FLUD rss-lezer voor de iPhone: alternatief voor Pulse (review)

Review van FLUD, een nieuwe rss-lezer voor de iPhone, waarbij je maximaal 25 feeds kunt lezen in een magazine-achtige weergave.

flud mobileFLUD is een nieuwe rss-lezer voor de iPhone, die afgelopen dagen in de App Store werd gelanceerd. De app is gratis en in twee varianten verkrijgbaar: FLUD Mobile voor de iPhone en FLUD (zonder toevoeging) voor de iPad, die al wat langer verkrijgbaar was. Je kunt er maximaal 25 nieuwsfeeds in kwijt. Dat is meer dan de 20 nieuwsfeeds die de belangrijkste concurrent, Pulse News Mini, aankan.

Sterke punten zijn de grafisch mooi uitgevoerde interface en het feit dat de app gratis is. Pulse News Mini kostte aanvankelijk nog €2,39 maar is inmiddels ook gratis.


iphoneclub-fludQua design is FLUD goed uitgevoerd. Standaard zijn al 8 feeds aanwezig, zoals Engadget, Gizmodo, Fast Company en Uncrate. In de lijst met featured rss-feeds vind je nog meer suggesties, zoals Fortune en Forbes voor liefhebbers van zakennieuws. Je kunt ook zoeken op basis van trefwoord, al werkt dat lang niet zo nauwkeurig als het zelf invoeren van de URL. De feeds verschijnen als losse ‘magazines’ naast elkaar, waarbij je een swipe-beweging van rechts naar links moet maken om naar het volgende ‘magazine’ te gaan. De app gebruikt daarvoor de weergave zoals het springboard, waarbij bolletjes onderin het scherm aangeven op welke pagina je je bevindt.

Voor het lezen van het volgende artikel maak je een swipe-beweging van links naar rechts. Bij het opstarten van de app duurt het steeds enige tijd voordat de artikelen geladen zijn, wellicht omdat het ophalen van de foto’s en het herformatteren van de opmaak wat processorkracht kosten.

Bij het bladeren door de artikelen kun je op het O-icoontje drukken om het originele artikel te lezen, desgewenst binnen de app of in Mobile Safari. Zelfs video’s kun je binnen de app afspelen.

[flickr]set:72157625526795016[/flickr]

flud-love-itVind je een artikel interessant, dan kun je op het harticoontje tikken om de populariteit van het artikel te vergroten. Je kiest daarbij voor de optie Love It. Andere opties die bij het klikken op het harticoontje verschijnen zijn Facebook, Twitter en Email. FLUD kan ook artikelen offline opslaan, zodat je ze zonder internetverbinding kunt lezen.

Naast alle positieve eigenschappen heeft FLUD ook wat uitdagingen. Zo worden speciale tekens niet altijd goed geïnterpreteerd door de app. Het laden van 15 feeds (in mijn geval) duurde ook langer dan ik zou willen (zo’n 15 seconden bij het opstarten van de app). Er is geen mogelijkheid om OPML-bestanden te importeren of met een bestaande rss-dienst zoals Google Reader te synchroniseren. Het toevoegen van nieuwe feeds is daardoor onhandig: de rss-feed van de Nederlandse website Bright kon ik niet vinden door te zoeken op ‘bright’. En het handmatig invoeren van de URL http://feeds.bright.nl/brightmagazine leidde tot 0 zoekresultaten. De app is bovendien niet in landschapsweergave te gebruiken en door het royale gebruik van graphics voelt het wat krap lezen op het kleine schermpje van de iPhone. Wie een iPad heeft, kan beter voor de grote uitvoering kiezen. Dat geldt trouwens niet alleen voor FLUD, maar ook voor concurrent Pulse.

Conclusie

Aan de vormgeving van FLUD is veel aandacht besteed. Maar aan de performance valt nog wel iets te sleutelen. Het ophalen van 15 nieuwsbronnen duurt soms al behoorlijk lang, wat misschien de reden is waarom de ontwikkelaar voor maximaal 25 feeds heeft gekozen. De app moet voor alle feeds foto’s binnenhalen en op de juiste wijze vormgeven, wat overigens erg mooi wordt gedaan. Op detailniveau kan er nog wel wat bijgeschaafd worden, bijvoorbeeld het gemakkelijker toevoegen van feeds, het synchroniseren met bestaande diensten en het beter omgaan met vreemde tekens.

Info: FLUD Mobile

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.