GVB brengt iPhone-applicatie uit voor openbaar vervoer Amsterdam

Het Amsterdamse GVB heeft een iPhone-applicatie uitgebracht waarmee je openbaar vervoer reizen met tram, metro, bus en veerboot kunt plannen.

Haltes van het GVB.Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB heeft vannacht een eigen iPhone-applicatie uitgebracht waarmee je reizen met tram, metro, bus en veerpont kunt plannen. De applicatie bevat in eerste instantie basisfuncties, zoals een planner voor Amsterdam en omstreken op basis van de gegevens van 9292. Ook bevat de applicatie informatie over storingen, werkzaamheden en OV-chipinformatie. De tijden zijn nu nog gebaseerd op de dienstregeling zoals die in de halte hangt, maar in de toekomst zal dat veranderen: dan krijg je de actuele tijden te zien op basis van de gps-positie van het vervoermiddel. Zo kun je straks precies zien wanneer je de deur uit moet gaan.


De eerste update (1.0.1, met kleine bugfixes) is inmiddels al live in de App Store. Daarna volgt er nog een grotere update, met veel meer nieuwe functies. Applicaties zoals Infomaps Metro Amsterdam en Metro (beide gratis) worden nu wellicht overbodig, want met de GVB-applicatie heb je niet alleen de lijnen en overstappunten, maar ook alle vertrektijden bij de hand.

Bij het opstarten van de app krijg je eerst de vraag of GVB je huidige locatie mag gebruiken. Doe je dit, dan kun je vervolgens op een kaartje op het eerste tabblad Vertrektijden kijken wat de dichtstbijzijnde halte is. Je krijgt vervolgens een lijstje met alle tram- of buslijnen in beeld (inclusief nachtbussen). Voor elke lijn is een haltetabel op te vragen, die je eventueel kunt opslaan om op een later tijdstip sneller te kunnen raadplegen.

Het volgende tabblad Planner geeft je de mogelijkheid om vanaf je huidige locatie (of een handmatig ingevoerde locatie) je reis te plannen. De GVB-applicatie kijkt vervolgens of er een reisadvies mogelijk is. Je krijgt een stuk of vier reismogelijkheden met de benodigde vervoermiddelen en totale reistijd te zien. Bij elk reisadvies (‘Powered by 9292 REISwijzer) kun je vervolgens de details opvragen: een paar minuten lopen naar de halte, daarna de tram pakken en vervolgens de bus. Je kunt zo’n reisadvies ook opslaan voor later gebruik. Wil je liever niet de veerpont nemen, of heb je een hekel aan de bus, dan kun je dat aangeven door het ongewenste vervoermiddel grijs te maken.

Op het tabblad Wijzigingen staan alle omleidingen, werkzaamheden en vervallen haltes. Tenslotte kun je op het tabblad Meer nog de Verkooppunten, OV-chipkaart-informatie en een About-scherm opvragen. De applicatie is gemaakt door Moop Mobility, een samenwerking van Jelle Prins (iNap, Lyrics), Philip Plotnikov (o.a. Volkskrant), Dennis Stevense (Trein) en Robin Speijer (ex 9292OV Pro). Downloaden: GVB (gratis)

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.