Gebruik mobiel bankieren in Nederland in 2012 verdubbeld

Het gebruik van mobiele bankierapps is in Nederland in 2012 sterk gestegen. ING, Rabobank, SNS Bank en ABN Amro zagen het gebruik afgelopen jaar verdubbelen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

mobiel bankieren appHet aantal gebruikers van mobiele bankierapps is afgelopen jaar verdubbeld. Het blijkt uit cijfers van de vier grote banken ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Bank. De twee grootste spelers zijn Rabobank en ING, met elk meer dan 1 miljoen klanten. Bij ABN Amro zijn 760.000 klanten bezig met mobiel bankieren en bij SNS Bank is 10% van de klanten aan het bankieren met een app, zo achterhaalde de NOS.


In totaal heeft 42 procent van de smartphonebezitters een bankierapp geïnstalleerd. Volgens de banken is het opvragen van het saldo de meestgebruikte functie van de apps. “Rondom de salarisbetalingen is er altijd een grote piek”, zegt David-Jan Janse van de Rabobank. “Mensen willen weten of het geld al op de rekening staat. Consumenten kijken ook vaak in de winkels of ze genoeg geld hebben om af te kunnen rekenen.” In 2013 zal het gebruik van mobiele bankierapps nog verder stijgen, verwachten de banken.

Klanten vragen op hun mobiele telefoon ongeveer twee keer zo vaak hun saldo op als achter de pc. Bij de Rabobank schatten ze dat 10 tot 25 procent van de klanten die mobiel bankieren geen gebruik meer maken van de websites van de bank. De bank is van plan om in de mobiele apps binnenkort reclame voor producten aan te bieden, iets wat op de normale websites al vaker wordt gedaan. Ook komen er nieuwe mogelijkheden bij, zoals het afsluiten van een reisverzekering vanaf de smartphone. Voor klanten van de Rabobank verandert er in 2013 nog meer: de bank stopt met de verkoop van telefoonabonnementen, telefoons en prepaidkaarten. De bank vindt na zes jaar dat de verkoop van mobiele abonnementen teveel afstaat van de kernactiviteit, bankieren. Rabo Mobiel heeft 90.000 klanten met een postpaid-abonnement, die voorlopig gewoon kunnen blijven doorbellen en sms’en totdat hun contract afloopt. Ook zijn er 70.000 prepaidklanten die hun simkaarten nog gewoon tot nader order kunnen blijven opwaarderen.

Reacties: 11 reacties

  1. Misschien is het eerst tijd voor de Rabobank om hun app te updaten naar een iPhone 5 vriendelijke versie voordat ze uberhaupt aan reclame gaan denken.

  2. Verdubbeld ja, alleen de applicaties zijn niet meegegroeid. Vooral de Rabobank laat het afweten vind ik.

  3. Eigenlijk vreemd, je betaalt voor de Rabo producten in de vorm van bankkosten, maar je krijgt evengoed reclame voorgeschoteld.

  4. Dat lijkt me zeer sterk, niemand in mijn omgeving heeft een positief woord over mobiel bankieren.
    ik loop wel gewoon even een kantoor binnen om daar mijn betalingen te doen.

    Tevens ook het meest veilige manier.!!

  5. Positief is wat anders dan verdubbeld. Mobiel bankieren heeft wat mij betreft nog veel beperkingen. Alleen, straks ga jij wel extra betalen om in dat kantoor te stappen. Je komt er niet onderuit!@barry55:

  6. veiligheid kost eenmaal geld.

  7. Nou, ik heb niks dan positief commentaar over de ING iPhone app. Werkt top, veel updates. Ideaal.

  8. @barry55: jij gaat voor elke betaling langs jouw bankkantoor? heb jij tijd te veel? ik kan leukere dingen bedenken dan langs de bank gaan om betalingen te doen. Naast het feit dat ik niet tijdens de openingsuren van mijn bank terecht kan omdat ik werk!

  9. Mobiel bankieren is gewoon de toekomst. Gewoon overal en altijd je bankzaken regelen. Zeker met een app als bij de ING heb je je pc gewoon niet meer nodig.

    En het is zeker niet onveiliger als andere methodes. Je pc is gevoelig voor malware, maar je iPhone is redelijk immuun.

  10. Ook ik vind dat de Rabobank app achter loopt. Nog steeds geen update voor de iphone 5.
    Kijk eens in de app store hoeveel verbeteringen er nog doorgevoerd kunnen worden.
    Mobiel bankieren wordt alleen maar groter dus de banken kunnen hier beter wat extra in gaan investeren.

  11. Internetbankieren is behoorlijk link, vooral nu de banken (met name Rabo) niets vergoeden als iemand jou geld van je rekening weet te roven. De banken proberen ons allemaal aan het pinnen te krijgen. Straks (2014) kun je in de supermarkt alleen via pin betalen. Volgens de media schijnen in Nederland de meeste mensen te pinnen. Ga je naar een bank, dan is er nauwelijks nog balie service. Ik was deze week in Duitsland, en daar is er nog normaal balie service bij de bank, en volgens winkeliers betalen het overgrote deel van de Duitsers contant. Dus als wij op termijn geen cash meer op kunnen nemen in ons land, biedt Duitsland de oplossing. En.. de producten zijn daar ook nog eens goedkoper.