
Frustr8tor: breinbreker van Nederlandse bodem op de iPad
Kan je geen Sudoku meer zien of ben je toe aan een volgende pijniging voor je hersens? Dan loont het om een blik te werpen op de nieuwe iPad-game Frustr8tor. Dat is een Nederlands puzzelspel van Albert Eckhardt en de beroemde voetballer Marc Overmars, waarin je een serie bolletjes in een veld moet plaatsen. De uitdaging is dat geen van de bolletjes in dezelfde horizontale, verticale of diagonale lijn als een ander bolletje mag staan. Voor het merendeel van de 68 puzzels rekenen de makers al snel zo’n kwartier speeltijd.
Als bordspel maakte Frustr8tor al even furore in Nederland. Er zijn zo’n 200.000 exemplaren van verkocht en het won de Spel van het Jaar-prijs in 2007. Elke puzzel bevat een aantal roze bolletjes die je niet mag verplaatsen en een serie groene balletjes die je zelf neerlegt. In de nieuwe Barricade-spelmodus zijn de roze bolletjes vervangen door hekken die een deel van je speelveld blokkeren. In totaal zijn er 68 puzzels, waarvan de eerste 8 je introduceren in het spel met een klein speelveld. De klassieke en Barricade-levels zijn beide opgesplitst in beginners- en expertuitdagingen.
Kleurenblinde personen kunnen moeite hebben met de kleuren die Frustr8tor gebruikt. Als je een hint koopt (waardoor er 5 minuten worden opgeteld bij de tijd die je over de puzzel doet), veranderen de gele balletjes die goed liggen, in de kleur groen. Die is echter nauwelijks te onderscheiden van de gele bolletjes. Voor alle anderen die toe zijn aan een nieuwe puzzeluitdaging, kan Frustr8tor wel eens in je behoefte voorzien. Het heeft genoeg breinbrekers om je uren aan zich te binden.
Downloaden: Frustr8tor (€1,59, ook geschikt voor iPhone)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik heb dit spel in het ‘echt’ liggen en iedereen die hem ziet is meteen verslaaft! Het is een super spel!
Verrassend leuk spel, je zou denken dat het snel gaat vervelen maar dat is absoluut niet het geval, ik kan hem haast niet wegleggen…
Leuk, het acht koninginnenprobleem. Plaats 8 koninginnen op een schaakbord zonder dat ze elkaar kunnen slaan. In 1985 tijdens college computerprogrammeren gebruikt om het nut van recursieve procedures te leren. In Pascal nota bene, lang verhaal. We vonden tientallen oplossingen.
@Arjen Jongeling: er zitten niet eens 3 koninginnen in een schaakspel. Kunnen ze dat spel niet beter het pionnen probleem noemen.
@Satoer: Als je de essentie van dat spel snapt had je dit niet hoeven vragen…
@Satoer: jaja, dát was nog eens buiten kaders denken. Recursieve procedures die zichzelf aanroepen was nog tot daar aan toe, maar acht koninginnen plaatsen terwijl er maar 2 in het spel zitten? Sommige studenten werden schuimbekkend en stuiptrekkend afgevoerd. Ze konden de abstractie niet aan. Zelf ben ik nog maanden in therapie geweest. Studeren in de jaren 80 ging er keihard aan toe. Dat zie je nu niet meer.
Weten jullie trouwens zeker dat het marC Overmars en niet MarK Overmars?
MarK is professor Game Design (Utrecht) en ontwikkelaar van de applicatie ‘Game Maker’.
Lijkt mij veel waarschijnlijker dan een hele goede voetballer.
@Faestro:
Volgens mij is het wel die voetballer, is volgens mij nog in DWDD geweest met het spel (niet de app)
Voetballer Marc Overmars is slechts ingehuurd voor de marketing en heeft het spel niet ontwikkeld.
Er is inmiddels een update (v1.1.0) verschenen met daarin de volgende uitbreidingen:
• Integratie met Facebook en Twitter: deel je score, enthousiasme en frustraties direct met anderen.
• 7 nieuwe barricaden practice puzzels.
• Visueel scoresysteem (opgelost binnen 2 minuten, 5 minuten of langer).
• Aantal grafische verbeteringen.
De Frustr8tor app heeft inmiddels een gemiddelde klantwaardering van 4,5 (uit 5) o.b.v. 71 waarderingen en was begin maart de best verkochte app in de Nederlandse App Store!
Meer info op of direct de app store link in het bovenstaande artikel.