Humin: de vervanger van je telefoonapp op iPhone
Een keer in de zoveel tijd komt er een app uit die een standaard zet. Die verandert hoe we met iets omgaan. Clear introduceerde de veegbeweging in de app en zette een standaard voor de bediening van mobiele apps. Mailbox maakte van je e-mailaccount een takenlijst die je zo schoon mogelijk wil houden. En nu is er Humin. Voorlopig alleen in de Verenigde Staten te downloaden, maar hier al wel te gebruiken. Het is de app die verandert hoe je tegen contacten aan kijkt, maar nog hoger mikt: het wil op de plek van je telefoonapp op de iPhone staan.
Humin is een startup uit San Francisco onder leiding van de jonge entrepreneur Ankur Jain. De applicatie werd door verschillende techsites al langer getipt als een van de startups in 2014 om naar uit te kijken. Na een lange proefperiode is de app nu in de Amerikaanse App Store te downloaden. Dat deden we.
Lees ook: Zó maak je een Amerikaans App Store-account aan, nodig om Humin te downloaden
Nog niet eerder gaven we een app toegang tot zoveel informatiebronnen. Om ideaal te kunnen werken, wil Humin toegang tot je contacten, je agenda en Facebookprofiel. Dat is het eerste scherm. Daarna wordt toegang verzocht tot je e-mailadres, je Linkedin-profiel en later nog je locatie. Hoe meer bronnen je koppelt, hoe beter de app werkt. De app heeft gelukkig stellige privacywaarden, zoals dat zo weinig mogelijk informatie wordt opgeslagen op de servers van Humin. En als dat gebeurt, wordt het beveiligd en niet gedeeld met derden.
Aan het eind van het opstartproces stuurt de app je nog één verzoek. Om de app op de plek te zetten waar nu je telefoonapp staat. Het is Humin menens.
Contacten met foto’s en snelknoppen
We houden, net als jij, niet van het rondstrooien van (persoonlijke) informatie. Maar gebruik Humin een paar seconden en je weet waarvoor je het doet. Zodra je de app begint te gebruiken, zijn alle contacten voorzien van foto’s die afkomstig zijn van Facebook of LinkedIn. Is er geen foto voorhanden? Dan vult Humin de ruimte op met een andere sfeerfoto. Er vallen geen lege plekken in de app.
Je geeft aan wat je favoriete contacten zijn, zodat je ze snel bij de hand hebt op het eerste tabblad. Je houdt een foto ingedrukt om contact op te nemen. Sleept naar links om te bellen, of naar rechts om een iMessage/ sms te versturen.
Tik kort op een contact en je stuit op een algemene profielpagina. Je ziet onder elkaar: een grote profielfoto, een beknopte één-zins omschrijving van iemands werk en woonplaats, gemeenschappelijke connecties, werkverleden en opleidingsverleden. Onderin zie je knoppen om op allerlei manieren contact met iemand op te nemen, van Facebook-bericht tot een FaceTime-gesprek starten. WhatsApp staat er helaas niet tussen.
Op zich is het combineren van contactinformatie met die van sociale netwerken niet nieuw. Contactenapps als Brewster, Cobook Contacts en Savi People combineerden informatiebronnen ook al voor uitgebreide persoonspagina’s. Het gaat erom wat Humin ermee doet.
Zoekmachine voor personen
De persoonsinformatie is namelijk doorzoekbaar. De woonplaats, werkomschrijving, werkgever en school zijn niet alleen vetgedrukt omdat ze belangrijk zijn om meer te weten over iemand. Het is een indicatie van zoektermen. Met de middelste pagina in de app zoek je contacten op alle mogelijke manieren. Op naam, maar ook op woonplaats. Je zoekt een journalist onder je contacten? Humin zet ze allemaal op een rij. En terwijl je de zoekopdracht typt, heeft de app al suggesties. Zoek je misschien de journalist in je contactenlijst die bij de Volkskrant werkt? Of die ene die ook fotograaf is?
De zoekmachine van Humin werkt écht. Je doorzoekt je hele contactenlijst en vindt personen op de omschrijving die ze zichzelf op sociale netwerken hebben gegeven. De zin hoef je niet af te maken: de app begrijpt daarvoor al uitstekend waar je wilt. Die jongen uit Woerden waarvan je op vakantie het telefoonnummer opsloeg, vind je in deze app ook terug als je zijn naam bent vergeten.
Een extra troef van Humin is dat je ook kan zoeken op waar je een persoon hebt ontmoet. Als je een contact in Humin invoert, logt de app desgewenst de locatie waarop je de handen hebt geschud. Daarna kan je in het middelste tabblad ook zoeken op de ontmoetingsplek. Het trucje is eerder gedaan door Evernote Hello en valt op zijn plek in een complete contactenapp als Humin.
Sociale notificaties
Een andere app die zijn wenkbrauwen zal fronzen is Swarm, de onlangs door Foursquare uitgebrachte app waarmee je vrienden laat weten waar je bent. In Humin heb je de mogelijkheid om contacten te laten weten dat je in hun plaats bent, als die plek tenminste afwijkt van je standaardlocaties.
Er zijn meer ‘sociale notificaties’ waar je zeggenschap over hebt. Zo kan je aangeven of je zelf een pushmelding wilt ontvangen als iemand anders in de buurt is, of als iemand Humin gaat gebruiken. Als je iemand hebt verzocht om zijn profielpagina te updaten – wat kan vanuit Humin – kan je ook een pushbericht ontvangen als dat is gebeurd.
Wat minder goed is
Niet alles gaat goed in Humin. Zo wordt de iPhone 5s waarop we de app testen, vrij heet als we Humin de eerste keer gebruiken. Ook lijkt de app een aardige aanslag te doen op de batterij. We weten niet of dat zo is omdat de app bijvoorbeeld eenmalig alle contacten indexeert, of om een andere reden is. We kunnen het niet meer reproduceren als de telefoon even uit is geweest tussendoor.
Wat inhoudelijk minder overtuigt, is de tweede pagina van de app. Daar staat je recente communicatie met personen. Zo zie je wie zijn profielinformatie heeft bijgewerkt, maar ook wie je als laatst hebt bericht of gebeld vanuit Humin. Tenminste… als je dat hebt gedaan. De app kan registeren dat je de berichten-app hebt geopend vanuit Humin, maar weet niet of je daadwerkelijk een bericht hebt gestuurd. De logs van recent ingesproken voicemails werken ook niet: de Nederlandse providers ondersteunen de functie simpelweg niet omdat de app nog puur op de Verenigde Staten is gericht. In de Verenigde Staten heeft Humin al samenwerkingsverbanden met de grote telecomproviders.
iCulture-lezer @HermanEvers attendeerde ons erop dat Humin niet toegankelijk is via VoiceOver en dus niet geschikt is voor mensen met een visuele handicap.
Humin staat als een huis
De voorlopige focus op de Verenigde Staten zit de applicatie verder gelukkig niet in de weg. De app is Engelstalig en daar moet je rekening mee houden bij zoekopdrachten (hoewel Humin van zichzelf uitstekend aanvult én aanvoelt wat je bedoelt), maar de functies staan als een huis. Met de vele contactmogelijkheden, snelle favoriete contacten en de briljante personenzoekmachine, verdient de app niet zomaar een plek op je homescreen. Hij mag op de plek van je telefoonapp.
Pluspunten
- Superslimme zoekmachine voor personen
- Profielpagina's met veel informatie
- Fraai en overzichtelijk
Minpunten
- iPhone wordt heet tijdens eerste gebruik
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 14 reacties