Met het verdwijnen van Google Reader is er opeens weer een discussie hoe we nieuws consumeren. RSS-feeds lezen is niet iets wat ‘normale mensen’ doen, betoogt Sarah Perez. Alleen de tech-elite, zoals IT’ers, programmeurs, onderzoekers en journalisten gebruiken het. Maar tegelijk is er sprake van nostalgie: Google Reader was een van de laatste plekken op internet waar je zelf mocht bepalen wat je leest, op basis van de feeds die je zelf hebt gekozen. De rest van de bevolking laat zich liever het nieuws voorschotelen, aldus Perez. Ben je het daarmee eens, dan hoor je bij de doelgroep van de app Futureful. Die laat je aan de hand van bolletjes kiezen welke onderwerpen je interessant vindt en schotelt je daarna nieuwsberichten voor.
Futureful bestond al sinds januari in de VS, maar is met versie 2.0 beschikbaar gekomen voor de rest van de wereld. Bovendien is de app niet meer alleen op de iPad te gebruiken, maar ook aangepast voor de iPhone. Investeerder is medeoprichter Janus Friis van Skype, dus we hadden hoge verwachtingen bij het installeren van deze app. De roze-paarse kleur die de makers hebben gekozen, schrikt in eerste instantie af. Maar de gebruikersinterface fascineert: je start de app op en kunt meteen aan de slag met de bolletjes die in beeld verschijnen. Ze lijken boven het scherm te zweven en kleven aan elkaar vast. Je tapt op bolletjes die een interessant trefwoord bevatten, bijvoorbeeld ‘mobile’ of ‘apple’ en krijgt vervolgens artikelen te zien die daarbij passen. Helemaal willekeurig is dat natuurlijk niet, want ze zijn gekozen op basis van de onderwerpen die je hebt aangetikt. Maar je weet nooit van welke website het nieuwsbericht afkomstig is en welke insteek is gekozen.
Je hoeft in Futureful geen account aan te maken. Zie je onderwerpen die je niet interessant vindt (‘sigmund freud’ misschien?), dan kun je die uit het scherm slepen. Futureful is een nieuwslezer, maar ook een browser om op vrij willekeurige wijze nieuwe onderwerpen en nieuwtjes te ontdekken. Je zit niet vast aan de content van jouw favoriete sites, maar krijgt een selectie van allerlei sites te zien. Let wel: een selectie, want die ene obscure site die éénmaal per maand een briljant artikel publiceert heeft weinig kans in Futureful. Uiteindelijk komt toch weer de gevestigde Engelstalige orde voorbij, zoals GigaOM. Futureful leert van je interesses op basis van de artikelen die je leest en of je een bepaald artikel helemaal uitleest. Dit bepaalt de artikelen die later in de app verschijnen.
Wat me opviel, was dat de onderwerpen die in de app verschijnen wel weer op de eerder genoemde tech-elite zijn gericht. Branding, artificial intelligence, science fiction, robotics, samsung, tablets… terwijl de doelgroep van mensen die over Justin Bieber en Rihanna willen lezen veel groter is. Maar de kans is groot dat die voorlopig nog gewoon de entertainmentrubrieken van de krant blijven lezen en nog niet klaar zijn voor zo’n ‘rare’ app met bolletjes.
Downloaden: Futureful (gratis, universeel, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties