Gangstar Rio: City of Saints is de volledige naam van het derde deel uit de Gangstar-serie van Gameloft, die vannacht voor de iPhone, iPod touch en iPad is verschenen. Ook in het derde deel lijkt het open wereld-spel nog erg veel op het populaire Grand Theft Auto (GTA). Je speelt de hoofdpersoon Angel, die eigenlijk weg wil uit het criminele wereldje maar er toch weer in gesleurd wordt. Vervolgens kun in helikopters vliegen, in dure auto’s rijden en je in clubs door strippers laten omsingelen – als je maar missies aanneemt waarin je anderen moet vermoorden.
Gangstar Rio is het eerste open wereld-spel, of in het Engels ‘sandbox’ game, dat zich afspeelt in de Braziliaanse stad. Het is een uitmuntende setting voor een spel als dit, waarin je kan gaan en staan waar je wilt. Het zonovergoten decor barst van de kleine straatjes, dure yachts en sportauto’s maar anderzijds ook de gevreesde Favela-sloppenwijken bol van drugsbendes en afrekeningen. Het spel heeft een enorme visuele sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van Gangstar 2. De omgevingen ogen scherp en ze zien er levendig uit. Overal waar je bent, word je omringd door mensen en rijden er auto’s op de weg.
Door de visuele verbetering doet Gangstar meer dan tevoren aan het echte GTA denken. Juist daardoor valt op dat het spel op andere punten lang niet zo goed is. Je kan radiozenders met muziek, gewauwel en reclames beluisteren in de auto’s, maar ze zijn lang niet zo grappig als in GTA. Ook de actie is van een ander niveau. Bij GTA krijg je een missie en kom je terecht in een situatie waarin je zelf moet uitzoeken hoe je hem moet aanpakken. Gangstar Rio is veel duidelijker in die opzet en opent zelfs met een paar bijna beledigend eenvoudige missies waarin je iemand moet schieten of schoppen. Natuurlijk wordt de actie later in het spel wel beter en uitdagender. Gaaf is bijvoorbeeld dat je achter auto’s kan bukken om daar vanuit te schieten.
De verhaalvertelling van Gangstar Rio steekt wat bleekjes af naast het grote voorbeeld. Angel wil uit het criminele circuit stappen, doet een laatste klus (zegt het verhaal; in het spel voer je drie onsamenhangende opdrachten uit) en wil dan aan een leven en kinderen beginnen met zijn vrouw. Als hij vervolgens bij een explosie in zijn gezicht gewond raakt en twee maanden verzorgd wordt, ziet Angel er opeens anders uit en heeft hij zijn vrijbrief om een nieuw leven te beginnen. Het eerste wat je doet… is jezelf aansluiten bij dezelfde bende onder je nieuwe naam en uiterlijk.
Het zal een deel van de spelers van Gangstar worst wezen en er valt wat voor te zeggen. Je kan het fraaie digitale Rio de Janeiro in vijf verschillende, vrij te spelen districten doorkruisen op de manier waarop jij dat wil. Je kan lopen, maar ook auto’s stelen en meenemen en later in het spel vlieg je zelfs met een helikopter of privéjet over de stad. De laadtijden zijn prettig kort en soms zelfs onzichtbaar op de iPhone 4S. De besturing van de auto’s staat standaard op kantelbeweging en is rampzalig oncontroleerbaar, maar gelukkig heb je vier andere besturingsopties daarvoor. Met een stuur en pedalen in beeld is het rij-gedeelte al heel wat beter verzorgd, al is het wel lastig dat de camera vaak aan de zijkant van de auto hangt waardoor je ‘per ongeluk’ weer een voorbijganger onder je motorkap krijgt.
Gangstar Rio: City of Saints is een fraai uitziende open wereld-game met genoeg te doen. Er zijn 5 districten om onveilig te maken, 60 missies om te spelen, tig wapens en kledingopties waarmee je jezelf kan behangen en verschillende woningen die je kan betrekken. De kritische GTA-speler zal zich misschien ergeren aan de simplistische actie en het verhaal, maar de fans van de vorige Gangstars kunnen het derde deel blind oppikken. Zij zullen merken wat voor een gigantische sprong voorwaarts de serie heeft gemaakt.
Downloaden: Gangstar Rio: City of Saints (€5,49, universele app)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 9 reacties