Filmic Pro: geavanceerd filmen op de iPhone

Filmic Pro geeft een hele reeks opties aan filmfanaten met een iPhone. Onder andere de exposure, resolutie, framerate en het volumelevel kunnen worden ingesteld.
Bart Breij -

Filmic Pro filmen op de iPhone volumeJe kan snel kiekjes maken met de iPhone, maar je kan ook een applicatie als Camera+ installeren en gebruiken om geavanceerd foto’s te schieten. Door opties als belichting instellen en op een grid fotograferen, ziet het resultaat er ineens veel overtuigender uit. Filmic Pro wil diezelfde stap betekenen voor video als Camera+ voor fotografie doet. De applicatie voegt talloze functies toe aan filmen op de iPhone, inclusief het selecteren van een framerate, resolutie en het instellen van exposure.


Filmic Pro heeft drie manieren van filmen: Single Reticle Mode, Double Reticle Mode en Full Frame Mode. De eerste daarvan kennen we reeds van het filmen op de iPhone en gaat van een enkel focuspunt uit. In de Double Reticle Mode heb je, vergelijkbaar met de focus- en belichtingsspot in Camera+, een vierkante shooter voor de focus en een ronde voor de exposure. De eerste concentreert zich op het gedeelte van het beeld dat scherpgesteld wordt en de tweede over de hoeveelheid licht en de verhouding scherpte-diepte die er ontstaat. De derde manier van filmen is de Full Frame Mode, waarin de focus en exposure beide door het hele frame worden bepaald.

Filmic Pro nachtopname

Het is lastig om bovenstaande functies nauwkeurig uit te leggen. Exposure is niet zo simpel als de belichting in een foto. Je moet er een paar keer mee spelen om er gevoel voor te krijgen. Opties die meteen invloed hebben op het gefilmde zijn er ook: er zijn drie resoluties om uit te kiezen (film je in de hoogste resolutie of moet een filmpje snel op sociale media kunnen), de framerate is handmatig in te stellen van 1 tot en met 25 én 30 frames per seconde en de beeldverhouding kan eveneens ingesteld worden. Zo kun je op elk moment schakelen tussen 4:3 en 16:9 verhoudingen, iets wat je natuurlijk niet moet doen als jouw verschillende filmfragmenten uiteindelijk één film moeten worden.

De Slate-opties zullen waarschijnlijk slechts besteed zijn aan een select publiek, maar zijn een welkome aanvulling. Filmpjes in de bibliotheek van de iPhone worden ermee van technische informatie voorzien en de techniek leent zich om te synchroniseren met een externe audiobron die je kan aansluiten op de iPhone. Handig is ook de mogelijkheid om het volume van de audio in te stellen, zodat er minder kans is op plotselinge harde geluiden. Een meter in beeld geeft aan of het volume op een fatsoenlijk niveau zit.

Filmic Pro professioneel shot

Filmic Pro is niet voor de persoon die de telefoon erbij pakt om even snel een filmpje te schieten en richt zich op toegewijde filmers. Dat blijkt ook uit het feit dat je rechtstreeks naar een FTP-server kan uploaden als een film klaar is. Andere uploadmogelijkheden zijn Facebook, YouTube, Vimeo en de online opslagdienst Dropbox. Twitvid, een Twitter-videodienst die vooral op snelheid is gericht, wordt dan weer niet ondersteund.

Op de iPhone 4 kan Filmic Pro gebruik maken van de front-facing camera en de normale camera. Op oudere toestellen is die luxe er natuurlijk niet. Sowieso lijkt de applicatie meer gericht op de filmcapaciteiten van de iPhone 4, die in een veel hogere resolutie kan filmen dan de iPhone 3G(S).

Downloaden: Filmic Pro (€2,39)

Reacties: 10 reacties

  1. Zo goed is de camera van de iPhone nou ook weer niet toch..?

  2. De camera van de Iphone 4 is prima hoor.

  3. Origineel geplaatst door Quake90
    Zo goed is de camera van de iPhone nou ook weer niet toch..?

    Dan heb jij geen iPhone 4 😉

  4. Origineel geplaatst door Quake90
    Zo goed is de camera van de iPhone nou ook weer niet toch..?

    Ik dacht precies hetzelfde, ik heb verschillende apps geprobeerd om te kijken of ik er voordeel uithaal.
    Maar uiteindelijk, de kwaliteit is NOOIT beter, ze gooien gewoon een heleboel filters en saturators op het beeld zodat het opeens “mooi” is en vivid, of uit de lucht gegrepen HDR technieken of een programma dat er meer pixels van moet maken… Uiteindelijk is het gewoon een kleine sensor, met grenzen in pixels, scherpte en lichtsterkte. En GEEN ENKEL PROGRAMMA brengt hier verandering in, daarom is het hardware. Daarom vind ik al dit soort applicaties erg nutteloos omdat met nabewerking van photo/video op een iPhone kom je vaak net zo ver, als niet verder! Ik vind het ook grappig dat dit programma zich moet richten op toegewijde filmers, want die zullen überhaupt dan toch niet een iPhone erbij pakken ?!?

  5. Volgens mij heb je het artilkel niet (goed) gelezen, Filmic heeft geen filters maar zet enkel de focus, belichting en witbalans vast in een opname, een zeer nuttige toevoeging als je een beetje controle wilt over je opnames.

    Natuurlijk is de iPhone geen pro-camera maar met een beetje creativiteit kun je evengoed verdomd mooie resultaten bereiken.

  6. Gefilmd met de iphone4. Sensor valt reuze mee. Ok, je komt er niet mee op TV.
    Ik gebruik ProCamera. Kan bijna net zoveel als Filmic.

  7. Het ligt niet aan de camera of een foto mooi wordt, maar veel meer aan de gebruiker. De fotograaf bepaald of een foto een uniek gevoel uitstraalt of niet. Je kan in principe met een 3GS net zo mooie foto’s maken als een D-SLR, want wat is een mooie foto? Kwalitatief zal de 3GS onderdoen, maar door de eigen inbreng van de fotograaf zal de foto niet veel verschillen als je gevoel hebt voor hoeken en belichting. Het verschil is dat je op een D-SLR gewoon meer controle hebt over je camera en dat probeert Camera+ en deze app ook na te bootsen.

  8. @Dikkie b: Helemaal met je eens!

    Heb zelf ook al diverse filmapps geprobeerd, maar iedere app levert een slechtere kwaliteit af dan de originele camera app. De kwaliteit van de iPhone 4 (en 3GS) is prima, maar hoe meer toeters en bellen in de app, hoe slechter de kwaliteit! Ik zie idd ook meer in nabewerking van een filmpje dan tijdens de opname zelf…

  9. Origineel geplaatst door Henri
    Volgens mij heb je het artilkel niet (goed) gelezen, Filmic heeft geen filters maar zet enkel de focus, belichting en witbalans vast in een opname, een zeer nuttige toevoeging als je een beetje controle wilt over je opnames.Natuurlijk is de iPhone geen pro-camera maar met een beetje creativiteit kun je evengoed verdomd mooie resultaten bereiken.

    spijker op z’n kop !

    Mooie toevoeging de app

  10. @Henk: Toevallig wel.