Review: Happy Deed, iPhone-app wil je aanzetten tot goede daden
Hoe vaak per week verricht jij een goede daad? Het in Nederland bedachte Happy Deed wil je aansporen om wat vaker in je leven een ander te helpen, om zo “de wereld wat gelukkiger te maken”. Nadat je iemand hebt geholpen, plaats je een berichtje met foto in de app om andere gebruikers te inspireren.
Bij het instellen van Happy Deed krijg je de vraag of je pushnotificaties wil inschakelen, en daarin zit gelijk ook de kracht van de app. Na het ontvangen van een pushbericht heb je 48 uur de tijd om een goede daad te verrichten en hier verslag van te doen. Het is in principe een reminder om af en toe ook eens iets te doen voor een ander. Overigens ben je niet beperkt tot deze pushberichten: start je de app, dan kun je ook een Instant deed verrichten – een goede daad op een door jou gekozen moment.
Iedere goede daad die je verricht kan in de app worden vastgelegd. Je kunt hierbij een tekst schrijven, een foto delen en een locatie en gevoel toevoegen, zodat iedereen kan zien wat je hebt gedaan en wat je daarvan vond. Deze berichten moeten gebruikers motiveren, maar voelen wat dubbelzinnig. Ze geven al snel het idee dat je loopt te pronken met je zojuist verrichte goede daad. Dat vindt ontwikkelaar Gijs Craenmehr echter geen probleem, vertelt hij aan iCulture:
Wat ons betreft is dat prima. Mensen gebruiken Facebook, Instagram en Twitter sowieso negen van de tien keer om te pronken. Als je dan tof gaat lopen doen, doe dat dan met iets dat écht tof is. Daar wil ik graag nog aan toevoegen dat we dit zeker vaker te horen krijgen. Maar onze overtuiging is dat als mensen happy deeds zien (digitaal of in real life) ze worden geïnspireerd om dit ook te doen. ‘Do good, feel great, inspire others’ is dan ook niet voor niets ons credo. Onlangs werd dit ook nog eens wetenschappelijk bewezen door een Nederlands wetenschapper en een Amerikaanse wetenschapper in een grootschalig wereldwijd onderzoek.
Geen specifieke daden
De pushnotificaties van Happy Deed roepen gebruikers op om een algemene, goede daad te verrichten; wat je doet mag je zelf bepalen. Aangezien de situatie van iedere gebruiker anders is best logisch, maar het zorgt ervoor dat Happy Deed in de praktijk een wat simpele app is. In principe is het immers enkel een verzamelplek voor andermans berichten die af en toe een pushnotificatie verstuurt. Iets wat echter lastig te bekritiseren is, omdat de app wel goede daden probeert te motiveren.
De app zou wat doelbewuster zijn als hij bijvoorbeeld gebruikers in contact bracht met mensen die problemen hebben, zodat ze in specifieke situaties te hulp kunnen schieten. Iets dat Be My Eyes vorige week ook deed. Craenmehr zegt echter dat er met reden voor is gekozen dit niet te doen:
We laten bewust iedere vorm van een Happy Deed vrij. We willen geenszins mensen het gevoel geven dat ze iets specifieks moeten doen. We krijgen vaker de vraag of we mensen niet een soort opdracht kunnen geven die ze dan uit kunnen voeren. In onze optiek willen we geen enkele Happy Deed meer of minder waarde of erkenning toekennen. De waarde van een Happy Deed is niet meetbaar.
Conclusie Happy Deed review
Happy Deed heeft een mooi doel voor ogen: het motiveren van meer goede daden. De manier waarop de app dat doet steekt ook prima in elkaar, al hebben we het idee dat er nog ontzettend veel potentie achter dit idee schuilt. In zijn huidige vorm is Happy Deed vooral een verzamelplek voor positieve acties – een pronkplek voor de nobele acties die je op een dag uitvoert.
Pluspunten
- Motiveert goede daden.
Minpunten
- Specifiekere insteek was leuk geweest.
- Tikfouten in huidige versie van de app.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties