Geocaching.com is de autoriteit op het gebied van geocaching. De officiële applicatie van Geocaching.com is met een prijskaartje van €7,99 echter behoorlijk aan de prijs. Garmin biedt nu een goedkoper alternatief aan, met de naam Garmin OpenCaching. Met deze app kun je op zoek gaan naar geocaching-schatten op je iPhone. Het is tevens de officiële geocaching-app van de website OpenCaching.com, een open source-aanbieder van geocaching-gegevens. De gebruikers leveren zelf de gegevens aan en met deze iPhone-applicatie van Garmin kun je daar meteen een steentje aan bijdragen.
De app bevat een duidelijke introductie tot het fenomeen geocaching. Je kunt daarna gaan zoeken naar nabijgelegen geocaches en filteren op basis van cache-type, moeilijkheidgraad, soort terrein, grootte en aantrekkelijkheid.
Voor wie niet weet wat geocaching is: dit is een soort high-tech schatzoeken waarbij je aan de hand van gps-coördinaten een bepaalde locatie probeert te zoeken. Op de aangegeven locatie is vaak een ‘schat’ verborgen, een kistje of ander object met een logboek en soms ook simpele cadeautjes. Ook zijn er geocaches waarbij je een raadsel moet oplossen of een opdracht moet doen, bijvoorbeeld jezelf fotograferen. De app is ook meteen gebombardeerd tot officiële geocaching-app van OpenCaching.com. Vanaf je Android-toestel kun je caches vinden, verbergen, loggen en delen met anderen.
Met de kompasweergave kun je een cache gaan zoeken. In de app geef je vervolgens aan dat je de cache hebt gevonden, waarbij je deze meteen als favoriet of als bezocht kunt markeren. Wil je anderen ook enthousiast maken voor het geocachen, dan is er de mogelijkheid om je vondsten te delen via e-mail, Facebook en Twitter. Je kunt zelfs vanuit de app zelf caches plaatsen en publiceren op de website.
Als je de app installeert en klikt op ‘Find Cache’ krijg je meteen een overzicht van de dichtstbijzijnde caches, in satelliet- of straatweergave. Aan de hand van een rating-systeem zie je de eigenschappen van de cache. Zo weet je vantevoren wat je kunt verwachten. Eén van de eigenschappen is bijvoorbeeld hoe ‘awesome’ een cache is. Een cache waarbij je tegelijk een prachtig panorama te zien krijgt is bijvoorbeeld meer ‘awesome’ dan eentje waarbij je op een industrieterrein moet gaan zoeken. Bij elke cache is een omschrijving aanwezig, een log en eventuele hints om de cache te vinden. Kies een cache en druk op ‘Go’ om de schat te gaan zoeken met behulp van het kompas.
Downloaden: Garmin OpenCaching
Meer info: Garmin-blog
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Op geoaching.com staan zo ongeveer 500 keer zo veel caches…
@joost Dat zal best, maar lees de eerste drie regels van het artikel nog eens.
En waarbij Joost ook nog even vergeet dat het je per jaar ook nog 30 dollar kost om de website en die app behoorlijk te kunnen gebruiken. 😉
Ben zelf ook een geocacher en gebruik de officiele site. In eerste instantie deed ik het ook met de officiele app die overigens erg goed werkt. Maar doordat de batterij van de iPhone snel leeg loopt met deze app, heb ik uiteindelijk een Garmin GPS aangeschaft. Alleen in noodgevallen gebruik ik de officiele app nog. Werkt er goed.
Ben wel benieuwd naar dit alternatief. Al zal ik dus niet zo snel meer geocachen met de iPhone. Maar om het zo eerst even te proberen is het een prima idee!
Dat is niet waar. De website is gewoon gratis te gebruiken. Alleen als je meer statistieken wilt, kun je er voor betalen. Een premium membership is helemaal niet nodig als je via de officiele website wilt geocachen. Zijn er genoeg die niet betalen en al jaren geocachen op de site.
Dat zei ik dus ook. Het gaat natuurlijk niet alleen om statistieken. Ook ‘voorgevormde’ locatiesets (Pocket Queries) en wat andere zaken kun je alleen betaald gebruiken. En dat is een keuze…
Ik gebruik de ‘officiele’ site – zeer onregelmatig, ook betaald en onbetaald – ook al sinds 2003, dus ben enigszins op de hoogte… 😉
Dit is geen alternatieve app voo geocaching. Je kunt alleen de cache’s van Garmin zelf erop krijgen en daarmee mis je dus 95% van alles wat dit sport leuk maakt. Je kunt ook voo €0,79 een app krijgen en zelfs gewoon via de site cache’s downloaden en de waypoints opslaan met een gratis programma. Hiermee moet je dan de omschrijving even uitprinten als je op pad gaat. Ik heb de officiële app ook en zelfs dan (voor multi-cache’s) print ik hem alsnog uit. Dus mensen, tuin er niet in, open source is niet altijd een toverwoord…..
Geosphere is de beste geocaching app! Zeker een aanrader, maar premium lid zijn is dan wel handig.
Garmin ligt al jaren in de clinch met Groundspeak. Sinds de Wherigo-problemen (Garmin heeft officieel een statement gemaakt dit niet meer actief te ontwikkelen in hardware) en het weigeren van Groundspeak om de chirp’s een eigen cache-klasse te geven zijn ze al bezig opencaching te promoten. Ik snap de actie van Garmin wel, de regeltjes van Groundspeak worden strakker en strakker, niet alleen voor ontwikkelaars maar ook voor cache leggers, waardoor de lol er wel een beetje afgaat…
Nu maar hopen dat opencaching een beetje rap gevuld word en een betere toekomst tegemoed gaat dan Terracaching 😉