Reacties voor: Getest: NRC Handelsblad als ePaper op de iPhone lezen (review)

De ePaper-editie van NRC Handelsblad is ook op de iPhone te lezen, via de applicatie Stanza. In ePub-formaat krijg je echter niet de krant in originele opmaak te zien: het is eigenlijk gewoon één lap tekst.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 20 reacties

  1. Ik denk dat je Stanza nog even onder de knie moet krijgen: blauwe teksten zijn wel degelijk links! Je kan direct vanaf de voorpagina naar de volledige artikelen klikken. Ook staat aan het begin van elk artikel een link naar de inhoudsopgave en naar de voorpagina. Klik op Fokke & Sukke en Kamagurka om de cartoon te zien.

    De voorpagina en sectiepagina’s (binnenland, buitenland, etc) bieden een overzicht van alle artikelen die in die sectie staan. Je kan dus makkelijk ‘koppen snellen’. Als je een artikel wil lezen, klik je op de kop. Elk artikel bevat een link naar de inhoudsopgave, de voorpagina en naar de sectie waar het artikel zich in bevindt.

    Succes met lezen!

  2. Bedankt voor de recensie. Dat de NRC voor het ePaper systeem heeft gekozen lijkt haast wel te betekenen dat de NRC helaas niet met een eigen app gaat komen. Feit is dat het gratis verstrekken van content sowieso onder druk komt te staan…..

  3. Ik had het toevallig vanmorgen geprobeerd.
    Mij beviel het juist uitstekend.
    Het overzicht krijg je door naar de inhoudsopgave te gaan: een klik op het midden van het scherm en dan op het ikoontje linksonder.
    Zo kan je de segmenten (binnenlnad, buitenland, media, wetenschap) en de koppen scannen.
    En: ik kon de krant al op weg naar huis in de trein lezen…

  4. Als abonnee van twee kranten gebruik ik wel eens de desktopversie, de digitale krant dus. Je kunt voor ieder artikel kiezen tussen een pixelversie met foto’s of een tekstversie zonder foto’s – en dan is er ook nog een “printbare versie” die gewoon een pdf is. Op zich is alles wel goed leesbaar op de iphone maar het navigeren is echt beroerd.
    Met boeken op stanza (gutenberg etc.) kan ik echter wel aardig overweg en ik zou wel blij zijn met het epub-formaat als extra keuze…

  5. Beste Gonny,

    De blauwe teksten zijn wel degelijk linkjes, zodat je meteen naar het betreffende artikel kunt springen.
    Je moet daarvoor alleen de link wat langer indrukken.
    Dit is gedaan omdat het kort aantikken de bladzijde doet omslaan.

    De eerste pagina’s van de krant, na de voorpagina laten een overzicht zien met kleine stukjes tekst, zodat je het nieuws snel kunt scannen.
    Via de inhoudsopgave kun je dan in de bijbehorende sectie het volledige artikel lezen.

    Op zaterdag is zelfs het gehele NRC weekblad leesbaar.

    Ik ben het dus niet helemaal eens met je mening.

    Overigens is de e-editie exact hetzelfde als de iREX versie.

    O, en er zitten wel degelijk foto’s bij.

  6. Ben zelf destijds in de combinatie Iliad reader en NRC getrapt. Ik sluit me helemaal aan bij deze review. Veel prettiger vind ik de digitale editie, waarbij je de hele krant voor je ziet en dan op een artikel klikt. Alleen opent safari dan een nieuw window, terwijl je eigenlijk gewoon voor en achteruit wil kunnen gaan. Maar nee, de Iliad versie en deze epub versie vind ik niets. Misschien de digitale versie op de Apple tablet?

  7. Het snel schakelen via de inhoudsopgave (het boeksymbooltje linksonder als je op het midden van een pagina hebt geklikt) is inderdaad doorslaggevend voor het overzicht. En dat heeft nrc nu juist uitstekend voor elkaar, veel beter dan de meeste ebooks. Ook is het een verrassing dat de foto’s netjes in de tekst zijn geplaatst. Lettersoort en -grootte kun je naar smaak aanpassen, en het compacte formaat.. Heerlijk, eindelijk de krant in bed kunnen lezen!
    Gonny, oefen er nog eens mee want misschien wil je straks niet anders meer! (Afgezien van de vraag of nrc de krant van jouw keuze is natuurlijk…)

  8. Origineel geplaatst door John Korver
    De blauwe teksten zijn wel degelijk linkjes, zodat je meteen naar het betreffende artikel kunt springen.

    Klopt, je hebt gelijk. Ik had niet door dat je je vinger een tijdje op de link moet drukken (er verschijnt dan trouwens ook geen pop-up naar de locatie waar je naartoe gaat springen, zoals bij een webpagina).

    Origineel geplaatst door John Korver
    Ik ben het dus niet helemaal eens met je mening.

    No problem, dat is je goed recht. Ik ben dol op ebooks op mijn iPhone, maar de krant op deze manier lezen zie ik toch niet zitten. Ik zie dan ook vooral het nut voor het lezen van wat langere achtergrondartikelen.

    Origineel geplaatst door John Korver
    O, en er zitten wel degelijk foto’s bij.

    Ik heb nog gecheckt of ik misschien ergens het tonen van afbeeldingen had uitgeschakeld, maar dat is niet zo. Maar ik snap al hoe het komt: NRC heeft gewoon extreem weinig foto’s. Je kan makkelijk een pagina of 40 bladeren voordat je weer een foto ziet. Ander punt is dat de foto’s vaak aan het eind van een artikel staan, waardoor je de foto mist als je het artikel niet helemaal uitleest.

    Goede aanvulling!

  9. Ik heb een vergelijkbare ervaring. Het voordeel van het epub formaat is dat je de hele tekst kunt lezen maar de inhoudsopgave laat alleen de titel zien. Dus hoe je door de brei van tekst kunt vinden wat je leuk vindt is mij een raadsel vik denk dat ik dit niet vaak zal ggebrruiken. Dan vind ik rss feeds met samenvatting veel makkelijker of een abonnement via pressdisplay. Deze laatste via een rss feeder te ontsluiten als je dat wilt, geeft een betere ervaring voor minder geld (9’95 dollar per maand)

  10. Excuses voor evt dubbelposting. De NRC is ook als digitale epaper te verkrijgen via Pressdisplay.com Dit met financieel aantrekkelijke abonnementsvoorwaarden
    (oa 9,95$/maand) Wellicht weet Gonny ook hier weer een manier om eea op de iPhone tevoorschijn te toveren. Persoonlijk zou ik het lezen van een digitale replica van een krant op een veel groter scherm (> 10 inch) veel prettiger vinden, bv op de Japanse kleuren E-ink reader, de Flepia!

  11. Duidelijk een vorm van remediatie zoals het NIET bedoeld is! Laat ze gewoon een app maken die speciaal voor de iPhone is ontwikkeld en daardoor heerlijk werkt (zoals Telegraaf, VK en NU)

  12. Kan iemand mij uitleggen hoe ik met een bestaand digitaal abonnement kan inloggen? Heb al gebeld met de NRC maar ze komen niet met een oplossing.

    Graag een reactie

  13. @Gonnie,
    Kan je een vergelijk maken met Kranten.app die bij mij zeer werkbaar is (omgezet in iPhone formaat, overal indexen, geen inlog maar openbaar)

  14. […Maar ik snap al hoe het komt: NRC heeft gewoon extreem weinig foto’s…]

    is een nogal ongenuanceerde conclusie als je beseft dat de complete inhoud van de krant wordt aangeboden op een scherm pakweg 100x (!) kleiner dan papieren formaat. Dus ja, relatief meer txt pagina’s op je iphone terwijl een editie NRC Handelsblad snel 30 nieuwsfoto’s telt.

  15. @Charles: Je moet het even in perspectief plaatsen. De concurrentie (NU, Volkskrant, Telegraaf) hebben iPhone-applicaties waar je bij elk nieuwsbericht een klein fotootje ziet. Niet dat ik een plaatjesnieuwslezer ben, maar foto’s dienen als navigatiemiddel, als herkenningspunten in een artikel. In de digitale editie van NRC heb je bij lezing op de iPhone de indruk dat er extreem weinig foto’s in staan.

    (ik besef dat ik daarmee in herhaling val)

    Mijn standpunt is dat je een interface/layout van een mobiele oplossing aan moet passen aan het medium. Dat je de NRC op deze manier via je iPhone kunt lezen is eigenlijk een suboptimale oplossing (het is lollig dat het kan, maar er is verder geen rekening gehouden met lezers die op deze manier de krant gaan lezen). Bij een papieren krant zie je de foto’s in één oogopslag bij het artikel staan. Bij de digitale krant had meer rekening moeten worden gehouden met mobiele gebruikers: ze hadden de foto’s óf op een aparte manier moeten indexeren óf aan het begin van elk artikel moeten plaatsen. Dat is een kwestie van de lezer tegemoet komen, nadenken over gebruiksaspecten.

  16. @Gonny van der Zwaag: lijken me individueel verschillende voorkeuren.

    Het perspectief van NRC is voornamelijk het hoe en waarom in plaats van enkel wie, wat, waar iets wat op het op het web en de gratis nieuws apps al zo overvloedig beschikbaar is idd.

    De journalistiek zoals NRC die bedrijft vraagt nu eenmaal wat meer tekst dan een headline berichtje met ‘n plaatje. Daar zal NRC ook niet aan tornen ten behoeve van een 3.5″ scherm. Tot genoegen overigens van veel lezers.
    Die zich vandaag en morgen kunnen verheugen op nog méér pagina’s met speciale weekendbijlagen over cultuur, boeken, opinie, wetenschap en lifestyle. Kortom: veel leesplezier 😉

  17. Op pagina http://epaper.nrc.nl/epaper.php kan je een epub downloaden. Als ik deze goede review lees moet via stanza. Echter is er een kleine handleiding, hoe krijg ik deze demo epub in stanza. Via de link lukt het niet.

  18. Nog een kleine toevoeging op mijn eerdere kommentaar. De e-paper van NRC heeft een duidelijk voordeel boven de door mij geprefereerde pressdisplay oplossing. In de trein is de 3g ontvangst praktisch afwezig dus werkt pressdisplay niet. De NRC paper doet het uitstekend muis thuis voor vertrek gedownload.

  19. Ik heb de NRC in Stanza nu een kleine 3 weken. Er zijn nog vele kinderziekten, maar ik ben enthousiast en heb mijn papieren abonnement opgezegd, omdat ik niet meer de moeite nam ‘m nog uit de brievenbus te halen. -Ik krijg nu de HELE krant in mijn iPhone, de eReader software maakt ook langere artikelen goed leesbaar. -Ik lees zelfs langer door dan met de papieren krant. -Zeer handzaam, ook op de bank leest dit lekkerder. -De navigatie en het dimmen van het scherm zijn erg goed gedaan. De kinderziektes: -De koppen in de navigatie vallen van het scherm, ik moet de iPhone nu wel liggend gebruiken. Dus woordafbreking toepassen! -Foto’s en cartoons lopen soms gewoon over twee schermen. Gewoon opnieuw indelen lijkt me. -Kortere berichten staan niet altijd in het navigatiemenu. -En de krant is niet altijd op de aangekondigde tijd beschikbaar. Zo bouw je geen betrouwbare klantrelatie op! Al met al, de enige echte dagelijkse nederlandstalige nieuwsbron met diepgang op de iPhone die ik ook echt lees. Voor mij een dikke voldoende plus nog twee punten omdat het NRC hiermee als eerste deze weg is ingeslagen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.