Het is me het gameweekje voor de iPhone en iPad weer wel. En dan doelen we niet perse op de leuke nieuwe updates voor Bejeweled en Tetris Blitz. Maar wel de iCulture speelt van gisteren, met schitterende spellen als het rustgevende God of Light, strategiespel Autumn Dynasty Warlords, NimbleBits Disco Zoo en het buitenaardse Out There. Dát is Game van de Week – en we gooien er vandaag gewoon nog twee leuke games bovenop. ‘Renspelletje’ Moshi Karts is geinig, kaartspelletje Card City Nights is toegankelijk en vlot.
Moshi Karts: alles bij elkaar
Niet Formule 1, maar formulewerk. Moshi Karts kietelt heel wat gevoelige snaren en haakt in op beoogde successen in de App Store. Het is een kartspel met de uitbundige kleuren van Mario Kart, maar ook een 3D-renspel in de trant van Temple Run en Subway Surfers. En ten slotte is het een echte freemium-game als Candy Crush Saga, waarin je uitdaging na uitdaging op een wereldkaart haalt. In Moshi Karts race je dus niet op bonte circuits en gooi je bananen naar tegenstanders, maar race je naar de finishlijn na een Subway Surfers-achtige baan met verhogingen om op te rijden, tegemoetkomende tegenstanders om te ontwijken, blokken om doorheen te slippen en hekjes om overheen te springen. Omdat je levels haalt, heb je het gevoel verder te komen in Moshi Kaarts en dat is stiekem fijner dan die ene mooie score van je blijven verbeteren. Deze kan je gerust downloaden. En wil je geen last van opdringerige Facebook-knoppen hebben? Dan zeg je dat je jonger dan 12 bent. Tip!
Downloaden: Moshi Karts (gratis met in-app aankopen, universeel, iOS 6.0+)
Kloek kaartspelletje: Card City Nights
Een kaartspelletje zonder in-app aankopen, van de ontwikkelaar van de leuke Zelda-hommage Ittle Dew. Dan zijn we bij de les. Want als het niet om in-app aankopen te doen is, dan weet je dan een kaartspelletje weer eens eerlijk kan zijn uitgewerkt en dat je hand niet constant tekort schiet omdat je geen goede kaarten hebt. Card City Nights is een lekker toegankelijk kaartspelletje. Je hoeft er eigenlijk geen achtergrond in kaartspellen voor te hebben.
Je beschikt over een veld van negen vakjes waar je de verschillende kaarten op kan leggen. Kaarten kunnen aanvallen (zwaardje), beschermen (schildje) of herstellen en hebben pijltjes aan de zijkanten. Die bepalen waar je soortgelijke andere kaarten met hetzelfde symbool kan neerleggen. Met drie op een rij voer je de actie uit die erop staat. Zelfs als je drie zwaardjes hebt maar een ander soort aanvalstype, wordt de actie uitgevoerd – en wordt de sterkste aanval op de tegenstander uitgespeeld. Dat zorgt ervoor dat je lekker kaartjes kan blijven leggen in het veld en de gevechten lekker vlot blijven. Je legt je zelf niet meteen vast met een verkeerde kaart. Card City Nights is een leuk uitziend kaartspel met verzorgde presentatie en kost momenteel bijna te weinig. Het is dan ook een introprijs die snel wordt verdubbeld.
Downloaden: Card City Nights (€0,89 ter introductie, zonder in-app aankopen, universeel, iOS 6.0+)
Game van de Week: Out There
Na een half jaar reizen door de ruimte dachten we de fijne kneepjes van het vak wel geleerd te hebben. Een intelligent en vreedzaam plantenras had ons de energiekernen geschonken om een dorre en zuurstofloze planeet leefbaar te maken en we zaten inmiddels al in ons derde ruimteschip. We hadden vrij vroeg in de reis ons NASA-schip omgeruild voor een verlaten alien cruiser met de vuurkracht om ieder gevaar mee uit de lucht te blazen. Wat er met de originele crew was gebeurd? Geen idee. Maar het schip was compleet onbeschadigd en tot aan de rand volgetankt. Een buitenkansje. Al snel bleek dat deze nieuwe ruimteboot niet de opslagruimte had voor alle zeldzame grondstoffen die we op andere planeten delfden. Toen we op net zo’n mysterieuze wijze later een verlaten opslagschip stuitten, sprongen we dan ook maar wat graag over op dit alternatief. We hadden genoeg brandstof om door tientallen sterrenstelsels te reizen.
De reis had ons ook geleerd dat een moeilijke keuze vaak tot grote beloningen kan leiden. Zo zagen we een klein schip dat een zwart gat in werd gezogen en kozen we ervoor om – met gevaar voor eigen leven – de bemanning te redden. Niet alleen wist iedereen de dood te ontsnappen, maar we werden ook overladen met cadeaus. Een moedig astronaut is een rijk astronaut. Het was helaas die instelling die ons de kop kostte.
In een afgelegen sterrenstelsel stuitten we op een vreemd voorval. De zon was veranderd in een zwart gat, maar zoog niks naar binnen. In plaats daarvan was het een stabiel portaal naar een onbekend sterrenstelsel. Zonder twijfel sprongen we naar binnen, in de hoop een nieuwe beschaving of een lang vergeten technologie te vinden. Wat we vonden was een totaal verlaten sterrensysteem. Nog erger: alle andere stelsels waren buiten de radius van onze Space Folder, de technologie om we van stelsel naar stelsel te springen. Ons lot was bezegeld: langzaam verloren we brandstof en verbruikten we zuurstof. Ons avontuur was voorbij.
Dit is slechts één van de speelsessies die we achter de rug hebben in Out There. De game schotelt je iedere keer een totaal ander scenario voor, waarin je de juiste keuzes moet maken om zo ver mogelijk te komen. Je zult bijna ieder potje verliezen, maar zelden is dat erg: je leert iedere keer meer over het universum en wat je een volgende keer kunt doen om langer te overleven. Out There blijft je uitdagen en prikkelen – en is daardoor bewezen urenlang achter elkaar leuk. Zonder twijfel onze Game van de Week.
Downloaden: Out There (€3,59, universeel, iOS 5.1+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 2 reacties