Food Intolerances: voedselallergie-app voor iPhone en iPad
Het aantal mensen met een voedselallergie neemt in Europa sterk toe. Vooral kinderen tussen de 0 en 5 jaar hebben er steeds vaker last van. De Food Intolerances app helpt mensen om hun dieet op hun allergieën af te stellen. Gebruikers kunnen kiezen uit de volgende intoleranties: histamine, fructose, sorbitol, lactose, sacharose, salicylzuur, gluten, melkeiwit en ei
. Bij elk van de 700 voedingsmiddelen staat informatie over de aanwezigheid van deze stoffen, zodat iemand snel kan zien of het binnen zijn of haar dieet past. Met de geschikte producten kunnen ze bijvoorbeeld een menu samenstellen of ‘veilige’ boodschappenlijstjes maken. De app is sinds kort ook in het Nederlands beschikbaar, maar de meeste beschrijvingen staan nog in het Engels.
Wanneer je de app opent wordt gevraagd naar jouw voedselintoleranties. Je kan hier meerdere allergieën invullen. Per stof geef je met een schuifbalk aan hoe gevoelig je ervoor bent. Als alles is ingevuld kunnen gebruikers naar voedselgroepen of specifieke voedingsmiddelen zoeken wanneer ze maar willen. Bijvoorbeeld als je in de supermarkt staat, of in een restaurant zit en twijfelt over een ingrediënt op de menukaart. De app heeft geen internetverbinding nodig. Door de kleuren – groen is goed, lichtgroen is twijfelachtig en rood is fout – en de heldere opzet zie je meteen of bepaald voedsel problemen kan opleveren. Food Intolerances werkt niet met specifieke voedselmerken, zoals Lidl of Albert Heijn huismerk, maar met de globale voedingsmiddelen kom je ook een heel eind.
Wie meer voedingsinformatie wil, of allergisch is voor soja, vis, varkensvlees, rundvlees, vlees, sulfieten, bakkersgist of tarwe moet het “Voedingsfeitenpakket” of het volledige “Allergie- en filterpakket” aanschaffen via een in-app aankoop van €1,79. Dat laatste pakket laat ook de zogenaamde “kruisreacties” bij allergieën voor berken, graspollen, bijvoet, nachtschade, peulvruchten, latex, huisstofmijt en noten zien. Bij mensen die last hebben van deze allergieën kunnen de antistoffen tegen de graspollen in het lichaam ‘zich vergissen’ en ook ook op onderdelen uit het voedsel richten. Iemand die allergisch is voor graspollen kan bijvoorbeeld kruisreacties ervaren bij het eten van aardappel, tarwe, tomaat, pinda en boekweit.
Downloaden: Food Intolerances (€5,49, universeel, iOS 4.3+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties