Review: HeartMonitor voor Apple Watch meet je hartslag tijdens spannende momenten

meet je hartslag tijdens spannende momenten
Met de HeartMonitor-app kun je je hartslag op de Apple Watch meten tijdens spannende momenten. Bekijk je hoogste, laagste en gemiddelde hartslag of kijk in een grafiek waar de pieken zaten, om indruk te krijgen hoe gespannen of ontspannen je was. Zo leer je beter met de spanning omgaan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

HeartMonitor: hoe ga je om met spanning?

Ontwikkelaar Zach Simone heeft een Apple Watch-app uitgebracht die je hartslag meet tijdens ‘moeilijke momenten’, zoals een lastig telefoongesprek of een functioneringsgesprek. Dus ook op momenten dat je geen workout doet. De app doet denken aan een andere populaire app op dit gebied: HeartWatch, maar heeft toch een heel andere insteek. Met HeartMonitor meet je je hartslag tijdens allerlei niet-sportieve activiteiten, zodat je bijvoorbeeld kunt zien hoe gespannen je was bij een presentatie of een slecht nieuwsgesprek. Sommige mensen starten hiervoor nu vaak een workout, om achteraf te kunnen zien hoe gespannen ze waren. Maar dat heeft meerdere nadelen.


Tijdens een normale Workout-sessie op de Apple Watch meet de hartslagmeter gedetailleerd het verloop van je hartslag. Dat gebeurt alleen als je een workout doet en niet tijdens je normale dagelijkse bezigheden. Je zou dit ook kunnen gebruiken tijdens het geven van een presentatie, maar eigenlijk klopt dat niet. Het lijkt alsof je gesport hebt, terwijl je alleen maar op een podium stond. je activiteitenringen kloppen niet meer en je kunt achteraf ook niet goed de data bekijken.

HeartMonitor wil dat oplossen door te laten zien hoe je hartslag zich ontwikkelde tijdens zo’n sessie.

HeartMonitor in gebruik

We installeerden de app vanuit de App Store op de iPhone en vervolgens op de Apple Watch. Ook gaven we toestemming om de hartslag met Apple’s Gezondheid-app uit te wisselen. Dit is ook het enige item dat de app van je wil weten. Vervolgens moet je handmatig een sessie starten met een knop in de app.

HeartMonitor op de iPhone

Ik besloot het te testen door een activiteit uit te voeren die gewoonlijk nogal wat spanning oplevert. Mijn hartslag sloeg niet op hol, maar was toch iets onrustiger dan gebruikelijk. Tijdens de meting kun je op de Apple Watch zien wat je huidige hartslag en de gemiddelde hartslag is. Na afloop van de sessie drukte ik op de End-knop in de app. Dat is alles. De app staat daarna weer klaar voor de volgende sessie.

HeartMonitor op Apple Watch

Je kunt op de Apple Watch verder geen statistieken zien. De Apple Watch dient dus alleen als meetinstrument en om tijdens de meting te kijken wat je hartslag is.

Voor het bekijken van de statistieken moet je op de iPhone zijn. Daar zie je een chronologische lijst van de metingen die je eerder hebt gedaan.

De app is erg eenvoudig in gebruik: het enige wat je hoeft te doen is op de knoppen Start en End drukken. Later kun je dan rustig nog even naar de statistieken kijken. Het enige is dat je er nog wel even zelf aan moet denken. Het zou nog handiger zijn als je in de app zou kunnen invoeren dat je van 14:00 tot 14:30 uur een presentatie moet geven en dat de app voor die tijdsperiode dan een gedetailleerde meting geeft.

HeartMonitor op de iPhone

Op de iPhone geeft HeartMonitor een grafiek weer met de lengte van de sessie, de hoogste en laagste hartslag en natuurlijk ook datum en tijdstip. Je kunt de sessie een herkenbare naam geven en delen met anderen, waarbij overigens alleen de grafiek wordt verstuurd en niet het lijstje met data. De sessie telt niet mee voor je activiteitenringen.

HeartMonitor getest: sessie tijdens spanning

Met deze info kun je goed zien wat het meest spannende moment was. De insteek van de app is wel heel anders dan HeartWatch, die eigenlijk continu je hartslag meet terwijl je bij HeartMonitor alleen tijdens een sessie meet.

Dat ontwikkelaar Zach Simone nu pas met het idee op de proppen komt, heeft ermee te maken dat eerdere Apple Watch-modellen een matige batterijduur hadden waardoor het niet haalbaar was om langere sessies te meten. Bij de Series 3 is batterijduur geen struikelblok meer, waardoor leuke toepassingen zoals deze mogelijk worden, legt Simone uit in een blogposting. De Australische jongen studeert Business & IT aan de technische universiteit van Sydney. Hij werkt parttime als iOS-ontwikkelaar. Eerder maakte hij al de apps Petty en Daily Steps.

Gek genoeg was geen andere ontwikkelaar eerder op het idee gekomen om een dergelijke app te maken. HeartMonitor is helemaal gratis te downloaden. Er zitten geen advertenties en in-app aankopen in en de ontwikkelaar verzamelt ook geen data over je gebruik.

Score

8.5

HeartMonitor

HeartMonitor

Voordelen +

  • Makkelijk in gebruik
  • Unieke app, iets soortgelijks was er nog niet

Nadelen -

  • Vooraf inplannen van een sessie niet mogelijk

Conclusie HeartMonitor review

HeartMonitor is een prima app, die precies doet wat ‘ie belooft. De app is simpel in gebruik en toont tijdens het meten alleen de noodzakelijke info, terwijl je in de iPhone-app uitgebreidere statistieken vindt. Over de prijs kunnen we kort zijn: het kost helemaal niets. Wel zouden we graag zien dat je sessies vooraf kunt inplannen, omdat je tijdens spannende gebeurtenissen zoals op een podium presentatie niet altijd in de gelegenheid bent om op je Apple Watch te gaan ‘rommelen’, terwijl het publiek toekijkt. Ook heb je op zo’n moment te veel andere dingen aan je hoofd, waardoor je gemakkelijk vergeet om de app aan te zetten.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.