Vijf dingen die opvallen aan ICQ anno 2014
ICQ was allang afgeschreven. Een oudje, aan alle kanten ingehaald door de tijd. MSN Messenger en Hyves, de twee grote communicatieplatformen na ICQ, zijn inmiddels met man en muis vergaan. En ICQ? Niemand die het meer zag staan. Dachten we. Want de dienst is bezig met een comeback. De applicatie is de populairste chatapp in Rusland en zelfs de populairste app overall in Brazilië. Maar denk nou niet dat de huidige iPhone- en iPad-app nog lijkt op de allereerste populaire chatapp van voor de eeuwwisseling.
1. ICQ anno 2014 is… mooi
ICQ lijkt qua ontwerp in niets meer op het chatprogramma dat we in de hoek van onze Windows 95 en Windows 98-bureaubladen verstopten. In het screenshots links zie je hoe dat er ook alweer uitzag. Een wanboel van knoppen, toeters en bellen die je nooit gebruikte. Maar ook als je de ‘simple mode’ activeerde en het gros van die knoppen verdween, was ICQ door de met kleuren en smileys opgemaakte nicknames van gebruikers nog altijd een chaos.
De overstap naar de nieuwe iPhone– en iPad-app kan niet groter. Een schuifmenu verbergt de weinige opsmuk, chatvensters zijn rond en de app bedient soepel met veegbewegingen. Zelfs met de instelbare chatachtergronden wordt het nog niet zo bont als vroeger.
2. Alleen chatten? Dat is zooo 1997
Qua functies is ICQ ook beslist niet blijven hangen in 1997. Behalve individuele chats kan je natuurlijk ook in groepsverbanden chatten, en ICQ deelt zelfs een tik uit aan WhatsApp. Bellen en videobellen zijn geen enkel probleem in de app, en natuurlijk ontbreken ook de heel even leuke en daarna vooral irritante schermvullende stickers niet. Het klopgeluidje als er iemand online komt, daar zoek je wel tevergeefs naar. Gelukkig maar.
3. Er zit een Russische magnaat achter
ICQ verloor belangstelling vanaf 1998, toen de chatapplicatie vanaf een zelfstandige ontwikkelaar in handen kwam van het Amerikaanse mediaconcern AOL. Bovendien kwam Microsoft met een beduchte concurrent die we allemaal leerden kennen. AOL deed ICQ in 2010 van de hand… aan de Russen. Het Russische Digital Sky Technologies van de oliemagnaat Alisher Usmanov nam het merk over voor ruim 187 miljoen dollar. Het bedrijf achter Mail.ru en een 2 procent aandeel in Facebook wist snel een fanatieke gebruikersgroep in Rusland en oud-Sovjet landen aan zich te binden. En nu dus ook het eigenzinnige Brazilië, het enige social media-land waarin bijvoorbeeld Google’s eerste sociale netwerk Orkut ooit voet aan wal kreeg.
4. Met onbekenden chatten is bijzaak
Toen ICQ populair was op de pc was internet nog geen gemeengoed. Laat staan een chatapp. Om het gebrek aan vrienden om ICQ te ondervangen, hielp ICQ je mee met onbekenden vinden om berichten mee uit te wisselen. Ook nu heeft iedereen nog steeds een ICQ-nummer, een pincode, waarop andere mensen je kunnen vinden. Maar de applicatie geeft je geen zetje meer om met onbekenden te chatten. Misschien kunnen we binnenkort wel weer schimmige vriendenzoek-apps verwachten, zoals nu het geval bij KIK Messenger.
5. De uh-oh is er nog… soort van
Het maakt niet uit hoe lang je ICQ in het verleden hebt gebruikt. Áls je het programma – want zo heette dat toen nog – had, weet je wat het geluid van ICQ is. ‘Uh-oh’, klonk het elk bericht weer. Het hoge stemmetje dat je onderbrak en mocht onderbeken tijdens elke werkzaamheid op de pc, is er nu nog steeds. Althans: de melodie is hetzelfde, het geluid zelf afgezwakt. Zowel uit het Default geluid, als uit Aurora en de Hello in de app kan je eigenlijk geen ‘uh-oh’ meer halen. Zo is ook het laatste greintje nostalgie dat je anno 2014 voor ICQ zou kunnen voelen, weggeëbd. Dat kunnen we maar op één manier omschrijven:
Lees ook: Zo verdienen chat-apps geld aan je: over privacy, advertenties en abonnementen
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 10 reacties