Flickr voor iPhone krijgt live filters en nieuwe cameraopties
Lees een willekeurig techblog en je leest een lofzang over Yahoo. Het internetbedrijf dat jarenlang steeds verder wegkwijnde, bloeit onder directeur Marissa Mayer weer op tot een bedrijf dat allerlei investeringen doet en onder andere kwam met de fraaie weer-app Yahoo Weer op de iPhone. Flickr werd eerder nog vernieuwd, maar maakte nog wel gebruik van de standaard fotobewerking van Aviary die in allerlei uitwisselbare foto-apps wordt gebruikt. Nu niet meer. Een update van Flickr geeft de toepassing eigen bewerkingsopties en eigen fotofilters die je ook vóór het nemen van de foto kan instellen. Het is een sprong vooruit.
De nieuwe bewerkingsopties komen speels maar snel geanimeerd in beeld nadat je een foto hebt geschoten, en het uiterlijk ervan doet in lettertype en vanwege de witte icoontjes veel meer aan iOS 7 denken dan de rest van de Flickr-app. Knoppen hebben geen beschrijvingen, maar de pictogrammen zijn inmiddels bekend van elke andere foto-app en spreken voor zich. Met een toverstok ‘optimaliseer’ je de foto en maak je hem wat lichter, je kan hem uitsnijden en een ander filter toepassen nog nadat de foto is gemaakt. Dan druk je op stipjes voor de vier volgende bewerkingsopties. Een knop leidt naar helderheid, contrast, saturatie, exposure en witbalans. De volgende naar de kleurbalans, er is een schuiver om de foto mee te verscherpen en je kan de kleurenlevels aanpassen in een handige grafiek. De meest bijzondere optie zie je niet: door een pinch-to-zoom op de foto toe te passen, bepaal je de vignettering. De zwarte rand om een foto dus.
Flickr beschikt over veertien fotofilters en die hebben allemaal nog een paar opties naast de bewerkingsmogelijkheden die we net hebben genoemd. Als je een filter selecteert, duikt er een pennetje op in de preview van het filter en kan je een filter op verschillende punten aanpassen door opnieuw een pinch-to-zoom of draaibeweging op het aspect dat je kiest. Zo verander je de scherpte, diepte, vignette, lichtvlekken en een versleten effect. Als je met een draaibeweging bezig bent, verdwijnt het paneel wel uit beeld en verlang je al snel naar een ontbrekende knop om je laatste actie ongedaan te maken.
Tijdens het maken van een foto heb je eveneens meer mogelijkheden. Je kan op twee punten in beeld drukken om de focus onafhankelijk van de exposure in te stellen en er is een mogelijkheid om een grid in beeld te brengen ter bevordering van je compositie. De veelvoud aan veegbewegingen voor en na het maken van een foto maakt foto’s maken in Flickr niet altijd zo duidelijk als de eerdere fotobewerker van Aviary, maar de app heeft wel aan karakter en eigen mogelijkheden door gewonnen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties