Heyday voor iPhone: automatisch dagboek met collages en terugblik

Heyday-Journaling voor iPhone is een dagboek-app die automatisch bijhoudt waar je was en daar foto's en fotocollages aan koppelt.

heydayHeyday-Journaling is een nieuwe dagboek-app die automatisch foto’s en locaties laadt. Er zijn wel meer apps die dat doen, maar Heyday geeft gebruikers daarnaast de mogelijkheid om allerlei collages te maken, filters toe te passen en af en toe terug te blikken op foto’s en momenten van een tijd geleden. Daarmee biedt de app een meer functies dan veel andere gratis dagboek-apps. Heyday is simpel vormgegeven, met een verticale nieuwsfeed waar je doorheen kunt scrollen. Vanuit die feed kun je locaties bewerken, verhalen schrijven en foto’s toevoegen.


Om met Heyday te beginnen moet je toegang tot je filmrol verlenen en je locatiebepalingen aanzetten. Daarna maakt de applicatie een dagenoverzicht waarbij foto’s aan locaties worden gekoppeld. Als je meer foto’s op een locatie hebt gemaakt zet Heyday die foto’s in een collage, een handige optie om meerdere foto’s op een compacte manier weer te geven. Als een automatische collages niet naar wens is kun je er simpelweg op tikken om een collage met andere vensters te kiezen of de foto’s anders te rangschikken door ze te verslepen. In totaal heeft Heyday 50 collages om uit te kiezen. Om een verhaal bij een foto of locatie te tikken kun je op het pennetje tikken.

feedcollage

Filters en terugblikken

Je kunt de foto’s in jouw dagboek en in jouw collages ook een van de 18 beschikbare filters geven. Tik hiervoor op een foto en daarna nog eens, en kies uit de lijst met filters onderaan. Bovenin zie je knoppen om de foto in het originele formaat te bekijken en het contrast van de foto aan te passen. Heyday heeft dus ook een Timehop-achtige functie, die gebruikers herinnert aan gebeurtenissen, foto’s of locaties van een of meerdere jaren geleden. Die functie werkt echter alleen op basis van je filmrol, en niet van je fotostream. Je kunt ook geen oudere foto’s via Dropbox, Instagram, Facebook of je Mac inladen. Als je niet veel oude foto’s in je filmrol bewaart zal je dus niet veel aan deze functie hebben.

Uiteindelijk doet Heyday een aantal dingen goed, zoals het simpele ontwerp en het gebruik van collages. Ook de slideshow van al je foto’s bovenaan je nieuwsfeed is een leuk idee. Er zijn echter ook een aantal onlogische dingen aan Heyday. Zo is er in de app geen menu of knop met instellingen, terwijl je dat wel zou verwachten. Als gebruiker wil je weten wat er mogelijk is, maar er is geen enkele manier om uit de feed met foto’s te komen. Daarnaast zijn sommige knoppen onlogisch – waarom zou ik het originele formaat van een foto willen zien als alle foto’s toch vierkant worden gemaakt- en zijn de ontwikkelaars onduidelijk over het batterijverbruik van de app. Ze zeggen dat de app zeer power-efficient is, maar de app lijkt behoorlijk wat stroom te slurpen, dus houd daar rekening mee. Al met al heeft Heyday de goede weg ingeslagen en biedt voor een gratis app veel mogelijkheden, maar aan de uitvoering moet nog het een en ander worden gedaan.

foto's in feedfilters

Alternatieve logboek-app: Rove

Een alternatief voor Heyday is Rove, een app die gebruikers eveneens een mooi overzicht van hun activiteiten en locaties geeft. De app maakt geen gebruik van collages en terugblikken, maar is mooi vormgegeven en heeft een aantal goede eigenschappen. Bijvoorbeeld het feit dat Rove doorheeft wanneer je op doorreis bent. Dus als je van Amsterdam naar Rotterdam reist zal de app niet beweren dat je bijvoorbeeld ook Leiden of andere tussenliggende stations hebt bezocht. Daarnaast voegt Rove niet alleen foto’s uit je filmrol toe, maar ook foto’s van Instagram, Facebook of andere foto-apps. Volgens de makers slurpt Rove eveneens zo min mogelijk batterij: de app merkt hoe actief je bent, dus als je stilzit is de app redelijk inactief en als je veel beweegt komt hij in actie.

Downloaden: Heyday-Journaling (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.