Apple begint nog deze maand met het uitrollen van iBooks buiten de VS. Australië, Canada, Duitsland, Italië, Frankrijk, Japan, Spanje en het Verenigd Koninkrijk krijgen vanaf 28 mei hun eigen iBookStore, gelijktijdig met de release van de iPad in die landen. Dit blijkt uit de persberichten die Apple vandaag heeft verzonden.
Volgende maand komt iPhone OS 4.0 beschikbaar, waarmee iBooks ook naar de iPhone komt. In eerder genoemde landen kunnen iPhone-bezitters vanaf dan boeken lezen op hun iPhone. In Nederland zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn. Bij ons gaat de iPad pas in juli in de verkoop en de kans is klein dat iBooks al voor die tijd beschikbaar komt.
In eerste instantie leek het er op dat iBooks voorlopig niet buiten de VS beschikbaar zou komen. Dit bleek onder meer uit het feit dat, na de aankondiging van de iPad in januari, alleen op de Amerikaanse Apple-site over iBooks werd gesproken. Op internationale productfoto’s was het iBooks-icoontje zelfs niet op het homescreen te vinden.
De mogelijkheid om via iTunes films en series te downloaden is al enkele jaren enkel beschikbaar in de Verenigde Staten. Veel mensen waren bang dat met iBooks hetzelfde zou gaan gebeuren. De eerste hint dat Apple digitale boeken toch op korte termijn in het buitenland beschikbaar wilde gaan maken kwam in de vorm van een vacature begin maart.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Aan het aantal reacties te zien zit iedereen hier op te wachten î„î„…
Ik hoop echt dat we films kunnen huren of kopen via iTunes, vooral met een iPad zal dat super zijn.
Tja onze eigen iBooks store, met een kleine selectie, DRM, en hoge prijzen. Net als gewone eBooks dus, die hier te duur zijn en in het buitenland (voor Nederlanders) vaak niet te koop zijn. De Economist maakte hier ook al melding van, met de opmerking dat de boekenuitgevers er nog minder van begrepen heeft dan de muziekindustrie destijds, toen de MP3tjes in opkomst waren.
Gelukkig zijn daar trucjes voor, en kan van de meeste boeken de DRM worden afgesloopt zodat ik mijn (uiteraard legaal gekochte boeken) ook op de iPad kan kijken. Die iPad is trouwens een fantastische e-reader voor naslagwerken en dergelijke, met snel bladeren en dingetjes opzoeken, maar voor het stevige leeswerk houd ik toch mijn Iliad maar…
het is best wel leuk, die ebooks. er zijn ook veel klassiekers gratis te downloaden (zie: the gutenberg project). hedendaagse uitgaven kosten minstens 10 euro. da’s duur me dunkt. en je hebt ook nog ‘es niets om leuk in de kast te zetten. voor twee a drie euro per boek wordt het een stuk aantrekkelijker
En wat gebeurt er als dingen niet langs legale weg aangeboden worden?
(…voor de Marketing genieën van de betrokken bedrijven)
Das teovallig, Gister net een lezing bijgewoond van de ontwerper van ‘Classics’ Onze eigen fries Sebstiaan de With.
Kom maar op met die boeken en biedt dat gelijk tv series, films etc aan! Bij navraag hoorde ik dat men nog steeds geen datum heeft hiervoor bij Apple.. Belachelijk natuurlijk dat men het hier in Europa tegenwerkt terwijl ze een halt willen toe roepen aan het illegaal downloaden van films.. Nee moet je vooral geen alternatieven toestaan! Ik maak al even gebruik van een Amerikaanse account, zo zou het ook in Nederland moeten, laten de instanties dat nou eens voor oa Apple openstelln.. Wordt de Appletv ook interessant in Nederland!
Als bol.com nu, net als Amazon met de Kindle app, ook eens een app maakt voor de iPad…
Ben ik de enige die er een beetje moe van wordt dat de echt interessante zaken altijd eerst “USA only” worden aangeboden en pas maanden later hier (in Nederland) beschikbaar komen?