IFTTT voor iOS verschenen: handelingen op web of iPhone automatiseren

IFTTT voor iPhone is verschenen. Met deze app kun je allerlei zaken op de iPhone automatiseren met workflows. If This Then That volgt daarbij slimme recepten met triggers.

ifttt-iphoneIf This Then That (IFTTT) is een webdienst om allerlei zaken op de computer te automatiseren. Nu is er ook een officiële iPhone-app van IFTTT, waarmee je de workflows ook op de iPhone kunt maken. Met IFTTT voor iPhone kun je de gebruikelijke ‘recepten’ maken, die in actie komen na een bepaalde trigger van Facebook, Dropbox, Evernote, Feedly of e-mail. Maar er zitten ook een aantal specifieke functies in die speciaal voor iOS zijn gemaakt en samenwerken met apps als Herinneringen, Adresboek en Foto’s. Je moet er wel wat tijd voor nemen om uit te zoeken hoe alles werkt, maar daarna heb je er profijt van omdat allerlei dingen vanzelf gaan.


ifttt-iphone-1Een voorbeeld maakt dat wellicht duidelijker: telkens wanneer je een foto toevoegt aan een album op de iPhone, moet deze automatisch naar Dropbox worden gestuurd. Dat kan al via de Dropbox-app zelf, maar met IFTTT kun je de triggers en acties nauwkeuriger sturen. Maak je bijvoorbeeld een foto met de frontcamera, dan stuurt IFTTT de foto naar Google Drive, als je dat zo instelt. iCulture gebruikt IFTTT bijvoorbeeld om artikelen die we gepubliceerd hebben op de website automatisch naar App.net te sturen. Nog een ander voorbeeld: bij de Herinneringen-app kun je afgeronde taken automatisch naar een spreadsheet laten sturen. Voeg je een contactpersoon toe op de iPhone, dan kun je automatisch een welkomstmailtje naar deze persoon sturen met wat contactinformatie van jezelf.

Bij het installeren van de app krijg je een zes pagina’s tellende tutorial te zien die de mogelijkheden uitlegt. Je kunt ook door de recepten van anderen bladeren om bruikbare workflows voor jezelf te vinden. Je moet een account aanmaken om IFTTT te kunnen gebruiken. Had je via de webinterface al IFTTT-recepten gemaakt, dan kun je die vanuit de app bekijken en beheren, maar ook nieuwe aanmaken. In een tijdlijn (zie afbeelding hieronder) kun je zien welke recepten in actie zijn gekomen.

ifttt iphone icultureEen reeks stappen staat bekend als een ‘recept’ waarbij één of meer parameters een trigger veroorzaken. Daarna geef je aan welke actie moet worden ondernemen. IFTTT kan op die manier bijvoorbeeld een sms-bericht sturen zodra je in een foto op Facebook wordt getagd. Zo zijn er oneindig veel mogelijkheden om handelingen te automatiseren. Via de app is de collectie met recepten toegankelijk gemaakt, zodat je inspiratie kunt opdoen. Er zijn nu meer dan 100.000 gedeelde recepten op IFTTT.

Specifiek voor de Foto-app zijn er de volgende triggers: nieuwe foto, nieuwe foto met de frontcamera, nieuwe foto met de camera aan de achterkant, nieuw screenshot en nieuwe foto toegeveogd aan album. Voor de Herinneringen-app zijn er de triggers: nieuwe taak, bestaande taak afgerond, nieuwe taak toegevoegd aan een lijst of bestaande taak afgerond in een lijst. In de Adresboek-app kun je alleen automatiseren bij een nieuw toegevoegd contact.

Andere manieren om handelingen op de iPhone te automatiseren en apps onderling te laten communiceren zijn URL-schema’s en SDK’s van ontwikkelaars. Audiobus biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om meerdere audio-apps data te laten uitwisselen. De makers van IFTTT stonden voor de uitdaging om allerlei data uit apps in te lezen en er vervolgens iets mee te doen. Bij het installeren van de IFTTT-app moet je dan ook expliciet toegang geven tot je adresboek, foto’s en herinneringen. Omdat iOS-apps maar een beperkte tijd op de achtergrond kunnen draaien, stonden de makers voor een aantal uitdagingen. Apps blijven maar zo’n tien minuten op de achtergrond actief. Je kunt wel handmatig het uitvoeren van een recept initiëren, maar dan is het nog maar halfslachtige automatisering omdat je er steeds zelf aan moet denken. Daar hebben de makers iets op gevonden: IFTTT heeft een optie om recepten te triggeren zodra je locatie wijzigt. Apps als Instapaper maken daar ook al gebruik van. Ideaal zou zijn als IFTTT continu op de achtergrond actief zou mogen blijven (waarbij je de mogelijke aanslag op de batterijduur maar op de koop toe neemt), maar dat staat Apple niet toe. IFTTT zou een gemeen trucje kunnen toepassen, zoals Facebook doet.

ifttt-iphone-4In een eerder artikel over batterijproblemen door de Facebook-app schreven we:

… nadat je op de homeknop hebt gedrukt en een app naar de achtergrond hebt verbannen kan een app normaal gesproken nog maximaal 10 minuten actief blijven. Daarnaast zijn er vier achtergrond-modes voor apps die langere tijd op de achtergrond actief blijven, namelijk bij apps die audio afspelen (muziek- en radio-apps), locatiegebaseerde apps (navigatie), Kiosk-downloads (automatisch nieuw krantje ophalen zodra deze beschikbaar is) en VoIP-apps (bereikbaar zijn om te bellen).

De Facebook-app komt om de zoveel minuten uit slaapstand, gebruikt wat CPU-tijd en gaat daarna terug naar slaapstand. Daardoor kan de app altijd actief blijven op de achtergrond, maar trekt wel ongemerkt je batterij leeg. Of het de oplossing voor IFTTT is, valt nog te bezien. Als IFTTT een schakelaar in de app bouwt zodat de app altijd op de achtergrond actief blijft, is de kans groot dat Apple het niet goedkeurt. Facebook komt ermee weg, omdat ze het stiekem toepassen.

Downloaden: IFTTT (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.