nog maar niet over de gebruiksduur van de batterij te hebben.

  13. @B: Je kunt proberen of de ReSound Relief app wat voor je oplost