FK: Farmacotherapeutisch Kompas op de iPhone

FK of het Farmacotherapeutisch Kompas is nu ook verkrijgbaar voor de iPhone, iPod touch en iPad. De applicatie met medicijnen biedt hetzelfde als het handboek en is gratis te downloaden uit de App Store.
Bart Breij -

Fk Farmacotherapeutisch Kompas iPhone iPod touch iPadAls je nog niet weet wat het Farmacotherapeutisch Kompas is, hoef je het vermoedelijk ook niet te weten. ‘FK’ geldt als hét standaardwerk over medicijnen en geneesmiddelen die in Nederland leverbaar zijn. Het wordt elk jaar in boekvorm verspreid onder de doelgroep als apothekers, artsen en verzekeraars en is in die vorm particulier verkrijgbaar voor 47,50 euro. Het College van Zorgverzekeringen biedt de database met gegevens sinds kort ook aan voor de iPhone, iPod touch en iPad – en kost dan geen cent.


De applicatie van FK is nagenoeg dezelfde als de mobiele variant van de website waarop dezelfde database is te raadplegen, met het grote verschil dat alle gegevens in de app offline inzichtelijk zijn. Toch is de app maar 10,7 MB groot. Dat komt omdat het naslagwerk van alle opsmuk is ontdaan. Het bevat enkel kleine, grofkorrelige pictogrammen bij items om te zien om wat voor een soort medicijn het gaat. Voor de rest is er alleen tekst.

Elk geneesmiddel, te vinden in een lange alfabetische lijst met zoekbalk bovenin, bevat adviezen over de dosering en het gebruik ervan. Er worden indicaties, maar ook contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen van de medicijnen beschreven. FK iPhone adalimumab paginaAndere knoppen die informatie over een middel herbergen zijn: zwangerschap/lactatie, waarschuwingen/ voorzorgen en eigenschappen. In het laatste vak tref je bijvoorbeeld cijfers over de lichaamsopname van een medicijn en de slagingskans ervan. Om het makkelijk te houden, tref je op elke pagina onderaan een legenda van symbolen die bij de algemene omschrijving bovenaan al dan niet worden afgebeeld. Zo hoef je niet nog eens naar een extra pagina voor die uitleg. Een kruisje achter een middel houdt bijvoorbeeld in, dat het nog niet is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem.

In 1982 verscheen het Farmacotherapeutisch Kompas voor het eerst, met als doel een jaarlijks overzicht samen te stellen waaraan experts kunnen zien wat de beste medicijnen voor een situatie zijn en wat de meest voordelige oplossing is. Met ingang van dit jaar en de pas uitgebrachte iPhone-applicatie, is het naslagwerk nu handzamer dan ooit. Bovendien wordt de app elk kwartaal geactualiseerd.

Downloaden: FK (gratis)

Reacties: 12 reacties

  1. De app is niet echt mooi, maar werkt verder prima! Heb er de afgelopen dagen al veelvuldig gebruik van mogen maken.

  2. Ideaal! Praktische lay-out en werkt lekker snel. Zeker erg handig als je een keer even geen internet bij de hand hebt. Zo horen naslagwerken te zijn!

  3. Helemaal tegek!!! Voor medici dan wel.

  4. Heb dit programma reeds jaren gebruikt op mijn PDA.
    hij is er nu gelukkig ook voor de Iphone , en wat nog veel mooier is ,hij is gratis geworden. Voor de PDA versie gold een abonnement van 3 tientjes per jaar.
    App doet gewoon wat hij moet doen, echt TOP!

  5. ik gebruikte nog een snelkoppeling naar safari.
    dit werkt veel beter

  6. Top! paar dagen geleden al gedownload.
    Nu nog Pinkhof medisch woordenboek op de iPhone, op de PDA is die vrij prijzig…

  7. Het FK is NIET het boek, dat is het Informatirium Medicamentorium.

  8. Origineel geplaatst door apotheker
    Het FK is NIET het boek, dat is het Informatirium Medicamentorium.

    Dat ligt er natuurlijk aan of je voorschrijver of afleveraar bent 😉

  9. Origineel geplaatst door apotheker
    Het FK is NIET het boek, dat is het Informatirium Medicamentorium.

    Het wordt elk jaar toch echt in boekvorm uitgegeven. Misschien niet de bijbel voor iedere apotheker, maar toch zeker wel voor de meeste artsen (al dan niet in opleiding).

  10. Kijk dat is nou eens handig. Elke keer surfen naar de mobiele pagina van hun is ook niet altijd lekker. 3G dekking in een ziekenhuis is er niet.

  11. Even een belangrijke opmerking: het “CFH” advies wat bij de meeste medicijnen staat, is gebaseerd op kostenreductie van de gezondheidszorg! Met andere woorden: over dure medicijnen is dit advies niet vaak positief, terwijl bij goedkope medicijnen het betreffende medicijn de hemel in geprezen wordt en zelfs als standaardtherapie wordt aanbevolen. Het goedkoopste medicijn is niet per definitie het beste medicijn! Onthoudt dat goed en vraag je arts waarom gekozen wordt voor een bepaalde therapie!

  12. Komt er ook een app beschikbaar voor androïd??