Graydon Nederland brengt applicatie PYNG voor iPhone uit

Graydon heeft een iPhone-applicatie uitgebracht waarmee je op de iPhone kunt bekijken hoe lang een bedrijf al bestaat en hoeveel werknemers er werken. Ook kun je de juridische status van een bedrijf bekijken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

pyng overzichtPYNG is een nieuwe Nederlandse applicatie waarmee je kunt checken of een onderneming echt bestaat en of gegevens zoals aantal werknemers wel kloppen. PYNG is een initiatief van Graydon, een bedrijf dat kredietwaardigheid onderzoekt. Met PYNG controleer je de kredietwaardigheid van een handelspartner, net zoals al mogelijk was op de website PYNG.nl. Bedrijven en particulieren kunnen er gratis gebruik van maken. Maar wat haal je nou eigenlijk uit zo’n scan? Stel dat ik met mijn buurman (een theaterbureau – zie screenshot hiernaast) zaken wil doen. Je kunt dan op bedrijfsnaam en vestigingsplaats zoeken, of een uitgebreide zoekactie doen op basis van naam, postcode, telefoonnummer, KvK-nummer en dergelijke.


PYNG belooft dat je met deze dienst veilig kunt zakendoen. Of dat gaat lukken door adresgegevens, oprichtingsdatum en andere algemene bedrijfsgegevens te bekijken, daar ben ik nog niet van overtuigd. Maar door PYNG te raadplegen weet je ieder geval hoe lang een bedrijf al bestaat en hoeveel werknemers er zijn. Vooral bij internetbedrijven kan dat een uitkomst zijn: veel bedrijfjes tuigen een mooie website met veel gebakken lucht op en doen alsof ze een gevestigd bedrijf met meerdere werknemers zijn. Eén blik in PYNG maakt dan duidelijk dat de onderneming nog maar pas is opgericht als eenmanszaak en helemaal niet het imperium is dat je wordt voorgespiegeld. Je kunt PYNG ook gebruiken om bedrijven te bellen – al vraag ik me af of de NAW-gegevens wel zo vaak worden bijgewerkt als de telefoongids.

De applicatie bevat niet exact dezelfde informatie als je op de website PYNG vindt. Zo lees je op de website wel of een onderneming publicatieplicht heeft en of er over recente boekjaren jaarrekeningen beschikbaar zijn, maar in de iPhone-applicatie vind je die informatie niet terug. Verder kun je op de website een scan of een rapport aanvragen (voor respectievelijk €50 en €100), maar vanuit de iPhone-applicatie kan dat niet. Zo’n scan bevat ook informatie over moederbedrijven, een kredietwaardigheidsbeoordeling, geadviseerde maximale kredietlimiet en dergelijke. Dat zijn de activiteiten waar Graydon haar geld mee verdient.

De applicatie is gemaakt door Cirkelsoft, geen onbekende in de iPhone-developerswereld.

pyng

Downloaden: PYNG (gratis)

Informatie

Laatst bijgewerkt
1 november 2009 om 21:47
Categorie
Nederlandse apps

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.