Humin-app voor iOS wil een menselijker adresboek zijn
Adresboeken zijn saaie lijstjes met namen. Het standaard adresboek van iOS is een goed voorbeeld daarvan: een onpersoonlijk rijtje namen, zonder onderlinge relaties. Als je geluk hebt staat er bij sommige personen een fotootje, maar daarmee houdt de frivoliteit al snel op.
Humin is een nieuwe app die daar verandering in wil proberen te brengen. De inschrijving voor het betaprogramma is net begonnen (te vinden op humin.com) en geeft de eerste geïnteresseerden een blik op de toekomst. Het moet allemaal slimmer en menselijker, vindt CEO Ankur Jain. Adresboeken moeten duidelijker laten zien wat voor relatie je met bepaalde mensen hebt. In ons hoofd zijn vrienden geen alfabetisch lijstje met namen, maar een complex netwerk van herinneringen, verbanden, persoonskenmerken. Het is tijd voor iets nieuws.
Misschien gaat Humin wel een revolutie in adresboekapps veroorzaken. Eerder zorgde Mailbox ervoor dat e-mailapps voor iOS een revolutie doormaakten en iets soortgelijks zagen we al bij agenda- en weerapps. Opeens is er één voortrekker die zorgt voor innovaties, ook bij anderen. En ook al klinkt het heel flauw en oneerlijk ten opzichte van al die andere start-ups: misschien gaat Humin wel extra veel invloed krijgen omdat ze een celebrity op de loonlijst hebben: Arielle, de zus van Mark Zuckerberg. Ze werkte voorheen als productmanager bij Wildfire (onderdeel van Google) en is bij Humin aangesteld als Senior Product Manager. Humin is in eerste instantie geoptimaliseerd voor de VS, maar Nederland, Duitsland, China, India en het Verenigd Koninkrijk staan als eerste op de rol om in 2014 te veroveren.
Of Humin daarvoor gaat zorgen valt nog te bezien, maar de eerste beelden van de app zien er veelbelovend uit. Het idee is dat de app de relaties aangeeft, zoals je die ook in je hoofd legt. Sommige mensen ken je, omdat ze ergens werken. Andere mensen ken je via vrienden, heb je op een bepaalde locatie ontmoet of je hebt contact omdat ze dezelfde hobby hebben. Niet alles is in woorden uit te drukken, maar toch gaat Humin proberen om die menselijke logica in beeld te brengen. Een van de manieren waarop ze dat doen is hieronder te zien: met cirkels waarop je aangeeft hoe nabij iemand is. Behoort iemand tot jouw inner circle, goede vrienden, normale vrienden, kennissen of ver daarbuiten? Op een soort dartbord kun je aan geven hoe goed je iemand kent. Google mag dan de term ‘kringen’ hebben geïntroduceerd, maar daaruit is niet in één oogopslag een hiërarchie af te lezen. Bij Humin kan dat wel, dat het toewijzen van een nabijheidsscore.
Op het hoofdscherm van Humin vind je een reeks met recente contacten en suggesties, zodat je spontaan weer eens met iemand contact gaat opnemen (omdat Humin je op het idee heeft gebracht). Je kunt zoeken op basis van zoektermen, bijvoorbeeld ‘woont in Amsterdam’, ‘werkt als journalist’ of ‘afgelopen week ontmoet’. Dit is ook de manier waarop je zelf een naam probeert terug te halen uit je herinnering: door associaties en flarden informatie. Gewoon zoeken op naam kan natuurlijk ook. Het maakt niet uit of de contactinformatie uit e-mail, je adresboek, LinkedIn of van Facebook komt. Bij het installeren van de app kun je meteen aangeven welke informatie je wilt zien in Humin, waarbij je verbinding maakt met Facebook, Gmail, LinkedIn, Exchange-accounts en lokale informatie zoals contactenlijst en agenda.
Zoals wel vaker bij dit soort apps wordt Humin op de promotieplaatjes bevolkt door mooie mensen. Je kunt aangeven waar en wanneer je iemand hebt ontmoet, wat handig kan zijn als je vaak in dronken toestand uitgaat en geen namen of plaatsen meer weet te herinneren. Wil je later iemand terugvinden, dan krijg je een fraai overzicht van de gegevens die over de persoon bekend zijn. Dat kan dus ook informatie van LinkedIn zijn, met een bijbehorende foto van Facebook. Je ziet welke gemeenschappelijke vrienden je hebt en waar je de informatie hebt toegevoegd. Het loont dus de moeite om niet langer visitekaartjes uit te wisselen, maar meteen de contactinformatie van iemand in te voeren, zodra je hem of haar ontmoet. In Humin krijg je snel toegang tot je favorieten op een Quickdial-scherm. Door naar links te swipen kun je een e-mail sturen en naar rechts swipen is een telefoongesprek.
Humin kan in de toekomst nog slimmer worden, als de app bijvoorbeeld verbanden kan leggen die er nu nog niet zijn. Als iemand salesmanager of accountmanager is, moet de app snappen dat zo iemand vooral een verkoopfunctie heeft en geen leidinggevende rol. En het zou handig zijn als Humin allerlei functienamen die in de IT worden gebruikt kan interpreteren als IT-functies, ongeacht of iemand zich Scrum Master of DBA noemt.
Downloaden: de Humin-app is in betafase en nog niet beschikbaar in de App Store
Afbeeldingen via The Next Web, die al een voorproefje kreeg van de app
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties